Foto: 000Sandra/000-RVS-roestvrij-staal-schoonmaken-reinigen-poetsen-streeploos-glanzen-schoon.jpg

Met deze tips kun je rvs heel makkelijk schoonmaken

Handige oplossingen en middelen om roestvrij staal in huis streeploos te reinigen.

Sandra van Koningshoven

Een rvs feest in de keuken

Rvs is een afkorting voor roestvrij staal en je vindt het overal in huis. Er worden bijvoorbeeld deurkrukken van gemaakt en douchegarnituren. Maar vooral in de keuken is rvs vaak aanwezig: er worden pannen, gasfornuizen, ovens, kranen en spat- of achterwanden van gemaakt.

Schoonmaaktips voor roestvrij staal

1-RVS-roestvrij-staal-schoonmaken-reinigen-poetsen-streeploos-glanzen-schoon

Roestvrij staal is mooi en sterk, maar ook erg vlekgevoelig. Iets waar ik me zelf vaak aan erger. Want als ik mijn keramische kookplaat schoonmaak met een vochtige doek, blijven er altijd strepen achter. En op mijn deurkrukken gebeurt hetzelfde. Supervervelend, want ik wil dat alles lekker fris glanst en streeploos schoon is. Daarom ging ik op zoek naar de beste schoonmaaktips voor roestvrijstaal.

Als eerste: wat moet je NIET doen?

Roestvrij staal is dan wel sterk, maar kan niet overal goed tegen: zoute en zure stoffen bijvoorbeeld kunnen het staal aantasten. Een schuurspons en staalwol (zoals een Brillo sponsje) zijn heel handig als je hardnekkig vuil wil weghalen, maar ook hier wordt rvs niet vrolijk van. Niet gebruiken dus!

Hoe maak je rvs dan wel schoon?

Kantoorsupermarkt-microvezeldoek-RVS-roestvrij-staal-schoonmaken-reinigen-poetsen-streeploos-glanzen-schoon

Gebruik altijd een zachte doek. Microvezel doekjes zijn het beste, want die zijn speciaal gemaakt om mee schoon te maken en ze absorberen vocht en vuil heel goed. Zorg er wel voor dat je doek schoon (geen korrelig of scherp vuil) en droog is.

Er bestaan ontzettend veel schoonmaakmiddelen waarmee je roestvrij staal kunt reinigen. Cif bijvoorbeeld, heeft een speciale rvs spray ontwikkeld. Daarmee maak je het niet alleen schoon, maar gaat het ook weer prachtig glanzen.

Je kunt ook een glasreiniger gebruiken, want dat heeft een ontvettende werking. Pak weer een microvezeldoek, spray wat glasreiniger op het oppervlak en neem het af. Glans gegarandeerd! Ik ben zelf groot fan van de glas- en oppervlaktereiniger van Frosch, want die is milieuvriendelijk, niet op dieren getest en parfumvrij.

HG zorgt in een handomdraai voor een streeploos schoon fornuis

HG staat bekend om snelle en doeltreffende schoonmaakproducten. Voor rvs hebben ze HG roestvrijstaal reiniger. Dit product verwijdert alle soorten vet en vuil van je fornuis. Spuit HG roestvrijstaal reiniger op je rvs of aluminium kookplaat en wrijf daarna het fornuis schoon met een zachter doek. Je rvs kookplaat is zo weer streeploos schoon.

Een rvs pan schoonmaken

2-RVS-pan-roestvrij-staal-schoonmaken-reinigen-poetsen-streeploos-glanzen-schoon

De bodem van roestvrij stalen pannen branden snel aan en het is altijd een lastig klusje om die weer schoon te krijgen. Tot nu dan, want deze tip werkt fantastisch! Doe een schep soda in de pan, giet er wat heet water over en laat het zo een uurtje weken. Haal er dan een sponsje door en de aangebakken laag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Lekker makkelijk!

Tips voor extra mooi glanzend rvs

Glanst je rvs toch nog niet zoals je wilt? Dan is olie, zoals olijfolie, babyolie of sla-olie, een topmiddel. Doe een druppeltje op een schone en droge microvezeldoek en wrijf het roestvrijstalen oppervlak ermee in. Een klein druppeltje is al genoeg voor een allemachtig-prachtige glans.

Zo doet schoonmaakgoeroe Zamarra Kok het!

De credits voor de video gaan natuurlijk naar Zamarra!

Maak zelf je eigen rvs schoonmaakmiddel

Op de website van De Huishoudcoach vond ik een fantastisch recept voor een zelfgemaakt rvs schoonmaakmiddel. Leuk: je maakt het heel snel, het is goedkoop en ook nog eens milieuvriendelijk. En het belangrijkste vandaag: je roestvrij staal gaat er prachtig van glanzen.

Dit zijn de ingrediënten

  • een pak zuiveringszout (baking soda)
  • vloeibare zeep (bijvoorbeeld van Driehoek)
  • een flesje glycerine

Zo maak, gebruik en bewaar je het
Neem een kwart kopje vloeibare zeep, driekwart kopje zuiveringszout en een theelepel glycerine en roer het totdat er een smeuïge pasta ontstaat. Doe een klein beetje van de pasta op een microvezeldoek en wrijf je roestvrij staal ermee schoon. En that's all! Je kunt dit zelfgemaakte schoonmaakmiddel heel goed bewaren in een (jam)pot met deksel.

Dit is ook interessant

Gebruikte theezakjes weggooien is zonde: lees hier waarom!

Dit kun je allemaal met schoonmaakazijn doen

Zo verjaag je fruitvliegjes

 

Reacties