Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

PVC of Houten vloer, Duurzame keuze?

Als u een duurzame milieubewuste keuze wilt maken, kiest u dan voor een PVC vloer of een Houten vloer? Lees hier meer en maak uw keuze voor de beste vloer.

Als drukbezet gezin hecht u veel waarde aan een duurzame en gezonde levensstijl. Bij het selecteren van een vloer voor uw huis wilt u er zeker van zijn dat u een milieubewuste keuze maakt. In deze blog zullen we de duurzaamheid van houten vloeren en PVC-vloeren vergelijken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Laten we eens kijken naar de eigenschappen van beide opties.

Houten vloeren

Al eeuwenlang zijn houten vloeren populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en warmte. Hout is een duurzaam materiaal, aangezien het afkomstig is van een hernieuwbare bron. Bovendien kan hout gerecycled worden en kan het na zijn levensduur voor andere doeleinden worden gebruikt. Houten vloeren zijn dus een milieuvriendelijke keuze voor uw huis en het milieu.

Een ander voordeel van houten vloeren is dat ze van nature gezond zijn. Hout is niet-allergeen en kan helpen bij het verminderen van stof, pollen en andere allergenen in uw huis. Dit is met name belangrijk als u of een gezinslid last heeft van allergieën of astma. Daarnaast zijn houten vloeren tegenwoordig gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, waardoor ze een hygiënische keuze zijn voor gezinnen.

PVC-vloeren

PVC-vloeren daarentegen zijn een relatief nieuwe optie op de markt. Ze zijn populair vanwege het onderhoudsgemak en de veelzijdigheid. PVC wordt gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare bron, wat een belangrijke factor is om rekening mee te houden in termen van duurzaamheid. Hoewel PVC vloeren recyclebaar zijn, is het recyclen ervan een complex proces en zijn de recyclingpercentages momenteel nog laag. Dit betekent dat PVC-vloeren vaak eindigen op stortplaatsen, wat niet ideaal is voor het milieu en zeer milieuvervuilend is.

Bij het overwegen van de gezondheidsaspecten van PVC-vloeren is het belangrijk om te weten dat PVC bestaat uit verschillende chemicaliën, waaronder ftalaten. Ftalaten kunnen schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en worden in verband gebracht met hormonale verstoringen. Hoewel er strengere regels en voorschriften zijn ingevoerd om het gebruik van schadelijke chemicaliën in PVC te verminderen, blijft het toch een punt van zorg. Vooral bij het gebruik van vloerverwarming onder een PVC-vloer kunnen deze schadelijke stoffen en weekmakers sneller vrijkomen. Kinderen en huisdieren die rechtstreeks op de PVC-vloer spelen, kunnen hier last van krijgen.

Duurzaamheid: Houten vloer of PVC-vloer?

Als bewuste consumenten met aandacht voor het milieu is het begrijpelijk dat u de voorkeur geeft aan een houten vloer vanwege de duurzaamheids- en gezondheidsvoordelen. Houten vloeren zijn een natuurlijke, hernieuwbare en recyclebare keuze met weinig impact op het milieu. Bovendien voegen ze een tijdloze uitstraling en een warme, authentieke sfeer toe aan uw interieur.

Een uitstekende keuze binnen de verschillende soorten houten vloeren is lamelparket. Deze parketvloeren bestaan uit zorgvuldig samengevoegde lagen hout, waardoor een stabiele en duurzame vloer ontstaat. Met diverse houtsoorten en afwerkingen kunt u een lamelparketvloer kiezen die perfect past bij uw persoonlijke smaak en interieur.

Parketvloeren hebben een lange levensduur en kunnen gemakkelijk worden opgeknapt en opnieuw afgewerkt. Zelfs bij intensief gebruik ziet uw parketvloer er jarenlang als nieuw uit. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn zeker terugverdient.

Een ander aspect om te overwegen bij het kiezen van een houten vloer is de impact op de luchtkwaliteit in uw huis. Houten vloeren dragen bij aan een gezonde binnenomgeving omdat ze geen vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten, in tegenstelling tot sommige andere vloeropties. Dit is met name belangrijk voor gezinnen met kinderen, aangezien kinderen gevoeliger kunnen zijn voor schadelijke stoffen in de lucht.

Hoewel PVC-vloeren enkele voordelen hebben, zoals waterbestendigheid en eenvoudig onderhoud, wegen de duurzaamheids- en gezondheidsaspecten van houten vloeren zwaarder voor milieubewuste consumenten. Door bewust te kiezen voor een houten vloer draagt u bij aan het verminderen van uw ecologische voetafdruk en het creëren van een gezondere leefomgeving voor uw gezin.

Bij het selecteren van een houten vloer is het belangrijk om te zoeken naar producten met keurmerken die duurzaam bosbeheer garanderen, zoals het FSC- en PEFC-keurmerk. Deze keurmerken geven aan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, waarbij rekening wordt gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten. Door veel met deze certificering te werken, kunt u er zeker van zijn dat het hout voor uw vloer afkomstig is uit goed beheerde bossen.

Kortom, als bewuste consumenten met oog voor duurzaamheid en gezondheid is de keuze voor een houten vloer een verstandige beslissing. Houten vloeren bieden niet alleen een natuurlijke en warme uitstraling, maar zijn ook een duurzame en gezonde keuze voor uw gezin. Bovendien kunnen ze goed worden gecombineerd met vloerverwarming en zijn ze met speciale lak zeer onderhoudsvrij. Ze bieden dezelfde voordelen als PVC-vloeren, maar zijn beter voor zowel uw gezondheid als het milieu. Met hun lange levensduur en de mogelijkheid tot renovatie zult u vele jaren kunnen genieten van een prachtige houten vloer.

Maak een bewuste keuze en investeer in een houten vloer die niet alleen uw huis verfraait, maar ook bijdraagt aan een betere wereld. Door te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout met keurmerken zoals FSC en PEFC, draagt u bij aan het behoud van bossen en de biodiversiteit. Bovendien vermindert u uw ecologische voetafdruk en zorgt u voor een gezondere leefomgeving voor uw gezin.

Wacht niet langer en ontdek de vele mogelijkheden van houten vloeren. Of u nu kiest voor lamelparket, massief hout of een andere houten vloer, u zult genieten van de warmte, schoonheid en duurzaamheid die ze bieden. Neem vandaag nog de stap naar een milieuvriendelijke en gezonde vloerkeuze en creëer een prachtige leefruimte voor uzelf en uw gezin.

Bekijk hier onze Houten vloeren: Houten vloeren Fairwood

Bekijk hier onze PVC vloeren: PVC vloer Fairwood