Foto: pape-rietdekkers-woning.jpg

Dakbedekking: voor iedere bouwstijl iets bijpassends

Zonder dakbedekking houd je het binnen niet lang droog! Gelukkig valt er heel wat te kiezen binnen de dakbedekkingen; er is voor iedere bouwstijl een bijpassende bedekking.

Guido van Loon

Goede dakbedekking is zeer belangrijk voor iedere woning. Je kunt een professionele dakdekker inschakelen of je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen. De laatste optie is natuurlijk financieel voordeliger, maar bedenk dat het veel tijd kost en dat nauwkeurigheid voorop staat. Als de bedekking niet goed in orde is, kunnen grote problemen ontstaan. Er kunnen bijvoorbeeld lekkages voorkomen die veel schade en hoge kosten tot gevolg hebben. Het is daarom aan te bevelen om goed stil te staan bij de mogelijkheden en de beperkingen. Door goed advies kan veel werk bespaard worden.

Termen

Als je een dakdekker inschakelt, zullen de wensen met betrekking tot het dak besproken worden. Er kunnen veel onbekende termen op tafel komen. Een overzicht van de meest voorkomende termen:

Nok: dit is de horizontale balk in de punt van het dak. Het is een onderdeel van de dragende constructie. Als het dak in de vorm van een punt loopt spreek je van een nokpunt.

Gordingen: de solide balken die hellend tegen elkaar zijn geplaatst. Ze vormen samen met de nok de dragende constructie ofwel het skelet. 

Schild: zijde van een hellend dak.

Topgevel: het gedeelte van de gevel dat zich boven de goothoogte bevindt.

Soorten dakbedekking

Er zijn tegenwoordig zeer veel verschillende soorten dakbedekking mogelijk. Voor hellende daken wordt meestal gebruikgemaakt van dakpannen. Keramische dakpannen zijn gebakken uit klei en deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Betonpannen worden gemaakt van beton. De kans op vervorming is kleiner dan bij de keramische dakpannen. Andere mogelijkheden zijn riet, lei en metalen dakpanpanelen. Voor platte daken wordt meestal gebruikgemaakt van bitumineuze, kunststof of metalen bedekking. Bitumineuze bedekking is gemakkelijk te verwerken, sterk en licht. Kunststof heeft een lange levensduur en het materiaal kan gerecycled worden. Bij de montage hoeft geen open vuur gebruikt te worden en dat zorgt voor extra veiligheid.

Dakpannen

De meest voorkomende vorm van dakbedekking is nog altijd de dakpan. Een dakpan is een speciaal gevormde tegel voor het waterdicht afsluiten van een dak, meestal gemaakt van klei. Het dak afwerken met tegelpannen betekent finesse.

Dakpan 

Bij de oude Grieken waren vlakke pannen al in gebruik. Verticale naden werden afgedekt met halfronde, iets kegelvormig toelopende pannen. De nog altijd bekende monniken- en nonnenpannen zijn hiervan afgeleid. Nog steeds zien we deze op oude gebouwen. Voor de steilere daken is hiervan weer de golfvormige pan afgeleid, de bekende 'Hollandse of holle pan'. Deze worden in verbeterde vorm nog steeds toegepast. Er zijn vele soorten dakpannen. 

Tegelpan 

Tegelpannen worden gebakken in aarde of in betonachtige materialen. Beide geven ze dezelfde perfecte afwerking op het dak. Tegelpannen zijn doorgaands duurder dan dakpannen. Het formaat is namelijk kleiner en omdat de tegels geen sluiting hebben is het genoodzaakt ze meer dan de helft te laten overlappen. Er zijn dus meer exemplaren per m2 nodig. Het resultaat is wel verbluffend.

Keramische dakpan 

Dit type dakpan is groter dan de tegelpan en wordt steeds meer gebruikt. Voordelen van een keramische dakpan is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en bijdragen aan een gezond klimaat doordat ze van een natuurlijk materiaal gemaakt zijn. Bovendien zijn ze leverbaar in verschillende modellen, waardoor ze ruimte laten voor creativiteit.

Betonnen dakpan 

Betonnen dakpannen zijn geheel gekleurd waardoor eventuele beschadigingen minder opvallen. Dit type kan worden voorzien van een acrylaat beschermlaag. Door het aanbrengen van deze laag wordt de dakpan gladder waardoor mossen, algen of stof zich minder snel kunnen hechten. Hierdoor wordt een hogere duurzaamheid van de dakpan gegarandeerd.

Glazen dakpan 

Dakpannen van glas worden vooral gebruikt om voldoende lichtinval te creëren. De glazen dakpan heeft dezelfde vorm als een normale dakpan. Vaak wordt niet het hele dak met glazen dakpannen bedekt. Het vervangen van enkele 'normale' dakpannen zorgt al voor meer licht op een zolder. 

Leipan 

Deze pannen worden gemaakt van gebakken klei en zijn zeer milieuvriendelijk. Dit komt omdat klei niet aan bederf onderhevig is en erkende akoestische en thermische kwaliteiten heeft. Dankzij het principe van driedubbele overlapping maken de leipannen zeer waterdicht. Het assortiment dakbedekkingproducten bevat tevens hulpstukken van gebakken aarde die voor elk model dakpan zijn ontworpen. Hiermee kunnen dakdekkers de de plaatselijke bouwgewoontes en bouwstijlen tot in het kleinste detail volgen.

Dakpanplaten

De stalen dakpanplaat onderscheidt zich van andere vormen van dakbedekking door zijn opmerkelijk lange levensduur. Tevens is het onderhoudsarm, licht van gewicht, stormbestendig en vriesvast. Daarnaast is de dakpanplaat snel leverbaar in diverse kleuren en op een eenvoudige wijze van nok tot goot aan een stuk te monteren. Niet alleen in de nieuwbouw, maar ook in de renovatie is de dakpanplaat een zekere vorm van dakbedekking, met name door de mogelijkheid van dak-op-dak constructie zijn er mogelijkheden te over.

Aluminium dakpan

Op plekken waar het hemelwater geloosd wordt op het oppervlaktewater is het vanzelfsprekend geworden dat daar aluminium dakbedekking en afvoerbuizen worden toegepast. Niet alleen milieutechnisch, maar ook esthetisch, prijstechnisch en mechanisch biedt aluminium vele voordelen. Door het grote kleurenspectrum is aluminium dakbedekking overal toe te passen en te combineren met de overige bouwmaterialen. Aluminium dakbedekking is niet nieuw of iets van de laatste tijd. In onze buurlanden worden deze dakbedekking zelfs veelvuldig toegepast. Door de plaatselijke natuuromstandigheden worden zeer zware eisen gesteld aan de kwaliteit van dakbedekking. Door de lange levensduur en het onderhoudsvrije karakter heeft deze dakbedekking zijn kwaliteit allang bewezen. Bovendien geldt dat aluminium financieel gezien een stuk aantrekkelijker is in de metaalwereld. Door middel van rvs of aluminium klangen wordt de aluminium dakbedekking mechanisch verbonden met het houten dakbeschot en eventueel wordt naar wens nog een extra dampopen ertussen folie gevoegd. Het is geen gigantische truc om aluminium dakbedekking te monteren, het moet echter wel vakkundig gebeuren en de verwerkingsvoorschriften van de fabriek moet men goed in ogenschouw nemen.

Rieten dak 

Een alternatief voor dakpannen is een rieten dak. Een rieten dak wordt gemaakt van eenjarig riet, meerjarig riet is hiervoor niet geschikt. Riet dat geschikt is als dakbedekking is afkomstig uit streken waar een gematigd klimaat heerst, zoals Nederland. Om te voorkomen dat vogels het riet langs de nok lostrekken wordt soms een strook gaas over het riet gespannen. Voor extra veiligheid kan het dak geïmpregneerd worden met een brandvertragend middel. Daarnaast worden rieten daken soms voorzien van bliksemafleiders en zijn er sprinklerinstallaties verkrijgbaar die bij branduitbraak het dak nathouden. De levensduur hangt af van de kwaliteit van het dekriet, van de hellingshoek en de lengte van het rieten dak. Een goed dak moet zeker 25 jaar meegaan, maar daken van 40 jaar oud zijn geen uitzondering. Het wordt wel aangeraden om het dak jaarlijks te laten controleren op eventuele algenvorming en kleine oneffenheden. Tip: er is ook kunststof riet verkrijgbaar, dat onderhoudsarm, rotvrij, onbrandbaar en slijtvast is.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties