Foto: Opzetzwembad

Alles wat je moet weten over het opzetzwembad!

Een opzetzwembad is veel goedkoper dan een zwembad dat ingebouwd is.

Ondanks dat Nederland het moet hebben van een paar tropische dagen per jaar, zijn de opzetzwembaden aan een heuse opmars bezig binnen Nederland. Het grootste voordeel van een opzetzwembad is de eenvoudige installatie en het gemak waarmee je het ook weer kunt afbreken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over opzetzwembaden.

Welke opzetzwembaden zijn er?

Opzetzwembaden zijn erin allerlei soorten en maten. Zo zijn er rechthoekige, ovale en ronde opzetzwembaden. Let bij de aanschaf goed op de buitenmaten van de poten. Veel opzetzwembaden hebben namelijk poten die verder uitsteken dan het bad zelf. Houdt bij aanschaf dus goed rekening met de grootte van het zwembad.

Hoe verwarm je een opzetzwembad

Er zijn veel manieren om een opzetzwembad op te warmen of op temperatuur te houden. De meest goedkope manier is het gebruiken van een solarzeil, dat de warmte niet laat ontsnappen en ook nog eens oppervlaktezeil tegen gaat. Leg dit zeil op het bad als het niet gebruikt wordt en het warme water kan minder snel ontsnappen. Een andere goedkope manier om het zwembadwater te verwarmen is de zogeheten solarmat. Deze solarmat wordt aangesloten aan de zwembadpomp en op het gras gelegd. Het water loopt door langzaam door de solarmat heen en wordt door de zon verwarmd. Zo kun je eenvoudig het water met een paar graden verwarmen. Wil je continu warm zwemwater? Kies dan voor een warmtepomp. Deze pompen zijn echter wel een paar honderd euro en hier komen uiteraard ook nog de stroomkosten bij. Maar met een warmtepomp kun je wel veel meer gebruik maken van het zwembad, ook als het wat minder warm is in Nederland.

Kost het opzetten van een opzetzwembad veel tijd?

Het opzetten van een zwembad hoeft niet veel tijd te kosten. De meest simpele varianten zijn binnen een half uur op te zetten. Kies je voor een groot opzetzwembad met panelen, ga dan uit van een opzettijd van ongeveer twee uur. Uiteraard moet het bad dan ook nog gevuld worden en hier gaat ook aardig wat tijd in zitten. Let er ook op dat er tijdens warm weer wat minder druk op de kraan staat omdat veel mensen dan extra water gebruiken. En stroomt een paar honderd liter per uur uit de kraan, dus als je een groot zwembad van 15.000 liter hebt dan duurt het echt wel even voor je zwembad gevuld is.

Wat heb je allemaal nodig bij een opzetzwembad?

De aanschaf van een opzetzwembad is natuurlijk erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar het juiste formaat te kiezen en de vorm (rechthoekig, rond of ovaal). Maar om de kwaliteit van het zwemwater optimaal te houden, is het aan te raden om een pakket te kopen. Als je een pakket aanschaft krijg je vaak namelijk ook een onderzeil, afdekzeil, een trap en een zwembadpomp geleverd. Je opzetzwembad is dan in een keer klaar voor de zomer! Vooral de zwembadpomp is van groot belang om je water mooi zuiver te houden. Het onderzeil beschermd de bodem en het afdekzeil zorgt ervoor dat er ‘s nachts geen ongedierte en blaadjes in het water terecht komen.

Reacties