Je houten tuinmeubels opknappen: zo maak je ze weer als nieuw!

Houten tuinmeubels vragen om onderhoud, zeker als ze altijd buiten staan. Hebben jouw tuinmeubels een opknapbeurt nodig? Hier vind je een paar handige tips.

Sandra van Koningshoven 06 Mei 2019

credits beeld boven: Amazon

Doffe tuinmeubels weer fris

Nadat ik het onkruid heb gewied, verse bloemen heb geplant en de tegels heb schoongespoten, is het nu tijd om mijn tuinmeubels op te knappen. Want die zien er na een jaar storm, wind en regen een beetje treurig uit: het hout is droog en er zit groene aanslag op.

Dat moet anders! Mijn tuin ziet er na al dat harde werk namelijk weer heerlijk fris en vrolijk uit en doffe tuinmeubels passen daar niet bij. Ze hebben dus echt een opfrisbeurt nodig. Maar hoe ik dat moet aanpakken? Geen idee! Ik ben gezegend met twee linkerhanden, dus ik heb echt wat goede tips nodig.

bron-Droomhout-opknappen-look-tuinmeubels-tuinbank-loungebank-tuinstoel-tuintafel-tuinset-hout-houten

Op zoek naar de beste manier

Daarom ging ik op onderzoek uit. Ik zocht uit hoe ik mijn tuinmeubels het best kan opknappen: van schoonmaken, tot voorbehandelen en tot slot een nieuwe frisse look geven. En dan wel met producten die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Je houten tuinmeubels opknappen: zo doe je dat!

Je tuinmeubels opknappen veel werk? Welnee! Als je ze elk jaar wat aandacht geeft, gaan ze hartstikke lang mee en dat is natuurlijk wel zo duurzaam.

Is jouw houten loungeset, tuinstoel, tuintafel of tuinbank ook toe aan een nieuwe frisse look? Lees dan vooral even verder: ik vond namelijk dé manier om ze weer supermooi te maken. En dat in maar 3 makkelijke stappen!

bron-Hartman-opknappen-look-tuinmeubels-tuinbank-loungebank-tuinstoel-tuintafel-tuinset-hout-houten

credits beeld: Hartman

Stap 1 | Houten tuinmeubels schoonmaken

Als je tuinmeubels vaak buiten staan, kun je last krijgen van groene aanslag, zoals mos en algen. Maar ook als ze binnen staan, kunnen vocht en schimmel in het hout gaan zitten. En dat wil je natuurlijk niet.

Huis-tuin-en-keuken-middeltje
Je kun je meubels heel makkelijk reinigen met een sopje van lauwwarm water, groene zeep en wat soda. Pak een half-harde borstel, dompel die onder in het sop en schrob je tuinmeubels er voorzichtig mee schoon.

Professionele reiniging
Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen voor houten tuinmeubels. Die kosten wat meer, maar garanderen dan ook een echte dieptereiniging: het hout wordt daarmee echt superschoon. 

Stap 2 | Heel goed laten drogen

Voor deze stap hoe je zelf niet veel te doen, het zonnetje doet het werk voor je. Voordat je aan de laatste stap begint, moeten je houten tuinmeubels echt helemaal droog zijn. Maak ze daarom altijd schoon op een droge en warme dag. Hoe warmer, hoe beter! Want dan doet het zonnetje zijn werk extra goed en zijn je meubels in een mum van tijd opgedroogd. Lekker makkelijk!

Stap 3 | Geef je tuinmeubels een nieuwe look

Nu begint het leukste deel: de tuinmeubels opknappen! Omdat hout moet ademen, kun je niet zomaar aan de slag met de eerste de beste verf. Dat ziet er natuurlijk wel leuk uit, maar dat is niet goed voor het hout. Het zal gaan rotten.

bron-Intratuin-opknappen-look-tuinmeubels-tuinbank-loungebank-tuinstoel-tuintafel-tuinset-hout-houten

credits beeld: Intratuin

De drie beste manieren om je houten tuinmeubels te beschermen én ze weer mooi te maken zijn: beitsen, schilderen met exterior paint of in de olie zetten. Alle drie supermakkelijke klusjes met enorm veel resultaat. En het leuke ervan is, dat je zowel alles tegenwoordig in allemaal leuke kleurtjes kunt krijgen. Je kunt je tuinmeubels dus echt een hippe nieuwe look geven!

Tuinmeubels beitsen
Beits is een supergoede manier om je houten meubels te beschermen tegen zon en vocht. En het leuke ervan is: je hebt geen grondverf nodig. Beits trekt namelijk in het hout en zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen. Voordat je gaat beitsen moet je het hout wel even goed ontvetten en - waar nodig - even licht opschuren.

Je meubels in de olie zetten
Olie heeft twee grote voordelen en opzichte van beits: het droogt supersnel en je hoeft het hout vooraf nooit te schuren. De uitstraling van je hout blijft met olie altijd natuurlijk, want je blijft de nerven goed zien. En olie geeft een stoere matte look aan je hout. Hoe mooi!
Tip: kies voor watergedragen olie, want dan kies je meteen voor een milieuvriendelijk product.

bron-Beliani-opknappen-look-tuinmeubels-tuinbank-loungebank-tuinstoel-tuintafel-tuinset-hout-houten

credits beeld: Beliani

Exterior paint

Dit is helemaal nieuw! Deze soort verf is watergedragen - dus heel milieuvriendelijk - en geeft een dekkende finish. De kleur die je kiest is dus vol en verkleurt nooit. En dat terwijl het hout gewoon kan blijven ademen. Handig: deze verf maakt je tuinmeubels resistent tegen groene aanslag, dus je hoeft ze nooit meer schoon te maken.

Als je je goed aan deze stappen houdt, kun je heel lang genieten van je houten tuinmeubels. En dat wil je: want hoe langer je er mee doet, hoe duurzamer je bezig bent. En het is nog leuk om te doen ook.

Heb jij al zin gekregen om je tuinmeubels op te knappen?

Dit wil je ook lezen!

Deze zomer moet je een hondencaravan hebben

Zo kun je je houtwerk in huis schilderen met verf op waterbasis

DIY: De 10 leukste Ikea hacks op een rijtje

Reacties
Anderen bekeken ook