Foto: 2022/Dakgoot-schoonmaken-Deze-5-tips-komen-van-pas.jpg

Dakgoot schoonmaken? Deze 5 tips komen van pas!

Een dakgoot vangt het water op dat op het dak valt, waarna het via de hemelwaterafvoer verder wordt afgevoerd.

Guido van Loon 22 Juni 2022

Om ervoor te zorgen dat het water probleemloos weg kan stromen, is het belangrijk om de dakgoot schoon te houden. Helaas doet lang niet iedereen dit. Sommige mensen vergeten het, terwijl anderen niet weten hoe zij dit moeten doen. Behoor jij tot de laatste groep? Dan bieden de onderstaande 5 tips uitkomst.

1. Zorg dat de ladder stevig staat

Wil je zelf de dakgoten van jouw woning schoonmaken? Dan heb je hier een ladder voor nodig. Dakgoten bevinden zich namelijk op een paar meter hoogte, waardoor je hier vanaf de grond niet bij kunt. Voordat je de ladder op gaat, moet je ervoor zorgen dat hij stevig staat. Twijfel je? Vraag dan iemand om de trap aan de onderkant vast te houden terwijl jij naar boven gaat. Op deze manier voorkom je dat de ladder onder je vandaan kan schieten.

2. Neem de juiste hulpmiddelen mee naar boven

Om te voorkomen dat je telkens de ladder op en af moet, is het verstandig om direct de juiste hulpmiddelen mee te nemen als je naar boven gaat. Zorg er in ieder geval voor dat je een emmer bij je hebt om rommel in te doen. Neem eventueel ook iets mee om de emmer aan de ladder te hangen. In dat geval hoef je hem niet de hele tijd vast te houden. Neem ook een handbezem mee naar boven en eventueel een schepje en een mesje om hardnekkige aanslag los te krijgen.

3. Verwijder rommel uit de dakgoot

Wanneer je eenmaal boven bent, begin je met het verwijderen van de rommel uit de dakgoot. Haal de rommel zoveel mogelijk weg, ook al ligt er maar een klein beetje in. Zit de dakgoot vol met rommel? Dan kun je een schepje gebruiken om het eruit te scheppen. Begin niet als een gek te scheppen, want dan beschadig je de dakgoot mogelijk.

4. Kijk of er zwakke plekken te zien zijn

Als je alle rommel uit de dakgoot gehaald hebt, is hij weer schoon. Ga in dat geval niet direct weer naar beneden, maar inspecteer de dakgoot nog even op zwakke plekken. Zie je een zwakke plek? Onderneem dan direct actie. In dat geval ben je een lekkage mogelijk een stap voor. Als het water via de onderkant uit de dakgoot kan ontsnappen, kan dit schade aan jouw woning tot gevolg hebben.

5. Neem direct de dakrand mee

Ga je zelf de ladder op om de dakgoot schoon te maken? Neem dan direct ook even de dakrand mee. Je voorkomt in dat geval dat je meermaals per jaar de ladder op moet. Voor het schoonmaken van de dakrand heb je in principe alleen een vochtige doek nodig.

Reacties