5 tips om zelf je gazon aan te leggen

We hebben er allemaal wel eens over gedroomd: dat perfecte groene gazonnetje in de achtertuin.

29 Augustus 2018

Is bij jou het gras ook altijd groener aan de overkant? Dan hebben we goed nieuws voor je! Graszoden leggen is namelijk een stuk minder moeilijk dan je misschien wel denkt en het geeft je al snel dat perfecte groene gazonnetje! Met deze tips kun jij makkelijk en snel zelf je gazon aanleggen.

1. De aankoop van graszoden

Een logische eerste stap, maar zeker een onderdeel om even bij stil te staan is natuurlijk de aanschaf van de graszoden. Nu kun je natuurlijk direct naar het tuincentrum lopen en de eerste beste graszoden kopen die je tegenkomt, maar je kan hier beter wat tijd voor uittrekken. De kwaliteit is namelijk van groot belang. Kijk ook eens rond op de online webwinkels; hier vind je niet alleen veel informatie, maar je kan hier vaak ook graszoden kopen voor lagere prijzen.

2. Of misschien toch zaden?

Heb je veel tijd omhanden? Dan wil je misschien wel met zaden aan de slag gaan. Het grootste voordeel is natuurlijk de voldoening die je krijgt van het zaaien van je eigen gazon. Dat gevoel van trots gaat jaren met je mee! Het zaaien van je eigen gazon hoeft ook niet per se ingewikkeld te zijn. Tijd, dat kost het wel.

3. De bodem voorbereiden

Welke optie je ook kiest (graszoden of zelf zaaien), zorg dat je de bodem altijd goed voorbereidt. Zorg dat je de grond minimaal tot zo’n 20/30 centimeter omspit, en dat alle onkruid en overige ongewenste planten verwijdert zijn. Verwijder ook overgebleven resten wortels en stenen om ervoor te zorgen dat het nieuwe gras alle ruimte heeft om te groeien. Breng ook wat goede bodemverbeteraar (compost) aan om de kwaliteit van de grond naar een hoger niveau te tillen.

4. Goed egaliseren

Niets zo vervelend als er na een paar maanden achter komen dat je onverhelpelijke hobbels in je prachtige achtertuin hebt zitten. Zorg dat je voor het planten goed egaliseert. Je kan de grond aanstampen met je voeten, maar je kan er ook voor kiezen om een tuinwals te gebruiken. Een goede, egale grond, zorgt er ook voor dat je gras goed kan groeien.

5. Voldoende bemesting

Ook gezond houden is erg belangrijk. Heb je het gazon gelegd? Zorg dan dat je regelmatig voldoende bemest om de grond vruchtbaar te houden, en het gras mooi groen en sterk.

Reacties