Foto: tips-voor-tuin-onderhoud

Tips voor goed tuinonderhoud

Om je tuin mooi te houden, is het belangrijk dat je je planten, struiken en bloemen goed onderhoudt. Wij geven je handige tips.

Guido van Loon

Het beste tuinonderhoud bereik je met behulp van multifunctioneel tuingereedschap. Goed gereedschap is namelijk het halve werk. Bijna voor elke klus is wel een goed stuk gereedschap verkrijgbaar. Hoewel niet voor elk type tuinonderhoud gereedschap nodig is, verlicht het je werkzaamheden in de tuin. Maar de echte basis- uitrusting als hark, schep, en dergelijke is en blijft een must voor goed tuinonderhoud.

Tuingereedschap

Tuincentra liggen vol met de mooiste tuingereedschappen. Toch heeft dat de ouderwetse basisset voor tuinonderhoud niet overbodig gemaakt: spa, schoffel, hark, riek, plantschopje, handcultivator, snoeischaar/-zaag en heggenschaar. Voor de kleinere tuin zijn de zogenaamde combi-systemen een goede start voor een gedegen onderhoud van je tuin: (telescoop)stelen met verwisselbare hulpstukken. Zo’n basisset kan dan langzaam worden aangevuld met extra’s als bezems en krabbers, verticuteerharken, dakgootvegers of speciale kleine gereedschappen voor de vijver. Zo kun je elk type tuin van prima tuinonderhoud voorzien.

Bomen

Als je een boom geplant hebt, is het belangrijk daar ook goed voor te zorgen. Zeker in de eerste jaren zul je hier extra aandacht aan moeten geven. Maar hoe wordt je nu een goede boomverzorger? Goed boomonderhoud omvat best wat werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan snoeien, maar ook controleren op ziektes, bemesten en water geven. Vrees niet, het meeste kun je gelukkig zelf, wordt het echt ingewikkeld dan kun je altijd de hulp van een specialist inroepen.

Ondergrond

Een goede luchtige en voedzame tuingrond levert gezondere planten op, en maakt bestrijdingsmiddelen onnodig. Dat vergemakkelijkt het tuinonderhoud. Goed tuinonderhoud aan planten en tuinmaterialen verlengt de levensduur. Bovendien houdt een luchtige bodem meer water vast - dat scheelt weer (drink)water geven. Tuinonderhoud vermindert zo de belasting van het milieu.

Snoeien

Een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud is snoeien. Snoeien is niet alleen maar het afknippen van takken en bladeren. Zo is de juiste tijd voor het uitdunnen van de takken van groot belang. Want doe je het niet in het goede seizoen kan dit het leven van je begroeiing kosten. En dan schiet het tuinonderhoud zijn doel voorbij.

Reacties