Foto: tuin-onderhouden-winter-tips

De tuin onderhouden in de winter: 7 tips

Hoewel het nog steeds hartje winter is, hoeft dat nog niet te betekenen dat je niet in de tuin kunt werken.

Guido van Loon

Ook in dit koude seizoen heeft het stukje natuur bij je huis een beetje onderhoud nodig. Sommige klussen zijn zelfs noodzakelijk als je in het voorjaar weer optimaal wilt kunnen genieten! Wij geven je een aantal tips: 

1. Draag geschikte kleding

Voordat je aan de slag gaat moet je nadenken over je outfit. Nee, je hoeft er niet volgens de laatste trends bij te lopen. De kleding moet vooral praktisch en lekker warm zijn. In de winter wil je niet bibberend in een te dunne overall lopen. We raden je daarom aan om warme werkkleding aan te schaffen. Of je nou een professional bent of een fanatieke hobbyist – goede kleding is een must! Kijk eens naar de producten van engelbert strauss. Dit bedrijf verkoopt functionele werkkleding die ook nog eens modieus is. Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit en hoogwaardige materialen. Combineer een functionele thermo longsleeve met een lange werkbroek of kies voor een warme winteroverall. Het is allemaal online verkrijgbaar.

2. Verwijder onkruid zo snel mogelijk

Ook in de winter kan er veel onkruid uit de grond schieten. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Anders kan het in het voorjaar een flinke klus worden. Haal niet alleen het bovenste gedeelte weg, maar probeer ook alle wortels uit de grond te trekken.

3. Maak de tuin sneeuwvrij

Heeft het gesneeuwd? Maak dan de bestrating in je tuin sneeuwvrij. Gebruik hiervoor liever geen zout, maar speciale dooikorrels. Dit werkt een stuk efficiënter en het is bovendien beter voor het milieu en de planten. Dooikorrels verstikken de wortels van planten en bloemen niet.

4. Loop niet op een bevroren gazon

Probeer niet op het het gazon te lopen als het heeft gevroren. Bevroren gras is namelijk erg kwetsbaar en dus eenvoudig te beschadigen. Werk tijdens de vorst dus om het grasveld heen of wacht tot de temperaturen weer omhoog gaan.

5. Onderhoud de vijver goed

Een vijver kun je in de winter niet aan zijn lot overlaten. Door de lage temperaturen kan een waterpomp bevriezen en kapot gaan. Je moet de pomp daarom loskoppelen, schoonmaken en binnen opbergen. Een luchtpomp hoef je in de winter niet naar binnen te halen. Probeer daarnaast het water goed schoon te houden.

6. Snoei bomen in hun winterslaap

Voor veel bomen is de winter de perfecte tijd om gesnoeid te worden. Doe dit alleen niet als het gaat vriezen. Wacht tot de zachtere winterdagen zijn aangebroken.

7. Plant voorjaarsbollen in de grond

In de winter kun je alvast de voorjaarsbollen in de grond zetten. Deze mooie bloemen (bijvoorbeeld tulpen en krokussen) komen in de lente vanzelf tevoorschijn.

Reacties