Foto: Opzetzwembad-onderhouden--zo-pak-je-het-aan

Opzetzwembad onderhouden: zo pak je het aan

Heb jij al een opzetzwembad klaarstaan in de schuur voor de zomer? Of ben je van plan om dit jaar eindelijk een opzetbad aan te schaffen?

Guido van Loon

Dan moet je je natuurlijk ook verdiepen in het onderhoud. Met het juiste onderhoud kun je beter en langer genieten van jouw zwembad. Zo is het belangrijk om het chloorgehalte op peil te houden, regelmatig de pH-waarde van het water te checken en het opzetzwembad te voorzien van een pomp. In dit artikel delen we een aantal belangrijke onderhoudstips. Kortom: je zwembad onderhouden doe je zo!

Juiste chloorgehalte en pH-waarde

Voor fris en schoon water is het belangrijk dat het chloorgehalte en de pH-waarde van het zwembadwater op peil zijn. Test deze waardes minimaal 2 keer per week met behulp van een teststrip of elektronische meter. De ideale pH-waarde (zuurgraad) ligt tussen de 7,2 en 7,6. Wijkt de gemeten waarde af? Dan corrigeer je het met pH-minus of pH-plus vloeistof. Alleen bij een juiste pH-waarde kan het chloor vervolgens goed zijn werk doen. Breng daarna dus ook het chloorgehalte goed op peil door middel van chloortabletten. Zorg ervoor dat het chloorgehalte tussen de 2 ppm en 3 ppm ligt. Deze goede balans zorgt voor optimale waterkwaliteit.

Circulatie van het water

Om algenvorming, schimmels en bacteriën tegen te gaan, is het daarnaast belangrijk dat het zwembadwater altijd in beweging blijft. Je zorgt voor circulatie met een zwembadpomp. Deze pomp zal tegelijkertijd het nodige vuil uit het water filteren. Check bij de aankoop van een opzetzwembad altijd of er een pomp wordt meegeleverd of dat je het los moet aanschaffen.

Filteren met een skimmer

Skimmers worden aangesloten op een zwembadpomp. Het zuigt vuil op dat op het wateroppervlak drijft. Met deze toevoeging blijft het water in jouw buitenbad dus nog langer schoon.

Handmatig schoonmaken met zwembad stofzuiger

Ondanks alle genomen maatregelen kan er alsnog vuil in het zwembad blijven liggen. Vooral op de bodem van het zwembad zal vuil na verloop van tijd vast blijven plakken. Maak het opzetzwembad daarom ook handmatig schoon met een zwembad stofzuiger. Er zijn eventueel ook zwembadrobots verkrijgbaar die dit handmatige onderhoudswerk van je kunnen overnemen.

Schoon en droog opbergen

Is de warme zomerperiode voorbij en wil je het zwembad opbergen? Maak het dan eerst goed schoon en laat het volledig drogen. Als je dit niet doet, krijgen bacteriën de kans om zich te nestelen en te ontwikkelen. Dit is natuurlijk niet zo fris!

Reacties