Trend voor 2022: nieuwe binnendeuren

Jaarlijks is het uitkijken naar de nieuwe woontrends. De afgelopen jaren hielden we ons voornamelijk bezig met het aanpassen van ons interieur.

29 September 2021

Maar voor 2022 zien we de veranderingen groter. Binnendeuren zijn voor veel mensen toe aan vervanging. Daarvoor zie ik twee grote redenen. Ten eerste zijn heel wat huizen op het punt gekomen dat een renovatie onvermijdelijk is. Heel wat huizen uit de jaren 80 moeten nu eenmaal worden aangepast aan de huidige standaarden. Bovendien zijn ook onze wensen veranderd. In dit artikel kome je alles te weten over de nieuwe woontrend voor 2022.

Vernieuwing is de boodschap

De meeste woningen die vandaag de dag verkocht worden, zijn woningen die al heel wat jaren meegaan. Generaties volgen elkaar op en dat betekent dat de huizen ook moeten worden gerenoveerd. Vandaag de dag staan er vooral huizen van eind de jaren 1980 in de aanbieding. De prijs is voor veel jonge koppels erg aantrekkelijk, maar ze moeten er wel wat werk bijnemen.

Hoewel men vroeger de binnendeuren meestal niet meenam bij de algemene renovatie, wordt dat vandaag de dag wel gedaan. Vroeger was een extra laagje verf voldoende, maar voor 2022 willen we gewoon wat anders doen met onze binnendeur. We hebben nood aan andere materialen en voornamelijk ook aan andere kleuren. De tijd van het authentieke is voorbij en we kiezen steeds vaker voor modern, net heel donker of juist heel licht.

Ook onze preferenties zijn veranderd

Bij heel wat mensen heeft 2021 een blijvende indruk nagelaten. We zijn meer gaan houden van ons huis, aangezien we er meer tijd hebben doorgebracht. Dat heeft ons ook aan het denken gezet. Hoe kunnen we onze favoriete plaats nog leuker maken? Voorheen hadden we ons geld liever uitgegeven aan mooie reizen en gezellige etentjes, maar waarom zouden we eens niet wat extra investeren in ons huis.

Een duidelijke trend die we zien in de markt van binnendeuren, is de stijgende verkoop van deuren die licht doorlaten. Natuurlijk licht in huis zorgt namelijk meteen voor een totaal andere sfeer. Vandaar wordt er zeker voor het gelijkvloers meer en meer gekozen voor deuren met een venster. Toch is er een verschil met vroeger. Zo wordt er vaker gekeken naar glas dat wel het licht doorlaat, maar waardoor je eigenlijk niet kunt kijken.

In 2022 verandert er heel wat en wij veranderen gewoon mee op het ritme van het leven. Wat de binnendeuren voor de slaapkamers betreft, kiezen we heel vaak voor lichte kleuren. Wit en beige worden vaak genomen, aangezien lichte tinten ons humeur positief beïnvloeden. In de moderne woningen van vandaag, wordt er meestal een mooi contrast gecreëerd tussen licht en donker.

De lichte binnendeuren worden vaak perfect uitgebalanceerd met bijvoorbeeld een pikzwarte vloer, of grote zwarte kasten.

Wat met de deurklink?

Een belangrijk onderdeel van onze deuren, zijn uiteraard de deurkrukken. Ook op dat vlak zien we een duidelijke verandering richting 2022. Voorheen besteedde men er bijna geen aandacht aan. Enkel mensen die een binnenhuisarchitect onder de arm hadden genomen, beschikken al over design deurklinken. Daardoor zien we in veel huizen nog de eenvoudige stompjes of grote bollen op de deur.

In 2022 maken we daar ook komaf mee. Aangezien we liever modernere deuren willen, met veel licht, zijn we ook op zoek naar fijnere deurkrukken. Een klink op de deur mag niet meer zo hard opvallen als vroeger. Het moet aanwezig zijn omdat het functioneel is, maar verder moet ze voornamelijk opgaan in het geheel.

Er is een tussenperiode geweest, waarin we massaal op zoek gingen naar gebogen deurklinken. De halve maan en de stang met een golfbeweging maakte zijn intrede. Het enige probleem? De kruk was veel te aanwezig in de ruimte. Nu gaan we vooral op zoek naar rechtlijnige stukken.

Moet jij ook renoveren?

Is het dan meteen een must om ook jouw binnendeuren te vervangen? Wel, dat hangt er vanaf. Indien je reeds van plan was om andere renovatiewerken uit te voeren, dan zou ik de binnendeuren meteen mee vervangen. Nog een reden waarom ik het wel zou doen, is om meteen meer licht in de woning te krijgen. Sommige huizen zijn nogal donker en dat kan een negatieve invloed hebben op jouw humeur.

Had je echter nog geen plannen? Dan zou ik er nog even mee wachten. Binnendeuren moeten namelijk perfect aansluiten bij de stijl van jouw interieur. Als je dus pas binnen vijf jaar jouw interieur onder handen gaat nemen, dan passen de deuren tegen dan misschien niet meer zo goed.

 

Reacties