Foto: groen-dak-huis

Waarom iedereen een groendak moet overwegen

Elk huis heeft een dak, het is in feite een van de meest cruciale eigenschappen die een huis een huis maakt.

Met miljoenen vierkante meters dak in Nederland, hebben we het over een flink oppervlakte met enorme potentie. Want wat als het overgrote deel van deze daken nu eens groen was? En hiermee bijdraagt aan de vermindering van CO2 in de atmosfeer?

Is het bij jou thuis tijd voor dak onderhoud of ben je bezig met een nieuwe aanbouw en moet hier nog een dak op? Of wil je gewoon bijdragen aan een beter milieu?

Overweeg dan om bij jouw thuis een groen dak te creëren. In feite heeft de aanleg van een groen dak alleen maar voordelen. Het enige wat je tegen kan houden is de investering vooraf, het is daarna alleen maar de (soms letterlijke) vruchten plukken.

In dit artikel alles over groene daken; hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn en hoe je er zelf eentje thuis krijgt.

Wat is een groen dak precies?

Wanneer het om dakbedekking gaat, heb je veel verschillende opties. Het ligt aan je eigen voorkeuren en de stijl en bouw van je woning, welke dakbedekking het meest geschikt is. Een van de meest klimaatvriendelijke dakbedekkingen is echter ongetwijfeld een groendak, ook wel tuindak of sedumdak genoemd.

Een groen dak is in feite niets anders dan een dak bedekt met vegetatie. Een groen dak kan zowel plat als hellend zijn en bestaat meestal uit een waterdichte onderlaag, een wortelkerende laag, een drainagesysteem en uiteindelijk de voedingslaag voor de begroeiing en de begroeiing zelf.

Hoe dik de voedingslaag is, hangt af van welke planten je graag op het dak wilt laten groeien. Voor een dunner groendak dat nog het meeste weg heeft van een standaard dak, gaan de meesten voor sedum, kleine vetplantjes die weinig de hoogte ingaan. Je kunt er echter ook voor kiezen een complete tuin op je dak in te richten, mits jouw dakconstructie dit toelaat uiteraard.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een groendak heeft talloze voordelen. Ten eerste staat het mooi. Groene ruimtes en accenten zijn van nature strelend voor het menselijke oog en ons welzijn stijgt significant in plaatsen waar natuur een grote aanwezigheid heeft. Groen doet ons goed!

Uiteraard helpt meer groen in de omgeving ook met de luchtkwaliteit, zowel door het afvangen van CO2 en productie van zuurstof, als door het zuiveren van stofdeeltjes in de lucht. Ook verminderd een groen dak de hitte generatie die plaatsvindt in veel stedelijke gebieden, doordat warmte lang vast wordt gehouden in gebouwen en straten.

Een groen dak werd isolerend en houd de ruimte onder het dak makkelijker koel door het opvangen van de zonnestralen. Doordat deze UV-stralen worden tegengehouden door de planten, zullen de onderste lagen van de dakbedekking minder schadelijke effecten van de straling ondervinden. Een groendak gaat dus langer mee.

Regenwater wordt door de planten beter vastgehouden en legt dus minder druk op de afwateringssystemen. De begroeiing op een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit van de omgeving en kan vaak dienen als habitat of verzamelgebied voor insecten en vogels.

Nadelen van een groen dak zijn het feit dat de begroeiing onderhoud en soms ook irrigatie nodig heeft. Hoewel dit in Nederland natuurlijk van mindere zorg is, met een gemiddelde neerslag van jaarlijks zo'n 800 millimeter. Zeker wanneer je kiest voor vetplant-soorten op het dak, zoals bij een sedum dak.

Daarnaast kan een groen dak duurder zijn dan de aanleg van een andersoortig dak, zoals bitumineuze of kunststof dakbedekkingen. Houdt hierbij wel rekening met de energie voordelen die je uit een groendak haalt, de langere levensduur van een groendak en de eventuele subsidies die je voor de aanleg van een groen dak kunt aanvragen. 

Hoeveel kost een groen dak ongeveer?

De aanleg van een groendak kun je zelf uitvoeren of door een expert laten doen. Mocht je geen enkele ervaring met dakbedekking hebben, dan is professionele hulp inschakelen zeker geen overbodige luxe. Je wilt uiteraard dat de klus degelijk wordt uitgevoerd, bij fouten kunnen er grote problemen voor de onderliggende constructie ontstaan.

Ga het liefst op zoek naar een lokale uitvoerder, die bij voorkeur al ervaring heeft met groene daken. Bij de gemeente kunnen ze je vaak helpen bij het vinden van een betrouwbaar dakbedekkingsbedrijf, bijvoorbeeld dakwerk Reeuwijk. Vraag daar dan gelijk ook even naar opties voor eventuele subsidies.

De uiteindelijke kosten van een groendak bij je thuis kunnen uiteraard verschillen. Het ligt er ten eerste aan hoe groot het dak is dat je wilt bedekken, voor welke vegetatie je gaat en welke kwaliteit materialen je gebruikt. Over het algemeen dien je uit te gaan van gemiddelde kosten van 30 euro per m2 voor een sedumdak tot 120 euro per m2 voor een intensief begroeide daktuin.

Reacties