Foto: Vintage-vloerkleed-wonennl

Vloerkleden kunnen de akoestiek in huis verbeteren

Vloerkleden worden vaak gebruikt als decoratie in huis, maar ze kunnen ook zeker bijdragen aan de akoestiek.

Adine 17 Maart 2023

Een vloerkleed kan de akoestiek in je huis namelijk aanzienlijk verbeteren, vooral in kamers met harde oppervlakken zoals houten vloeren of tegels. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Hoe werkt akoestiek?

Voordat we ingaan op hoe een vloerkleed kan bijdragen aan de akoestiek in jouw huis, is het belangrijk om te begrijpen wat akoestiek precies is en hoe het werkt. Akoestiek is de wetenschap van geluid en hoe het zich beweegt door verschillende materialen en ruimtes. Geluidsgolven bewegen zich voort door de lucht en kunnen door verschillende materialen worden geabsorbeerd of weerkaatst. Wanneer geluid in een ruimte weerkaatst, creëert het echo's en nagalm, waardoor het geluid harder en langer blijft klinken dan nodig is.

Hoe dragen vloerkleden bij aan akoestiek?

Het zachte materiaal van een vloerkleed, zoals wol, katoen of zijde, absorbeert geluidsgolven in plaats van ze te weerkaatsen. Hierdoor wordt het geluid gedempt en ontstaat er minder nagalm in de ruimte. Een ander voordeel is dat ze geluid helpen te isoleren. Wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont, kan een vloerkleed helpen om het geluid van jouw televisie of stereo-installatie te isoleren, zodat je buren er minder snel last van hebben. Hetzelfde geldt voor kamers op verschillende verdiepingen van het huis. Een vloerkleed op de bovenverdieping kan helpen om het geluid van voetstappen te dempen voor mensen op de begane grond.

Het juiste vloerkleed kiezen

Als je op zoek bent naar een vintage vloerkleed (of een ander soort) dat kan bijdragen aan de akoestiek in jouw huis, zijn er een paar dingen waar je echt even rekening mee moet houden:

Dikte
Hoe dikker het kleed, hoe beter het geluid absorbeert. Dus als je vooral op zoek bent naar een vloerkleed voor de akoestiek in je huis, kies dan voor een dikker kleed.

Materiaal
Niet alle materialen absorberen geluid op dezelfde manier. Zachtere materialen, zoals wol of katoen, zijn over het algemeen beter in het absorberen van geluid, dan harde materialen zoals synthetische vezels. Wollen kleden of kleden van natuurlijke vezels zoals jute, bamboe of sisal zijn een goede keuze voor het verbeteren van de akoestiek.

Grootte
De grootte van het vloerkleed kan ook een rol spelen bij de akoestische eigenschappen. Over het algemeen geldt dat hoe groter het kleed, hoe beter het geluid kan worden geabsorbeerd. Een groot kleed kan meer geluid opnemen en zorgen voor een betere demping van het geluid. Natuurlijk moet je hier wel ruimte voor hebben.

Nog een tweetal tips

Als je ervoor kiest om meerdere kleine kleden te gebruiken, in plaats van één groot kleed, kan je gemakkelijk verschillende delen van de kamer bedekken en zo meer geluid absorberen.

Tapijttegels zijn een goede optie als je niet zeker weet welk type kleed het beste is voor de akoestiek in jouw huis. Je kunt tapijttegels gemakkelijk verplaatsen en verwisselen om te zien welke het beste werken. Mocht dit het uiteindelijk toch niet zijn, dan kun je altijd nog gaan voor één of meerdere kleden.

Reacties
Anderen bekeken ook