Geef je gazon een lente-boost!

In de winter heeft je gazon veel te verduren gehad: kou, regen en een gebrek aan zonlicht. Ga nu aan de slag en help je gazon te herstellen in het voorjaar!

Stappenplan voor een schitterend gazon

Een snel en krachtig herstel van jouw gazon voor het voorjaar? Met deze stappen zorg je voor een snel herstel van jouw gazon:

 1. Verwijder het mos;
 2. Belucht;
 3. Strooi kalk;
 4. Strooi kale of dunne plekken bij met graszaad;
 5. Bemest;
 6. Strooi je gazon af.

Verwijder het mos

Tijdig kalk strooien voorkomt in de lente en zomer mosvorming, maar de winter geeft vrij baan aan mos. Deze gazonplaag groeit namelijk beter in moeilijke omstandigheden dan gras: in schaduw, met regen en lage temperaturen. Het verdringt letterlijk je gras, daarom is dit mos bestrijden de eerste stap richting herstel. Dit doe je door:

 • Enkele dagen later je gazon te verticuteren met een verticuteerkam of -roller;
 • Hark het mos bij elkaar en voer dit af of doe dit door je gras te maaien.

Belucht het gazon

Graswortels moeten kunnen ademen, daarom moet je elk kwartaal jouw gazon beluchten. Dit verbetert niet alleen de structuur, maar zorgt er ook voor dat de grasplant beter water opneemt. Hoe doe je dat, beluchten? Prik met een riek of prikrol gaten in jouw gazon. Bij een sterk verdicht gazon gebruik je een holpijpbeluchter.

Strooi kalk

Heb je mos moeten verwijderen? Dan is je gazon te zuur en heeft het behoefte aan een kalkgift. Met de pH-bodemtest uit onze webwinkel kun je nauwkeurig meten hoeveel kalk er nodig is. Zonder de juiste pH-waarde zal het gras niet groeien en heeft ook bemesten geen nut.

Zaai kale of dunne plekken bij

Is je gazon niet overal even dik meer? Zaai het bij met graszaad en je hebt binnen een mum van tijd weer een grasmat in topconditie.

Barenbrug Herstel en ECOstyle Extra zijn twee zaadmengsels die ook bij lage temperaturen ontkiemen. Ideaal om vroeg in het voorjaar bij te zaaien. Zo voorkom je bovendien dat onkruid en straatgras zich nestelen in jouw gazon!

Bemest je gazon

Voorzie je grasmat van extra voeding door 100% organische gazonmest te strooien. Een handstrooier of strooiwagen helpt je om een egaal, groen gazon te krijgen zonder pieken of dalen.

Strooi je gazon af

Als laatste stap strooi je jouw gazon af met gazongrond. Hiermee sla je meerdere vliegen in één klap:

 • Graszaden liggen afgedekt, waardoor hongerige vogels er niet bij kunnen komen;
 • De donkere grond warmt sneller op in de grond, waardoor het gras snel groeit;
 • Er is minder open ruimte voor het mos om terug te groeien;
 • Het organische stofgehalte van de bodem stijgt;
 • Er wordt voorkomen dat de beluchte bodem weer dicht slaat.

Jouw boodschappenlijstje

 • Fertimoss mosdoder
 • pH-Bodemtest
 • Gazon kalk
 • Graszaad, Barenbrug Herstel of ECOstyle Extra
 • 100% organische gazommest 

Wij hebben echt alles wat jouw gazon nodig heeft!

gazonproducten Gras en Groen Winkel

Advies nodig?

Wij wensen je heel veel succes met je gazononderhoud. Heb je nog advies nodig? Of kun je niet gelijk de juiste artikelen vinden in dé online gazonwinkel? Krijg advies van een echte gazonkenner. Bel met Gras en Groen: 073-3034616 of mail naar winkel@grasengroen.nl.