Foto: tuinpoort-hekwerk

Een tuinpoort uitzoeken: welke opties zijn er?

Een tuinpoort uitzoeken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Zeker wanneer je een bijzondere tuinpoort zoekt of als je een tuinpoort zoekt die aan bepaalde eisen moet voldoen.

Guido van Loon

Er zijn ook heel veel opties, waardoor de keuze nog moeilijker wordt. Weet jij nog niet welke tuinpoort geschikt zou zijn voor jouw tuinafscheiding? Dit zijn je opties!

1. Enkel of dubbel

Er zijn enkele en dubbele tuinpoorten. De enkele poort wordt meestal gebruikt voor schutting en hekken in de achtertuin. De dubbele poort zie je vooral in de voortuin, hoewel een enkele poort in een kleine tuin of voor een tuinpad ruim voldoende is. Een dubbele poort is heel praktisch als je deze wilt gebruiken als afsluiting van je oprit. Je hebt dan ruimschoots de ruimte om er met de auto door te kunnen.

2. Metalen tuinpoort

Metalen tuinpoorten passen eigenlijk in vrijwel elke tuinafscheiding. Er zijn lage metalen tuinpoorten, die goed passen in een hekje. De grote variant past heel goed in een hoge schutting of een hoog hek. De metalen tuinpoort wordt geleverd met metalen palen die je een stuk in de grond kunt ingraven. Zo staat de poort meteen stevig. Je moet er wel op letten dat de poort compleet wordt geleverd, inclusief poortpalen, scharnieren en slot. Het is namelijk heel lastig om perfect passende onderdelen te vinden als je ze achteraf moet bestellen.

3. Houten tuinpoort zonder kozijn

De meeste tuindeuren zijn van hout, bijvoorbeeld grenen. Dit hout is vrij sterk en gaat lang mee. Je kunt kiezen voor een houten tuinpoort zonder frame. Deze wordt aan een schuttingpaal gemonteerd en heeft dus geen zijpalen en bovendorpel. Deze tuindeuren zijn het eenvoudigst, het goedkoopst en worden het vaakst geplaatst. Met goed onderhoud en zorg gaan ze jaren mee.

4. Houten tuinpoort met kozijn

Dan is er uiteraard ook de houten tuinpoort met frame. Deze tuinpoort wordt geleverd met een kozijn dat aan de zijkanten en de bovenkant zit. Je kunt het kozijn eenvoudig in je schutting plaatsen en de deur hangt erin. In dit geval heeft de schuttingdeur dus wel een bovendorpel. Ook hier geldt: als je er goed voor zorgt, gaat de tuinpoort heel wat jaren mee.

5. Houten tuinpoort met stalen versterking

Een nadeel van houten tuinpoorten is dat er vrij veel kracht op komt te staan. Wordt de deur veel gebruikt of maar matig onderhouden, dan slijt hij snel. Daarom is het meestal verstandiger om te kiezen voor een houten tuinpoort met stalen versterking. Deze is zowel met als zonder kozijn te krijgen. In het midden zit een stalen frame dat zorgt voor stabiliteit en stevigheid. Aan beide kanten zitten planken, zodat het frame nauwelijks zichtbaar is. Deze poorten gaan vele malen langer mee dan gewone houten tuinpoorten. Bovendien kun je het hout vervangen, terwijl het stalen frame meestal gemakkelijk nog een ronde mee kan. Bij hekwerkonline.nl wordt elke houten tuinpoort voorzien van een stalen versterking.

Een tuinpoort uitzoeken is niet eenvoudig. De meest voorkomende opties zijn van metaal of hout. Maar er zijn natuurlijk ook andere tuinpoorten te vinden. Het is belangrijk dat je bewust kiest welke tuinpoort het beste bij jou past. Zoals met veel producten is ook bij tuinpoorten goedkoop vaak duurkoop omdat de poort veel eerder kapot gaat.

Reacties