De nieuwe trend is Hongaarse punt. Veel mensen kiezen al voor Visgraat en met Hongaarse punt heeft u net wat anders in huis, iets unieks!
Er bestaan diverse varianten van de Hongaarse punt. Hongaarse punt wordt ook al Chevron genoemd. Wat maakt het nu een Hongaarse punt vergeleken met een visgraat vloer, de zaaghoek. Hongaarse punt is een echt ander patroon dan een visgraat vloer. Over het algemeen wordt Europees eikenhout gebruikt voor de Hongaarse punt, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor andere houtsoorten.
De meest gangbare zaaghoek is 45 graden. Deze hoek wordt vaak gebruikt bij kleinere maten en vloeren met een beperkt oppervlak. In ruimtes met een groot oppervlak en grote Hongaarse punt planken kan soms gekozen worden voor een zaaghoek van 60 graden, waardoor de punt breder wordt.
De term Hongaarse punt verwijst naar de oorsprong. Vroeger werd dit patroon veel gebruikt in Hongarije als alternatief voor visgraatvloeren. Hoewel het vroeger alleen in Hongarije en buurlanden werd gelegd, is dit patroon tegenwoordig wereldwijd populair. De term Chevron, ook wel bekend als Hongaarse punt, is afkomstig uit het Frans en betekent "V-vormig". Dit patroon zie je bijvoorbeeld nu ook heel veel in de prachtige woningen in Parijs. Daar is het één van de meest gelegde patronen.
Visgraat vloeren bestaan uit langwerpige rechthoekige plankjes die tegen elkaar worden gelegd met een overlap. Hongaarse punt planken hebben daarentegen een gezaagde hoek, waardoor ze rechthoekig zijn met puntige uiteinden. De plankjes worden in verstek gezaagd en de verstek gezaagde kanten worden tegen elkaar gelegd, wat resulteert in een rechte lijn tussen de plankjes en een V-vormig patroon.
Er zijn verschillende soorten Hongaarse punt, ze bestaan uit een verschillende opbouw en vergen ook een andere manier van leggen. Hieronder leggen wij dit uit:
Hongaarse punt planken in tapisstijl zijn gemaakt van dunne planken, ook wel bekend als tapis. Tapis planken zijn 6 of 9 mm dik en bestaan helemaal uit hout. Bij het leggen van de vloer worden deze planken verlijmd en genageld op een vaste onderlaag. Deze manier is ook mogelijk bij vloerverwarming. Daarna worden de tapis planken op de ondervloer verlijmd en genageld. Nadat de hele vloer is gelegd, wordt deze geschuurd en worden eventuele kiertjes opgevuld. Daarna wordt de afwerking op de vloer aangebracht. Hierbij kiest u ook de kleur. Een hongaarse punt vloer is in wel meer dan 30 kleuren af te werken. Bij deze manier is het niet mogelijk om de vloer vooraf te bewerken, dit wordt dus altijd achteraf na het leggen gedaan.
De Hongaarse punt is ook verkrijgbaar in een duoplank. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze plank uit twee lagen. Meestal bestaat een Hongaarse punt duoplank uit een multiplex onderlaag met daarbovenop een toplaag van eikenhout. Bij een duoplank zit de ondervloer eigenlijk al vast aan de toplaag. In de meeste gevallen kan een Hongaarse punt duoplank direct worden verlijmd op de ondergrond, zoals een cementdekvloer. Bij deze manier is het wel mogelijk om de vloer vooraf al te laten bewerken. Zo hoeft deze alleen nog maar gelegd te worden. Ook deze planken en manier van leggen is zeer geschikt bij vloerverwarming.
Er is keuze in het aantal noesten, ook dus bij een Hongaarse punt. Met de keuze voor het aantal noesten bepaalt u echt de sfeer en uitstraling van de vloer. Het patroon zelf is al druk, maar door hout te kiezen zonder noesten creëer je meer rust. Als je kiest voor een duoplank of lamelparket Hongaarse punt dan is het belangrijk om te kiezen voor een meerlaags berken multiplex onderlaag. Aangezien er ook goedkopere onderlagen op de markt zijn die van mindere kwaliteit zijn. Deze blijven veel minder lang mooi liggen, dus dan bent u uiteindelijk veel duurder uit. Het legwerk van een Hongaarse puntvloer vereist vakmanschap, dus het is belangrijk dat de vloer wordt gelegd door een ervaren vakman. Benieuwd naar onze collectie Hongaarse puntvloeren? Bekijk hier alle vloeren: Hongaarse punt