Lijkt je tuin wel een kattenbak? Zo kun je katten uit de tuin houden

Katten zijn hartstikke lief, maar een tuin vol kattenpoep is natuurlijk gewoon vies. Gelukkig zijn er oplossingen: met deze tips blijft je tuin lekker fris.

Sandra van Koningshoven 17 Juni 2019

beeld boven: Chloepetphotography

Vier kattenbakken

Als je regelmatig mijn blogs leest, weet je dat ik gek ben op katten. Mijn twee tijgers zijn volwaardige gezinsleden. Die twee zijn hartstikke lief, gezellig, sociaal en zindelijk. Maar ondanks dat wij vier kattenbakken in huis hebben staan én een voor- en achtertuin hebben, vindt één van de twee het heerlijk om in de tuin van de buren te poepen.

Florum-kattenbak-tuin-poepen-katten-kat-uit-tuin-houden-weren-jagen

Toffe buren

Mijn buren zijn daar natuurlijk niet heel blij mee, maar ze zijn er gelukkig heel relaxed onder. Ze weten dat ik echt mijn best doe om ze binnen hun toiletbezoek te laten doen. Maar ik kan het nu eenmaal niet aan ze vertellen.

Heb jij ook last van buurkatten die jouw tuin als kattenbak gebruiken? Dan heb ik goed nieuws!

Er bestaan heel veel handige oplossingen om katten uit je tuin te houden

Een gladde schutting

Ben je toe aan een nieuwe schutting? Kies dan meteen voor een hoge schutting waar katten moeilijk tegenop kunnen klimmen. Een glad oppervlak dus of een schutting van beton. Dan komen ze minder makkelijk in je tuin.

Bouwfac.nl-schutting-beton-kattenbak-tuin-poepen-katten-kat-uit-tuin-houden-weren-jagen-2.nl

Gaas op je schutting

Heb je al een schutting staan en is een nieuwe geen optie? Dan kun je gaas bovenop je schutting bevestigen. Daar komen katten echt niet overheen.

Maak graven lastig

Katten zijn eigenlijk heel hygiënische beestjes: ze begraven hun poep en plas altijd netjes. Op plekken waar ze dus niet goed kunnen graven, zullen ze niet snel hun behoefte doen. Zorg daarom voor veel planten in je tuin - het liefst bodembedekkers - en leg takken neer.

dieren-en-planten.nl-kattenbak-tuin-poepen-katten-kat-uit-tuin-houden-weren-jagen

Sinaasappelschillen

Katten zijn kieskeurig, zeker als het om geur gaat. Van de geur van citrusvruchten worden ze niet blij, dus leg op de plek waar ze graag poepen sinaasappel- of citroenschillen neer.

'Vieze’ planten

Je kunt katten ook afschrikken door de volgende planten in je tuin planten, want die vinden ze vies:
Ooievaarsbek
Vuurwerkplant
Citroenverbena
Wormkruid (Pyrethrum of Tanacetum Cinerariifolium)
Citroentijm
Geranium
Munt
Kattenschrik (Coleus Canina)
Plectranthus
Ornatus
Goudsbloemen
Lavendel

Plantenspuit met water

Zit je vaak in je tuin en zie je een kat aanstalten maken voor een toiletbezoek? Pak dan gewoon een plantenspuit en spuit ze even nat. Geen enkele kat stelt dat op prijs namelijk.

Kattenschrik is prima, maar dan wel de veilige soorten

Tuincentra en aanbieders op internet bieden verschillende middelen aan om katten af te schrikken, maar gebruik die vooral niet! Het is vaak onduidelijk welke ingrediënten daarin zitten. Het effect op het milieu, je (klein)kinderen, bloemen en planten is daarom niet bekend. Sinds 2018 zijn er slechts twee middelen (voorlopig) toegestaan en veilig bevonden: kattenschrikkorrels van Ecostyle en GreenGard vloeibare kattenschrik.

Maak een speciaal hoekje voor ze

Geeft geen van deze tips resultaat? Maak dan een hoekje in je tuin, ver verwijderd van waar je graag en vaak zit, met los zand. Dan kunnen de katten hun gang gaan, kom jij geen verrassingen tegen en kun je weer heerlijk genieten van je tuin.

Ultrasone geluiden: niet doen!

Er bestaan apparaten die een ultrasoon geluid geven om katten op afstand te houden. Deze zou ik zeker niet gebruiken, omdat ook andere dieren en insecten daar last van hebben.

Ik stuur dit blog straks meteen door aan mijn buurtjes. Heb jij er iets aan? Of weet je nog tips die hier zeker tussen moeten staan? Laat het me weten!

Dit is ook interessant!

Deze 6 soorten kamerplanten zijn niet giftige voor je kat of hond
Zo hou je je huisdier lekker koel tijdens warme zomerdagen en hitte
Gebruikte theezakjes weggooien is zonde! Ze zijn supergoed voor je tuin

Reacties
Anderen bekeken ook