Foto: verf-muur-rood-roze-stoelen-bron-flexa

VERF: in maar 6 stappen naar een fris interieur met een nieuwe look

Je muur schilderen een enorm karwei? Welnee, er zijn zoveel handige producten, dat dat enorm meevalt. Je hoeft alleen maar de goede kleur verf te kopen.

Sandra van Koningshoven

foto: flexa

Met de wisseling van seizoenen, heb je vaak behoefte aan iets anders, wat nieuws. En net als de kleding in je kast, is je huis soms ook toe aan een opfrisbeurt. Dat bereik je niet alleen door je even flink te storten op de voorjaarsschoonmaak. Want met een lik verf tover je jouw kamer pas écht om in een ruimte waar je weer nieuwe energie van krijgt en waar je blij van wordt.

Oneindig veel mogelijkheden met verf

Met verf zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt kiezen voor felle kleuren, donkere tinten of juist zachte pastels. Of glitter-, schoolbord-, kalk- of magneetverf. Het maakt niet uit wat je kiest, want jij bent de artiest in je eigen huis. Jij bepaalt de sfeer. Dus of je nu een ruimte wil met een andere kleur, meer licht in je huis of juist een knussere uitstraling... met verf regel je het in een handomdraai.

In dit artikel vertellen je hoe je in 6 stappen je interieur opfrist met verf. En om je te inspireren, verwennen we je ook nog met de laatste trends, leuke weetjes en mooie voorbeelden.

Stap 1 - Het effect van kleur op je interieur

bron: Libelle

Kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. En aangezien ons huis een plek is waar we ons het fijnst voelen, speelt kleur ook een belangrijke rol in ons interieur. Veel mensen blijven ook trouw aan hun lievelingskleur. De kleur waar jij je het prettigst bij voelt, kan dus niemand voor je bepalen.

Maar het is ook belangrijk om je af te vragen welke sfeer je in de ruimte wil creëren. Want - net zoals muziek - kan kleur kan je stemming beïnvloeden. Denk daar ook eens over na bij het kiezen van een verfkleur. Hieronder vertellen we wat kleuren kunnen betekenen voor de sfeer in je huis.

ROOD verwarmt de ruimte en maakt hem spannend. GRIJS staat voor flexibiliteit en laat zich uitstekend combineren met andere kleuren. GEEL geeft de ruimte een zonnige en uitnodigende uitstraling. WIT geeft een ruimtelijk en fris effect aan een kamer. BRUIN staat voor een natuurlijke en warme sfeer. BLAUW heeft een kalmerende werking en geeft koele sfeer aan de ruimte. GROEN staat voor rust en orde.

Stap 2 - Wat zijn de kleurtrends voor dit jaar?

bron: reforma

Vorig jaar domineerden zachte pasteltinten in ons interieur. Deze blijven (gelukkig), maar gaan wel langzaam plaatsmaken voor volwassen en donkerdere kleuren, zoals nachtblauw en warm geel. Deze kleuren combineren overigens uitstekend met pastels. En vergeet niet om groen terug te laten komen, want groen is hartstikke hot dit jaar. Denk dan aan een groen geschilderde muur, groene woonaccessoires en natuurlijk echt groen in de vorm van mooie kamerplanten en cactussen.
bron: Avenue Lifestyle
 

Stap 3 - Beoordeel de ruimteAls je een kleine ruimte groter wil laten lijken, kies dan voor lichte kleuren zoals wit, lichtgrijs of pasteltinten. Deze hebben namelijk de eigenschap licht te reflecteren. Donkere kleuren hebben juist de neiging objecten en ruimtes kleiner te maken, doordat zij het licht als het ware absorberen. Dat is niet erg, want in een grote ruimte kan dit zorgen voor een knusser effect.

TIP: Wil je de hoogte van een ruimte benadrukken? Schilder dan een lambrisering op de muur, door op onderkant van de muur een donkere kleur te gebruiken. En hoe hoger je de lambrisering maakt, hoe hoger de ruimte lijkt!Stap 4 - Proefkleuren en bedenktijd

Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt. Je werd verliefd op de kleurstaal in de verfwinkel en hebt enthousiast een hele muur in die kleur geschilderd. En toen droogde het op en was het helemaal niet wat je in gedachten had. Balen natuurlijk, want je weet dat je je uiteindelijk toch gaat ergeren aan de kleur. Je moet opnieuw naar de verfwinkel en de muur nog een keer schilderen. Maar een aantal verffabrikanten heeft daar hele leuke oplossingen voor bedacht. De één heeft een mini verfroller ontworpen, zodat je een klein stukje muur kunt schilderen en rustig kunt kijken of je blij bent met het resultaat. Een ander heeft kleurbedenktijd ingesteld. Als de kleur je toch tegenvalt, kun je het geld van de nieuwe verf teruggestort krijgen op je rekening. Handig toch?!

Stap 5 - Kies je voor glans of mat?

bron: Amazona - Anouk Dekker

Of je voor een matte of glanzende afwerking voor je wanden kiest, is afhankelijk van je smaak. Glansverf heeft de eigenschap een ruimtelijk effect te geven aan een kamer. Durf je eens iets uitbundigs te proberen? Schilder je muur dan met metallic of glitterverf. Deze verfsoorten dekken uitstekend en geven leterlijk een schitterend effect. Als je van rust in je interieur houdt, kies je voor een matte muurverf. Deze zorgt er namelijk voor, dat je kamer een serene uitstraling krijgt. En met een ultramatte krijtverf van bijvoorbeeld deze van Amazona geef je je interieur supersnel een Scandinavische, industriële of landelijke look.

Stap 6 - Goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel iedereen de neiging heeft om snel te beginnen aan een schilderklus, is het toch belangrijk om je goed voor te bereiden. Het scheelt je namelijk heel veel tijd en vooral ergernis. Allereerst is het belangrijk om je vloer af te dekken met folie of stucloper. En je meubels bescherm je heel eenvoudig met oude lakens. Verwijder daarna schakelaars en stopcontacten of plak ze goed af met schilderstape. Dit voorkomt dat je ze per ongeluk mee schildert. Plinten plak je ook af. Verwijder de tape direct na het verven, want dan beschadig je het verse schilderwerk zo min mogelijk. Een net gestucte wand kan je het best eerst voorbewerken, want vers stucwerk heeft de eigenschap verf enorm te absorberen. Een muur met een bestaande verflaag borstel je eerst af en maak je daarna grondig schoon met een ontvetter of ammoniakwater (één deel ammoniak op negen delen water). Op deze manier hecht de verf het best.

Met deze tips kun jij goed geïnformeerd en voorbereid aan de slag met je nieuwe interieur. Heel veel succes en plezier!

Binnenkijken

Heb jij onlangs een kamer weer helemaal opgefrist met een nieuwe kleur op de muur? Stuur dan een foto naar onze Facebookpagina. We zijn erg benieuwd naar het resultaat!
 

Wat voor kleurtype ben jij?

 

Reacties