Foto: 2022/Geniet-nog-meer-van-je-woning-met-een-goed-onderhouden-tuin.jpg

Geniet nog meer van je woning met een goed onderhouden tuin

Zeker nu we vaker thuis zitten, loont het om de tuin goed te onderhouden. Poot nieuwe planten, die ook in de herfst en winter groen van kleur zijn.

Guido van Loon

Het voorkomt dat de tuin een kale vlakte wordt in het najaar. Bepaalt geen opbeurend uitzicht vanuit je woning! Bij het onderhouden van de tuin is het niet alleen slim om nieuwe planten te poten. Kijk voor het poten van deze planten naar de kwaliteit van de tuinaarde. Een te hoge zuurgraad zal er bijvoorbeeld toe leiden, dat de nieuwe planten nauwelijks zullen groeien. Ook de samenstelling van de grond, specifiek de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond, kun je vooraf meten met een EC meter. Mogelijk blijkt het slim om eerst het grond- of waterwaardes op het juiste niveau te brengen! 

Goede basis voor een fraaie en gezellige tuin 

Wanneer er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten, is het meten van de pH-waarde van de tuinaarde een volgende stap. Koop een pH-meter voor grond en controleer of deze waarde tussen de 4.0 en 8.0 pH ligt. Dit is de ideale waarde om de meeste planten te laten groeien. Let op, sommige planten verlangen juist een relatief zure grond! Met turf kun je de tuinaarde lokaal zuurder maken. Ook afgemaaid gras kun je gebruiken om de grond een hogere zuurgraad te geven. Kalk en compost verlagen de zuurgraad juist. 

Poot nieuwe planten en struiken 

Nu de basis in orde is, kun je verschillende planten en struiken poten. Let niet alleen op de gewenste zuurgraad van de plant en het feit of deze wintergroen is. Kijk ook naar de periode waarin de plant bloeit. De Viburnum Tinus is een bekende struik, die weinig aandacht nodig heeft en vrijwel het hele jaar door bloeit. Er zijn ook planten en struiken die in een specifiek seizoen bloeien. Denk aan het verschil tussen een Magnolia en een hulst. Een derde factor om rekening mee te houden is de bloeitijd. Je wilt zo lang mogelijk van de kleur in je tuin kunnen genieten. 

Maak van de tuin het verlengde van je woonkamer 

Veel mensen vinden dat de tuin het verlengde van de woonkamer moet zijn. Het is om die reden slim om de tuin aan te kleden met leuke accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed voor buiten, welke je op het terras of een veranda legt. Ook een aantal lampen en bijvoorbeeld een lichtsnoer mogen niet in de tuin ontbreken. Het voorkomt dat de tuin een donker gat is in de wintermaanden. 

Reacties