Schilderen in het najaar kan een lastige opgave zijn. Het weer en de vocht zijn niet ideaal. Hoe ga je hier het beste mee om?
Wanneer je buiten gaat schilderen moet je altijd eerst kijken naar de luchtvochtigheid. Het liefst schilder je op een koude en droge dag, dit zorgt ervoor dat de verf goed kan drogen en je het resultaat krijgt wat je wil. Zelfs bij een koude dag en droge dag moet je ook letten op hoe koud het is: wanneer het vriest krijg je veel problemen in het schilderwerk.
Relatieve luchtvochtigheid, of R.V. in het kort, kan je helpen om te bekijken of het mogelijk is om te schilderen zonder problemen. De meeste buitenverf is bruikbaar bij een relatieve luchtvochtigheid tot 65%. Professioneel buitenverf kan zelfs gebruikt worden tot 85% relatieve luchtvochtigheid. Ook hierbij mag het niet vriezen, dan krijg je alsnog problemen.
Het kan zijn dat de ondergrond vochtig is door bijvoorbeeld beschadigde verflagen of omdat het onbehandeld buiten heeft gestaan. In dit geval kan je het beste een paar maanden wachten voordat je gaat aflakken. Door te wachten kan de vocht van binnenuit verdampen. Grondlak biedt genoeg bescherming tegen bijvoorbeeld weeromstandigheden, hierdoor kan je het aflakken uitstellen tot het voorjaar, wanneer het weer droog is.
Verffabrikanten hebben verf zo aangepast dat er ook bij lage temperaturen geschilderd kan worden. Hier kan je dus prima gebruik van maken, zo kan je op koude dagen, maar niet als het vriest, schilderen. Hierdoor wordt het schilderwerk sneller droog.
Ook bij veel wind kan er geschilderd worden, hierdoor kan de verf namelijk sneller drogen. Hierbij is het wel verstandig dat de omgeving wanneer je schildert goed schoon en droog wordt gehouden en dat je regelmatig inspecteert op vuil. Er is namelijk een kans dat er vuil of vocht tegen het schilderwerk aanwaait, hier kan je weer problemen van krijgen.
Wist je trouwens dat je een schilder kan inschakelen in het najaar? Deze schilders, die vaak winterschilders worden genoemd, geven een flinke korting op schilderwerk. Op de website avdvelde.nl vind je eenvoudig een (winter)schilder in je eigen regio.
In het najaar is het in de ochtend langer mistig en in de avond eerder vochtig. Houd hier dus rekening mee wanneer je gaat schilderen in het najaar. Te veel vocht is niet goed voor het schilderwerk. Kijk altijd buiten en naar de relatieve luchtvochtigheid voordat je gaat beginnen met schilderen.
Alhoewel je bij binnenschildewerk minder te maken hebt met problematiek die door bijvoorbeeld weersomstandigheden kan ontstaan, kan je wel het beste rekening houden met de temperatuur. De ideale temperatuur om binnen te schilderen ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Zet de verwarming dus niet te hoog en kijk voor je begint met schilderen altijd naar de temperatuur.
Sommige huizen zijn nog niet optimaal geïsoleerd, dit betekent dat het vochtiger in huis kan worden. Zorg daarom altijd, ook in de winter, voor voldoende ventilatie. Zo kan de vocht worden weggevoerd en heb je de ideale droge omstandigheden om in te schilderen.