Profielfoto van Gras en Groen, uw tuin in goede handen!
Gras en Groen, uw tuin in goede handen!
Hedikhuizerweg 21, 5222 BC DEN BOSCH
maandag
09:00 - 17:00
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
09:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
Op afspraak -
zondag
Gesloten

Graszoden leggen

Een donker groen gazon spreekt tot de verbeelding voor elke tuinbezitter. Wie heeft er nou niet met een jaloerse blik naar het gazon van een gekeken

Productomschrijving

Graszoden leggen, binnen twee weken een nieuw gazon.

Graszoden leggenraszoden leggen is de meest ideale methode om een nieuw gazon aan te leggen. Wie bij het aanleggen van een nieuw gazon direct aan graszaad denkt heeft dus iets gemist. Met graszoden kan hetzelfde resultaat behaald worden als met gras zaaien. Het grootste voordeel is dat dit al na twee weken word bereikt. Binnen 14 dagen zijn de graszoden namelijk vast gegroeid en kan het gazon in gebruik genomen worden!

Graszoden leggen, wat zijn de voordelen?

 • Binnen twee weken resultaat
 • Een gazon zonder onkruid
 • Bijzaaien is niet nodig om een mooi resultaat te krijgen
 • Geen grote kennis nodig voor gazononderhoud
 • Kwalitatief hoogwaardige graszoden

Graszoden kopen, thuisbezorgd of laten leggen?

Gras en Groen Graszoden is gevestigd in ‘s-Hertogenbosch en heeft een legservice waarmee zij actief zijn in Nederland en België. Dagelijks kunt u graszoden vers afhalen (wel even vooraf reserveren). In samenwerking met de graszodenkwekerij hebben zij ook een bezorgservice waarbij aantallen groter dan 30 m² thuisbezorgd kunnen worden. Mocht u zich, bij het lezen van alle werkzaamheden, bedenken en het niet meer zelf uit willen voeren. Binnen 14 dagen kan Gras en Groen Graszoden de graszoden bij u komen leggen. U ontvangt zelfs nog maanden garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.

Graszoden leggen, hoe gaat u te werk?

Graszoden leggen is geen hele lastige klus. Sterker nog een beetje doe-het-zelver is prima in staat om dit uit te voeren. Het hebben van een handleiding is wel altijd handig. Youtube staat vol met instructiefilmpjes het is alleen niet mogelijk alle informatie hierin te verwerken. Lees hieronder het stappenplan voor het leggen van graszoden en u kunt direct zelf aan de slag!

 

Graszoden leggen

Graszoden leggen in 7 stappen

Het leggen van de graszoden is terug te brengen naar 7 eenvoudige stappen. Door de onderstaande stappen te volgen krijgt u een vlak en donker groen gazon zonder onregelmatigheden waar u zich laten aan kunt gaan storen.

 • Voorbereiden van de ondergrond
 • Bodem klaar maken voor egaliseren
 • Waterpas egaliseren van de ondergrond
 • Geven van een bodembemesting
 • Graszoden leggen
 • Op maat maken van de graszoden
 • Afwalsen van het nieuwe gazon

1. Voorbereiden van de ondergrond

Voor het leggen van de graszoden is het belangrijk dat de ondergrond vrij is van onregelmatigheden, gras en onkruid. Heeft u nog een bestaand gazon? Huur dan allereerst een graszodensnijder om dit los te snijden van de ondergrond. Verwijder eventueel eerst al het gras en grove materialen zoals wortels en stenen voordat je verder gaat met het bewerken van de bodem.

2. Bodem klaar maken voor egaliseren

Om de grond goed gelijkmatig te verspreiden is het belangrijk dat de grond los en korrelig wordt gemaakt. Bedrijven met een professionele graszoden legservice gebruiken hiervoor een tuinfrees. Deze kunt u natuurlijk ook huren, maar voor kleinere oppervlakten is dit ook handmatig uit te voeren. Gewapend met een schep en hark dient de toplaag van 5 tot 10 cm los gemaakt te worden.

3. Waterpas egaliseren van de ondergrond

Met een waterpas, rij of desnoods een plank kan de ondergrond geëgaliseerd worden. Het is raadzaam allereerst de grond uit te harken. Als deze al enigszins op de juiste hoogte is gebracht maakt dat het werk een stuk lichter! Werk bij het waterpas maken van de ondergrond altijd van hoog naar laag of van achter naar voren. Het gazon wordt vaak aangesloten op sierbestrating. Is dit ook bij u het geval, dan kunt u de ondergrond het beste 2 cm lager leggen dan de bovenkant van de bestrating.

4. Geven van een bodembemesting

Om ervoor te zorgen dat de graszoden voldoende voeding hebben is het raadzaam de ondergrond te bemesten. Mest op basis van uitwerpselen van kippen is hiervoor uitermate geschikt. Wals de bodem voordat je de ondergrond bemest. Het lopen over de ondergrond die nog niet verdicht is zou tot oneffenheden kunnen leiden.

5. Graszoden leggen

Als alle voorbereidingen zijn afgerond kunnen nu daadwerkelijk de graszoden gelegd worden. Leg één graszoden in de lengte langs de langste rechte kant van het nieuw te vormen gazon. Vervolgens worden alle graszoden haaks hierop uitgerold. Mochten er oneffenheden in de ondergrond ontstaan poets deze dan weg voor een mooi eindresultaat. Zijn de graszoden eenmaal gelegd loop er dan zo min mogelijk overheen. Houd hier bij het leggen van de graszoden rekening mee zodat je aan het einde niet meer met alle materialen over het gazon heen hoeft.

6. Op maat maken van de graszoden

Zodra de graszoden zijn gelegd is het tijd om alles netjes af te werken. Met een gekarteld mes, bijvoorbeeld een broodmes, kunnen de graszoden eenvoudig op maat gesneden worden. Bij het snijden is het beter niet al te kleine stukjes in te willen passen. Het gras groeit beter aan als het ruim voldoende wortels mee krijgt.

7. Afwalsen van het nieuwe gazon.

Is het gehele oppervlak van graszoden voorzien? Dan is het tijd om af te ronden. Met een gazonwals dient alles nog een keer stevig aangedrukt te worden. De wortels worden daardoor in contact gebracht met de bodem en de mest. Dit bespoedigd het aangroeien en maakt de bodem nog steviger. Na het walsen is het belangrijk direct de sproeier aan te zetten. De graszoden moeten de komende 14 dagen continu vochtig blijven!

De graszoden zijn gelegd, hoe lang moet u nu nog wachten?

Al twee weken nadat de graszoden zijn gelegd zijn deze diep genoeg geworteld in de ondergrond. In perioden met mooi weer kan dit zelfs nog wat sneller zijn. Na dagelijks water te hebben gegeven is het na 10 tot 14 dagen dus tijd om het gras te maaien. Controleer voor de zekerheid altijd heel even of het vastgegroeid is.

Maai het gras de eerste keer altijd wat hoger dan dat je normaal gewend bent. Het gras is sinds de aanleg behoorlijk lang geworden en verliest de groeikracht als je zoveel gras in één keer wegneemt. Drie tot vieren erna mag u het alsnog op de juiste lengte brengen. Vanaf dat moment kan erop gelopen of gespeeld worden!

Wilt u de graszoden toch liever laten leggen?

De aanleg van een gazon is niet extreem lastig maar kost wel wat tijd en energie. Mocht u dit niet zelf willen uitvoeren dan kan Gras en Groen Graszoden dit voor u verzorgen. Tegen een scherpe prijs voeren zijn dan alle werkzaamheden voor u uit. U hoeft dus ook geen machines te huren voor het verwijderen van oud gras of het frezen van de grond. Na afloop ruimen zij alles netjes op en voeren ook het oude gazon voor u af. Bent u benieuwd naar de tarieven? Kijk dan eens bij de informatie die zij geschreven hebben over hun service graszoden leggen.