4 tips om nog meer te genieten van je huis

Wil je meer woonplezier in huis halen, maar weet je niet zo goed hoe? Geen nood!

Guido van Loon 17 September 2021

Met deze onderhoudstips, waaronder het schoonmaken van je dakgoot, zorg je binnen no-time voor meer veiligheid en comfort in huis.

Tip 1: Een slim alarm installeren

Prettig wonen begint bij onbezorgd wonen. Daarom is het belangrijk dat je woning goed beveiligd is. Een huis met alarmsysteem is immers een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers en andere criminelen. Er zijn verschillende soorten slimme alarmsystemen op de markt. Wat de meeste met elkaar gemeen hebben is dat je er weinig omkijken naar hebt. Het alarm kan zichzelf automatisch in- en uitschakelen, en is huisdiervriendelijk. Daarnaast kun je het makkelijk bedienen via een app op je smartphone. Hoe minder zorgen, hoe meer ruimte om te genieten.

Tip 2: De dakgoten schoonmaken

Het schoonmaken van je dakgoot is een klusje dat de meesten het liefst voor zich uit blijven schuiven. Weinig mensen gaan voor hun lol met een ladder en grote emmer het dak op. Maar als je comfortabel wil blijven wonen, dan is dit klusje een must. Het hele jaar door verzamelen de goten namelijk allerlei vuil: van oude bladeren tot modder en mos. Door deze resten op tijd te verwijderen voorkom je dat de goten verstopt raken. Een verstopping kan leiden tot schimmel, vochtproblemen en waterschade, zoals een lekkage in huis. Zorg daarom dat je dit klusje 1-2 keer per jaar klaart, bij voorkeur aan het einde van de lente en de herfst.

Bonustip: als je deze klus niet zelf kunt doen, besteed het dan uit aan een professional. Zoals een betrouwbaar en gespecialiseerd loodgietersbedrijf in de buurt.

Tip 3: De cv-installatie onderhouden

Een goed werkende cv-ketel zorgt dat het thuis lekker warm is en dat je nooit onder een koude douche hoeft te staan. Dit kun je zo houden door je cv-installatie regelmatig te laten onderhouden. De meeste ketels hebben elk 1-3 jaar een onderhoudsbeurt nodig. Open cv-ketels hebben meestal een jaarlijkse controle nodig. Voor gesloten ketels geldt vaak een tweejaarlijkse controle. In de instructies van je fabrikant staat welke periode op jouw ketel van toepassing is. Met een periodieke controle heb je een kleiner risico op brand, waterschade en koolmonoxidevergiftiging in huis. Laat het onderhoud altijd vakkundig uitvoeren door een specialist.

Tip 4: De schoorsteen vegen

Niks zorgt voor zoveel gezelligheid in huis als een open haard of houtkachel. Maar om zorgeloos te kunnen blijven stoken is het essentieel dat de schoorsteen geveegd wordt. Schakel daarom minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger in om het rookkanaal te reinigen. Met een jaarlijkse veegbeurt wordt de kans dat er brand in huis uitbreekt een stuk kleiner.

Reacties