Maak je interieur met een karpet op de vloer
Vroeger was een karpet bedoeld om een interieur af te maken. Tegenwoordig worden de rollen steeds meer omgedraaid en ligt een vloerkleed aan de basis is voor de verdere inrichting. Het gebruik van karpetten wordt dan ook steeds populairder. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen (onder meer katoen, velours en hoogpolig), figuren (grafisch, vierkant en langwerpig), kleuren en formaten. Met een karpet kun je een zithoek accentueren en tot een eenheid in de kamer maken. Ook kan het dienen als zelfstandig object in de ruimte. Tegenwoordig zijn er meer en meer vormen en soorten karpetten. Omdat het een ‘eigen ontwerp’ is, dat je zelf afstemt op je eigen smaak en interieur. Hierdoor zijn ze altijd uniek en passen ze binnen elk interieur. Door de grote keuze in kleuren en dessins is het vrij eenvoudig om een opvallend accent te creëren. De verschillende elementen zijn te verbinden met de kleuren uit de gordijnen, een schilderij of meubels terug te laten komen in het karpet. Je interieur wordt veel meer één geheel. Maar je kunt ook kiezen voor een ingetogen kleur waardoor een meubelstuk of kunstwerk juist extra tot zijn recht komt. Bovendien is het ook mogelijk karpetten te combineren met andere soorten vloerbedekking als vinyl, linoleum, parket, laminaat of natuursteen. Dit zorgt voor een bijzonder effect.
Een karpet of vloerkleed is niet alleen een aanvulling op jouw interieur, het biedt ook veel praktische voordelen. Als vloerkleed voelen karpetten comfortabel en warm aan je voeten. Bovendien wordt je krasgevoelige houten of stenen vloer beschermd, waardoor deze veel langer mooi blijft. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op het opschuren en lakken of in de was zetten van jouw vloer. Een ander voordeel is de akoestiek. Harde vloeren en gestucte muren absorberen nagenoeg geen geluid. Een karpet of vloerkleed levert daarom een welkome bijdrage aan de leefbaarheid in een ruimte, vooral wanneer je kiest voor karpetten met een hogere pool.
De basis van een lange levensduur van je karpet is zo'n twee keer per week stofzuigen. Zowel voor het verwijderen van stof en vuil als voor het oprichten van de platgelopen pool is dit noodzakelijk. Het is verstandig afwisselend in de lengte- en in de breedterichting te stofzuigen. Bij karpetten met een hoge pool (30 of 60 mm) is het noodzakelijk om de meest belopen plaatsen (looppaden) om de maand een keer op te borstelen. Zo bevorder je zowel het uiterlijk als de levensduur van het karpet. Voor het verwijderen van vlekken is snel handelen essentieel. Neem de vlek zo snel mogelijk op met tissues/keukenpapier, of liever nog met een sterk absorberend ‘zeemblok’. Schep vaste stoffen op met een lepel. De vlek deppen en nooit wrijven. Werk altijd van buiten naar binnen om uitbreiding van de vlek te voorkomen. Maak de tapijtpool niet te nat en gebruik geen wasmiddelen. Soms ontstaan er grillige plekken in een karpet. De verschijnsel wordt omschreven als ‘shading’. Bij een nieuw karpet met een gesneden pool zullen de pooltjes vrijwel rechtop staan en veel licht absorberen. We zien een mooie volle tint. Als er enige tijd over gelopen is, zal op de veel belopen plaatsen de pool enigszins naar een richting gaan ombuigen. Daardoor valt het licht op de zijkant van de poolgarens, die veel meer licht kunnen weerkaatsen. Het karpet lijkt daardoor op die plaatsen lichter van kleur. Het betreft een optisch effect en heeft niets te maken met verkleuring.
Voorbeelden van trendy karpetten zien? Kijk op Webkarpet.nl.