Foto: Wonen-sedum

Sedumdaken, een duurzame toevoeging aan uw woning!

Een groendak is dus goed voor de omgeving, maar brengt ook voordelen met zich mee die direct effect hebben op uw woning.

NatureGreen 19 September 2023

Een sedumdak, misschien heeft u de term al eens gehoord, of heeft u het dak al eens gezien. Sedumdaken worden namelijk steeds populairder! De daken vormen een groene laag op de bestaande dakbedekking van een woning, welke bestaat uit planten zoals sedums, kruiden of mossen. Deze zien er natuurlijk en mooi uit maar brengen ook voor voordelen met zich mee voor klimaat en natuur. Zo kan het dak veel regenwater opslaan, trekt het vlinders en bijen aan, filtert het fijnstof en CO2 uit de lucht en verlaagt het de omgevingstemperatuur. Na maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie, komen sedumdaken dan ook steeds meer voor in Nederland!

Een groene, rustige uitstraling

Als mensen worden we blij van een groenere omgeving. Onderzoek toont dan ook aan dat wanneer we ergens wonen waar veel groen is, zoals een wijk met parken of tuinen met weinig tegels, dat dit veel voordelen heeft voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid. Klachten van stress verminderen, we slapen beter en voelen ons gelukkiger. Ook zorgt meer groen ervoor dat we vaker naar buiten gaan waardoor we ook wat meer beweging krijgen. Een groene omgeving is dus niet alleen mooi, maar ook gezond! Door een groendak te plaatsen, kunt ook u bijdragen aan groenere omgeving. Een klein dak van bijvoorbeeld een schuur of uitbouw, heeft hier namelijk al effect op. U hoeft dus echt niet meteen uw gehele dak te veranderen. Alle kleine beetjes groen helpen!

Voordelen voor uw huis

Een groendak is dus goed voor de omgeving, maar brengt ook voordelen met zich mee die direct effect hebben op uw woning. Ten eerste verhoogt het namelijk de woningwaarde, gemiddeld met wel 4-8%! Een kleine toevoeging kan dus al een groot effect hebben. Ook de isolatie van uw woning verbetert, doordat het dak een extra isolerende laag vormt. Hiermee kunt u energie besparen. In de zomer is airconditioning niet meer nodig en in de winter ontsnapt er minder warmte via het dak. Daardoor hoeft u minder te stoken en minder energie te verbruiken. Ook is een sedumdak extra brandveilig, doordat het dak brandwerend is. Vuur slaat daardoor minder snel over, waardoor het dak zorgt voor een betere bescherming van uw huis.

Hoe kunt u een sedumdak aanleggen?

Een sedumdak is dus een mooie toevoeging aan uw woning, wanneer u deze wilt vergroenen en verduurzamen. Toch kan een sedumdak aanleggen erg uitdagend lijken. De meeste mensen staan immers niet dagelijks op het dak, laat staan dat ze daar zelf iets plaatsen! Gelukkig is de aanleg van een sedumdak erg eenvoudig. Wanneer u het dak afneemt bij een goede sedum leverancier, ontvangt u duidelijke instructies over hoe u het dak moet plaatsen. In de meeste gevallen is dit al binnen één dag gebeurd. Zolang u voorzichtig te werk gaat (u staat immers hoog op een dak!) is het dak zo gelegd. U plaatst de verschillende lagen van het groendak op elkaar en werkt om eventuele obstakels heen. Daarna kunt u meteen genieten van het groendak. De rest van het jaar heeft dak bijna geen onderhoud nodig. Op 1 à 2 keer per jaar bemesten en onkruid weghalen na heeft u er geen omkijken naar. Een ideale toevoeging dus aan uw woning!

Reacties