Foto: 2017/001-Wijzonol collage kleur.jpg

Welke kleur past bij jouw karakter en interieur?

Kleur is belangrijk in ons leven. Veel mensen blijven ook in hub interieur hun hele leven trouw aan hun lievelingskleur.

bron foto: Wijzonol

Kleur in het interieur

Kleurenpsychologie, er wordt veel over geschreven op internet en in tijdschriften. Kleur is belangrijk in ons leven. Voor een deel is de psychologische betekenis van kleuren zelfs universeel te noemen. Zo wordt rood over de hele wereld geassocieerd met liefde en gevaar. Maar kleur zegt ook veel over je karakter. Zo draagt de een misschien liever geen groen en heeft de andere nooit iets roods aan. Maar naast kleuren in kleding is er ook kleur in interieur. Veel mensen blijven ook in het interieur hun hele leven trouw aan hun lievelingskleur. Het is de kleur die het minst verveelt en dat maakt hem bij uitstek geschikt voor woonruimtes waar je veel tijd doorbrengt. Kleuren voor je interieur kun je opsplitsen in de hieronder beschreven zeven kleuren. Om te laten zien hoe je deze toepast vertellen we per kleur kort iets over de persoonlijkheid en het karakter om vervolgens uit te leggen wat dit doet voor je interieur.

KRACHT (de roden)

Rood is de kleur die het eerste wordt waargenomen want het heeft de laagste frequentie van alle kleuren. Vandaar dat het wereldwijd als signaalkleur fungeert. Het is de kleur van vuur en bloed, van gevaar, liefde én van leven. Rood is de meest lichamelijke van alle kleuren: het versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk.

Persoonlijkheid & karakter
Mensen met rood als favoriete kleur zijn impulsief, opwindend en energiek. Ze zijn ambitieus en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Het rode karakter is weliswaar ongeduldig en niet de beste luisteraar, maar wél een natuurlijke leider en een echte doorzetter.

In het interieur
Rood is een spannende kleur voor het interieur. Al naar gelang de intensiteit, kunnen roodtinten verwarmen of benauwen. Eén wand in een ruimte is doorgaans meer dan voldoende voor een spectaculair effect. Kies je voor rood in de woon- of slaapkamer, bedenk dan wel dat roodtinten ’s avonds nog een stuk intenser ogen dan bij daglicht.

IMAGO (de grijzen)

Grijs heeft iets tegenstrijdigs: het is de kleur van het veranderlijke (mist, rook en wolken) maar het wordt ook geassocieerd met het onvergankelijke en staat voor stabiliteit, elegantie en geborgenheid.

Persoonlijkheid & karakter
Mensen met een voorliefde voor grijs zijn vaak individueel ingesteld. Ze hebben een geweldige (zelf)beheersing en laten zich niet snel betrekken in conflicten. Ze zijn evenwichtig, efficiënt en ingetogen. En hoewel ze het niet snel zullen laten merken, zijn ze niet ongevoelig voor stress. Rust en geestelijke vrijheid zijn daarom belangrijk voor het grijze karakter.

In het interieur
Grijs is een flexibele kleur. Het past zich aan bij andere kleuren in een ruimte en leent zich daarom heel goed als basis voor wie regelmatig varieert met accentkleuren. Zachtgrijs en ‘greige’ (grijs met een vleugje kleur) zijn een mooi alternatief voor het gebruikelijke wit op de wanden: net zo ruimtelijk maar iets behaaglijker. Een enkele accentwand in een midden- of donkergrijze tint zorgt voor een stoer effect. Trendy en speelse combinatiekleuren voor het nieuwe grijs zijn hardroze en lime- of olijfgroen. 

ACTIEF (de gelen)

Van alle kleuren bevat geel het meeste licht. Het is een krachtige, stralende kleur en kleurtherapeuten adviseren geel dan ook als hét middel tegen neerslachtigheid. Geel symboliseert de zon en nieuw leven, en staat voor activiteit en positief denken.

Persoonlijkheid & karakter
Mensen die gevoelsmatig kiezen voor geel zijn actief, creatief en communicatief ingesteld. Het zijn levendige, stimulerende persoonlijkheden, met een grote betrokkenheid bij wat er om hen heen gebeurt. Ze houden van kinderen, zijn spontaan, optimistisch en onderzoekend.

In het interieur
Geel brengt de zon in huis. Zelfs de meest donkere, kille ruimte krijgt een vriendelijk en uitnodigend karakter met een mooie geeltint. Geel is ook een makkelijke combinatiekleur: praktisch iedere andere kleur gaat er mee samen. Geel heeft de neiging om contouren te doen vervagen; donkere contrastkleuren als nachtblauw of dieppaars zorgen in dat geval voor een goed tegenwicht. Een warme, mediterrane sfeer bereik je met een okertint, gecombineerd met terra rood en azuurblauw.

PUUR (de witten)

Wit staat voor puur en eenvoud. Het is de kleur van het licht en van de zuiverheid, maar ook van de nuances. In wit kan iedere kleur zich verbergen: subtiel, nauwelijks waarneembaar en intrigerend.

Persoonlijkheid & karakter
Wie wit kiest als favoriete kleur houdt van de pure dingen van het leven. Het zijn mensen met een optimistische en oprechte persoonlijkheid. Ze trekken hun eigen plan en willen het beste uit zichzelf en hun omgeving halen. Mensen met wit als lievelingskleur zijn onbegrensd, serieus en geloven in echte liefde.

In het interieur
Wit in het interieur schept ruimte én mogelijkheden. Het is de meest toegepaste kleur voor wanden en plafonds. Het ruimtelijke, minimalistische effect van wit wordt optimaal uitvergroot in combinatie met een lichte, strakke vloer en hoogglanzend wit geschilderd houtwerk: met glans oogt wit nog witter. Voor een warmere sfeer combineer je wit met natuurlijke materialen: een robuuste houten vloer, zachte karpetten, uitnodigende meubels met stoffering in verschillende wittinten.

VASTE GROND (de bruinen)

Bruin is de kleur van de aarde. Altijd aanwezig maar nooit opdringerig. Een uitgesproken basiskleur: neutraal, natuurlijk en sfeervol. Bruintinten houden ons met beide benen op de grond en zorgen voor rust en evenwicht in hoofd én huis.

Persoonlijkheid & karakter
Mensen met bruin als lievelingskleur, zijn eerlijk, down to earth en solidair. Ze houden van lekker eten en drinken en een goed gezelschap. Maar het bruine karakter kan ook verlangen naar rust en kan goed alleen zijn. Het zijn denkers, die levensvragen niet uit de weg gaan.

In het interieur
De aardetinten –bruin, naturel, crème- vormen de basis voor een natuurlijke, warme sfeer. Terwijl echte witten in ons vaak sombere klimaat al snel grijs en grauw ogen, zorgen zachte naturellen juist voor een warme, behaaglijke uitstraling. Tijdloze off-whites en actuele organische kleuren zoals zand-, greige- en cappuccinotinten doen het goed in iedere ruimte en bieden volop combinatie- en variatiemogelijkheden. Mooi met accenten in fris limegroen, speels geel of vrolijk oranje.

RUIMTE (de blauwen)

Blauw symboliseert de oneindigheid en rust: het is de kleur van de hemel en de zee. Blauw is een primaire kleur aan de koele kant van het kleurenspectrum, maar omvat ook warmere tinten, die richting violet gaan. Net als groen heeft blauw een kalmerende werking en het bevordert het denken en de concentratie.

Persoonlijkheid & karakter
Het blauwe karakter is creatief, gevoelig en ruimdenkend. Blauwliefhebbers staan niet te dringen op de voorgrond; ze zijn introvert en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn vaak ordelijk maar tegelijk ook intuïtief en spiritueel ingesteld. Degenen met een voorkeur voor blauw/violet, neigen een beetje naar het mysterieuze.

In het interieur
Blauw leent zich vanwege het frisse, koele effect bij uitstek voor de badkamer. Een slaapkamer is ook een geschikte ruimte omdat blauw kalmerend werkt. En voor wie worstelt met een rommelige werkkamer en weinig overzicht: probeer eens een mooie blauwtint op één of meerdere wanden. Dat helpt orde te scheppen en verruimt kamer én geest.

KERNGEZOND (de groenen)

Groen is de kleur van het leven, de natuur en de toekomst. Het werkt kalmerend op lichaam en geest en staat voor inzicht, wijsheid en toewijding.

Persoonlijkheid & karakter
Wie houdt van groen, houdt van het leven, rust en orde. Mensen met groen als speciale kleur zijn voorzichtig en een beetje terughoudend bij onverwachte gebeurtenissen. Ze zijn behulpzaam, betrouwbaar en stralen rust en kalmte uit. Het zijn vaak echte bemiddelaars: ze kiezen zelden partij maar streven naar harmonie en stabiliteit.

In het interieur
Een interieur zonder groen is vaak niet compleet, maar een ruimte met uitsluitend groentinten oogt snel saai. Kies daarom voor accenten uit een andere kleurlijn, zoals blauw. Een combinatie met opvallende materialen zoals rvs of natuursteen maakt een groen interieur ook compleet. In de keuken komen ‘eetbare’ kleuren, zoals groen, bij uitstek tot hun recht. Ook in een werkkamer of slaapkamer zijn groentinten op hun plaats, vanwege het helende en activerende karakter van groen. 

Bron artikel: Wijzonol

 

 

Reacties