Schilderwerk voor een goed onderhoud van je huis

Wat is het toch heerlijk om je huis een make-over te geven. Een nieuwe kleur verf op de muur, frisse kussens op de bank en wellicht nieuwe vloerbedekking.

Guido van Loon 22 Januari 2022

Meestal als we aan het huis werken, kijken we naar het interieur of het opknappen van de tuin. Maar het is juist heel belangrijk om ook de buitenkant van de woning een opknapbeurt te geven. Dat verdient je huis niet alleen, het onderhouden van het schilderwerk is ook nog eens heel belangrijk om het huis in topconditie te houden.

Werk aan het hout

Hout werkt, wordt er altijd gezegd. Het betekent dat hout onder weersinvloeden de ene keer kan uitzetten en de andere keer juist krimpt. Hout is nu eenmaal een natuurlijk materiaal wat soms vocht vasthoudt of een beetje kan uitdrogen. Goed onderhoud is daarom heel belangrijk. Geschilderd hout heeft regelmatig een opknapbeurt nodig, omdat het werken van het hout de verflaag kan aantasten, waardoor er schilfers en barstjes kunnen ontstaan. Bovendien heeft het schilderwerk ook direct last van de wisselvalligheid van de Nederlandse weersomstandigheden. En dat houdt niet op bij alleen het houtwerk.

Goed onderhoud geeft veel plezier

Wist je dat goed onderhoud aan de gevel en het houtwerk heel belangrijk is voor de conditie ervan? Je verlengt namelijk de conditie van het houtwerk. Als je bijvoorbeeld houten tuinmeubels hebt dan weet je hoe belangrijk het is om het hout regelmatig schoon te maken, na te kijken op houtrot, te herstellen en wellicht te schilderen. Daarna ziet het er weer goed en fris uit. Dat geldt ook voor houten kozijnen van ramen en deuren en natuurlijk voor sierlijsten van hout buiten. Het schilderen van de buitenboel kun je het beste laten doen door professionele schilders. De reden hiervoor is simpel: zij weten precies wat er nodig is om de houten elementen van de buitenboel in goede conditie te houden. Bovendien ziet je huis er veel verzorgder uit met een strak geschilderde buitenkant.

Abonnement op schilderwerk

Wist je dat het mogelijk is om een abonnement te nemen op het schilderwerk van je woning? Met een abonnement betaal je maandelijks, vijf jaar lang, een bedrag voor het schilderwerk buiten. De eerste keer komt de schilder alles strak in de verf zetten en vervolgens wordt er geregeld onderhoud gepleegd. Zo blijft het houtwerk extra goed in topconditie.

Regelmatige controle

Bij een schilderabonnement wordt het schilderwerk regelmatig nagekeken door een glazenwasser. Dat is handig, want jij hoeft niet op een trap of met een verlengde trekker te proberen de ramen op de tweede verdieping te zemen én het houtwerk wordt gecontroleerd. Indien nodig wordt de schilder op de hoogte gebracht en komt hij zo snel mogelijk bij je langs om het schilderwerk te herstellen en de kozijnen tegen houtrot te beschermen. Zo blijft je huis aan de buitenkant in topconditie.

Strak geschilderd met een spray

Het schilderwerk is overigens zo gedaan met de professionele PPG Spraymaster techniek. Het grote voordeel van deze spray is dat de verf gelijkmatig wordt verdeeld over het oppervlak. Dit geeft bovendien een heel strak en glad resultaat, dan schilderen met een kwast of roller, waarbij je de aanzet altijd blijft zien. Het is ook veel sneller klaar met een spray. Het is echter niet voor alle klussen geschikt. Soms zal ook de kwast nodig zijn. Een goed schildersbedrijf geeft je vooraf tips van wat de beste schildermethode is voor jouw woning. Misschien is een combinatie wel mogelijk. Dit ligt helemaal aan het type hout wat geschilderd gaat worden.

Meer dan alleen gevelonderhoud

Als je dan toch besloten hebt het schilderwerk buiten uit handen te geven, dus wellicht ook het schilderen van de veranda en het tuinhuis, waarom laat je dan niet door hetzelfde bedrijf ook de boel binnen schilderen? Kozijnen houden namelijk niet op bij de buitengevel; ook binnen houden ze de ramen stevig vast en kunnen ze een goede onderhoudsbeurt gebruiken. Bij een goed schildersbedrijf zijn de schilders zowel gespecialiseerd in de onderhoud van de gevel als van het houtwerk binnen. En wellicht hebben ze ook nog eens verstand van dakgoten en het onderhoud daarvan. Of kunnen ze helpen bij het verwijderen van groene aanslag van de buitengevel, voordat ze deze verwennen met een frisse laag verf. Als je alles bij één bedrijf weet onder te brengen, ben je altijd verzekerd van een goed onderhouden huis. En dan hoef jij je eigenlijk alleen nog maar bezig te houden met het interieur. Dat is wel zo ontspannen.

 

Reacties