Foto: 000Sandra/000-bron-Mooiwatplantendoen-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig.jpg

Deze 6 planten zijn niet giftig voor je kat of hond

Ontdek welke planten je beter wel of niet met een kat of hond in je huis kunt neerzetten. Heel veel kamerplanten zijn namelijk giftig voor huisdieren.

Sandra van Koningshoven

foto boven: mooiwatplantendoen.nl

Planten en huisdieren

Ik ben gek op planten. Maar ik ben ook gek op mijn huisdieren. En dat die twee niet altijd samengaan, weet elke dierenliefhebber. Huisdieren - en katten in het bijzonder - spelen graag met planten. Vooral als ze net nieuw zijn. Dat is natuurlijk niet erg, want als je huisdieren hebt, weet je dat ze soms dingen stukmaken. Dat moet je voor ze over hebben.

Veel kamerplanten zijn giftig voor katten of honden

Maar wist je dat best veel kamerplanten giftig zijn voor huisdieren? Honden en katten kunnen van heel veel soorten echt ziek worden. Ze kunnen last krijgen van huidirritatie, misselijkheid, diarree en braken. En van sommige planten kunnen ze zelfs in shock raken.

Nu zijn de meeste honden en katten best slimme beestjes: ze proeven het als een plant giftig is. De plant smaakt dan bitter en je huisdier zal de plant verder met rust laten. Maar waarom zou je het risico nemen dat je hond of kat ziek wordt?

- > Tip: Studioplant heeft een handige zoekfilter voor niet giftige kamerplanten.

Vraag altijd om advies bij kamerplanten voor je kat of hond

Ik doe dat in ieder geval nooit. Ik vraag altijd om advies in de winkel, maar helaas kan niet elke winkelmedewerker antwoord geven. Daarom heb ik het uitgezocht. Dan weet ik voor eens en voor altijd zeker welke planten ik met een gerust hart in huis kan neerzetten.

Dit is het resultaat:

Deze 6 soorten kamerplanten zijn niet giftig voor honden en katten

1. Areca Palm

Deze plant wordt ook wel Goudpalm genoemd en deze stoere jongen vind je veel terug in Nederlandse huiskamers. Logisch ook, want met zijn tropische uitstraling geeft hij meteen een vakantiesfeertje aan je huis.

bron-Bakker.com-Areca-Palm-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig.jpg

 foto: bakker.com

2. Orchidee

Vroeger zag je deze prachtige bloeiers alleen in de vensterbank bij je oma. Maar dat is echt verleden tijd hoor! De orchidee is terug van weggeweest en staat ook geweldig in een modern interieur. Zeker als je van pasteltinten houdt.

bron-Het-Beste-van-de-Kweker.nl-Orchidee-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto: hetbestevandekweker.nl

3. De familie Calathea

De Calathea heeft een heleboel broertjes en zusjes: acht stuks maar liefst! Een gezellige plantenfamilie dus, die je zonder zorgen in huis kunt neerzetten. De soorten met grote bladeren hebben een unieke eigenschap: ze sluiten ’s nachts hun bladeren en slaan ze weer open als het licht wordt. Superleuk! Ze hebben wel veel liefde en aandacht nodig, maar dat zijn deze knapperds waard toch?!

Calathea Network

bron-forest.london-Calathea-Network-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto: forest.london

Calathea Freddy en Ornatafoto's: etsy.com en bakker.com

Calathea Whitestar

bron-Tuincentrum.nl-Calathea-Whitestar-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto: tuincentrum.nl

Calathea Medallion en Orbifoliafoto's: greeneryunlimited.co en plantify.co.za

4. De familie Bromelia

Tuttig? Helemaal niet! De Bromelia is een klassieker die al jarenlang de Nederlandse huiskamers opfleurt met zijn prachtig gekleurde bloem. En met wel zes broertjes en zusjes, zit er altijd eentje bij die bij je interieur past. Handig: deze gezellige plantenfamilie heeft geen extra voeding nodig. Regelmatig een flinke scheut water is genoeg.

Guzmania Hope, Melissa en Tillandsia Amira

Guzmania-Hope-Melissa-Tillandsia-Amira-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto's: br-easy.com, olivehill.net en plantsome.nl

Tillandsia Oerstediana

bron-Plantje.com-Tillandsia-Oerstediana-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto: plantje.com

5. Bananenplant

Weer zo’n tropische topper. De Bananenplant - ook wel Musa - is heel aardig voor je huisdieren, want hij is niet giftig. En ontzettend mooi en goed voor het klimaat in huis. Want zijn grote bladeren geven vocht af. Geef hem regelmatig water, plaats hem op een zonnig plekje en je hebt een blije nieuwe huisgenoot.

bron-Het-Beste-van-de-Kweker.nl-Bananenplant-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto: hetbestevandekweker.nl

6. Graslelie

Dit plantje groeit als kool en is een van de makkelijkste kamerplanten om mee te stekken. Leuk dus, want van één plantje, maak je er in een paar maanden meer. Lekker duurzaam dus. Ook deze is goed voor je gezondheid, want hij zuivert tot wel 95% van alle schadelijke stoffen in huis. Ideaal voor in je slaapkamer dus. Wel minstens twee keer per week water geven, want dit plantje heeft altijd dorst.

bron-Pinterest-Graslelie-kamer-planten-giftig-huisdieren-katten-honden-veilig

foto: pinterest.com

Zo ik ben heel wat wijzer en jij hopelijk ook. Maar let op! Laat je altijd goed informeren door de medewerkers in de winkel. En wil je weten welke planten wél giftig zijn voor katten en honden? Hou mijn blogs de komende weken dan goed in de gaten, want ik ga weer voor je op onderzoek uit!

Met dank aan Plantsome voor alle informatie. 

Reacties