Foto: 000-Unilux-luxaflex-hor-horren-raam-deur-schoonmaken-tips-handig-snel-makkelijk-stofzuigen

Horren schoonmaken: hier vind je handige tips

Met maar een beetje onderhoud en wat slimme trucjes, is je raamhor of deurhor supersnel weer schoon en fris.

Sandra van Koningshoven

Ongewenste gasten in huis

Ik woon in een groene omgeving en vlakbij een prachtig watertje. Superfijn en mooi natuurlijk, maar het heeft ook nadelen. We krijgen namelijk veel insecten op bezoek. Wespen, muggen, vliegen, mieren en dikke grondspinnen vinden het blijkbaar erg gezellig bij mij in huis.

Het beste middel tegen insecten: horren

Ik kwam ze tot een jaar of drie geleden dan ook elk jaar weer tegen. Niet echt fijn. Daarom heb ik hard gespaard en elk raam en elke deur voorzien van een mooie hor. En dat bevalt me uitstekend, want ik krijg een stuk minder ‘visite’ in het voorjaar en de zomer. En geloof me, daar is niks ongezelligs aan!

003-Aurora-Horren-pluizenroller-hor-horren-raam-deur-schoonmaken-tips-handig-snel-makkelijk-stofzuigen

Horren moeten ook schoongemaakt worden

Wat binnen niet welkom is, houden horren buiten. Insecten dus, maar ook stof en pollen. Heel fris en fijn, maar na een tijdje blijven al die dingen wel aan je hor kleven. Dus ook die moeten schoongemaakt worden. En het liefst met enige regelmaat.

Vervelende klus? Niet echt, want als je eenmaal weet hoe het moet, dan is het een fluitje van een cent en ben je supersnel klaar.

Zo maak je horren schoon

001-Bruynzeel-luxaflex-hor-horren-raam-deur-schoonmaken-tips-handig-snel-makkelijk-stofzuigen

Heb je een plisséhor of een rolhor in huis? Zorg er dan als eerste voor dat de delen waar de hor over of langs schuift, schoon is. Na verloop van tijd gaat er namelijk altijd zand, stof en ander vuil in zitten. Dit doe je gewoon met je stofzuiger. Zit het vuil vast? Maak die delen dan schoon met lauw water en een microvezeldoekje.

Maar nu de hor zelf. Als je zo min mogelijk onderhoud wil, neem je de horren minstens een keer per maand mee in je schoonmaakroutine. Stof en andere kleine deeltjes zuig je er heel makkelijk uit met de kleine mond van je stofzuiger. Gewoon, zachtjes van boven naar beneden.

Gebruik geen schoonmaakmiddel

Is het gaas van je hor een beetje plakkerig? Pak dan een zachte borstel of doek en wrijf hem schoon met wat lauw water. Schoonmaakmiddelen kun je beter niet gebruiken, want daardoor kan het gaas verkleuren. Even nadrogen en klaar is Kees!

002-Primark-pluizenroller-hor-horren-raam-deur-schoonmaken-tips-handig-snel-makkelijk-stofzuigen

Twee super snelle schoonmaak tips

Heb je geen tijd of zin om echt te poetsen? Dan zijn deze twee tips wat voor jou!

1 | Met een pluizenroller: Je kunt je hor ook snel schoonmaken met een kledingroller. Die plakt en verwijdert alle kleine stofjes.

2 | Lekker onder de douche: Heb je voorzethorren in huis? Die kun je ook losmaken en onder de douche even schoonspuiten. Nog even een doekje erlangs om te drogen en je hangt hem binnen vijf minuten weer op zijn plek.

Je ziet het: horren schoonmaken is echt zo gepiept. En fijn, want dan kun je straks weer heerlijk genieten van de frisse lucht in het voorjaar en de zomer.

Dit wil je ook lezen!

Zo jaag je wespen uit je tuin

Meubels schilderen wordt zo wel een heel makkelijk klusje

Last van muggen? Zo jaag je ze weg! 

Reacties