Foto: gras-aanleggen-tuin

Gras aanleggen in je tuin, wat komt erbij kijken?

Met gras in de tuin blijft deze koeler in de zomer en heeft je tuin een natuurlijke uitstraling.

Guido van Loon

Versgemaaid gras geeft een heerlijke geur en ‘s ochtends zie je er prachtige dauwdruppels op liggen. Met huisdieren en kinderen is gras in de tuin ideaal. Daarnaast is echt gras een stuk beter voor het milieu en de biodiversiteit. Genoeg redenen dus om gras aan te leggen in je tuin. Is het mogelijk om zelf gras in je tuin aan te leggen? Wat komt er allemaal bij kijken? We zochten het voor je uit. 

Je tuin indelen

Het eerste wat je moet uitzoeken is natuurlijk waar je het gras in je tuin wilt aanleggen. Daarbij moet je met een aantal zaken rekening houden. Bijvoorbeeld of je er makkelijk bij kunt met de grasmaaier. Het beste kun je het grasveld afbakenen zodat andere begroeiing en het gras niet in elkaar overloopt. Dit kun je doen met een rand klinkers. Als je weet waar je het gras gaat plaatsen, is het tijd om kijken of je gras wilt zaaien of graszoden wilt plaatsen. 

Gras zaaien of graszoden

Gras zaaien is goedkoper dan het leggen van graszoden, maar je kunt dit alleen doen tussen mei en augustus. Graszoden kun je het hele jaar door plaatsen. Bij zaaien heb je geduld nodig. Het duurt een tijdje voor het gras opkomt en de grassprieten zijn soms niet gelijk verdeeld. Leg je graszoden dan heb je gelijk een mooi gazon. Graszoden kun je makkelijk online bestellen en worden meestal binnen een paar dagen thuis afgeleverd.

De grond bewerken

Als je de graszoden hebt besteld is het tijd om de grond om te spitten en los te maken. Om te zorgen dat de graszoden zich goed kunnen hechten is het belangrijk om de grond goed om te spitten. Ligt er in je tuin nog een oud gazon? Deze moet er eerst uit. Dit kun je doen met een spade. Hierna begin je met spitten. Je steekt de spade schuin in de grond en schept de grond om. Dit doe je over het hele oppervlak. Verwijder ook gelijk al het onkruid.

Egaliseren

Een goed geëgaliseerde bodem is belangrijk om lang plezier van je nieuwe gazon te kunnen hebben. Een egaal grasveld ziet er verzorgd uit en het is makkelijker om te onderhouden. De bodem egaliseren doe je door de grond grof over het oppervlak te verdelen en het daarna te egaliseren met een hark. Hierna druk je het grondoppervlak aan met een wals of een plank. 

Afwatering

Plassen en natte plekken zijn niet goed voor je gazon. Deze kunnen het gras verstikken. Al tijdens het egaliseren is het belangrijk om na te denken over de afwatering. Waar moet het regenwater naar toe. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Als je tuin schuin afloopt zal dit vanzelf gebeuren. Is dit niet het geval dan kun je het grasveld draineren. Door gaten te maken van 60 tot 70 cm en deze te vullen met kiezels zal het water makkelijker kunnen weglopen. 

Graszoden leggen

Heb je de hele grond goed voorbewerkt, dan is het tijd om de graszoden te leggen. Het beste kun je beginnen aan de langste rechte kant. Leg de rol zo dicht mogelijk langs de rand. Druk de banen strak tegen elkaar en druk ze iedere keer goed aan. Snijd de graszoden met een scherp mes op maat. Bewaar de restjes, hiermee kun je later de oneffenheden opvullen. De naden kun je opvullen met tuinaarde. 

Onderhoud

Het is belangrijk dat, als alle graszoden liggen, het gras niet verdroogt. Geef het gras daarom direct water. Zorg ervoor dat het gazon nat genoeg blijft tot de wortels aan de grond gehecht zijn. Gebruik bij voorkeur water dat je opvangt in een regenton. In kraanwater zit veel kalk. Hierdoor kunnen meststoffen minder goed opgenomen worden door de graswortels. Daarnaast is het natuurlijk veel duurzamer om regenwater op te vangen en dit te gebruiken om je tuin te bewateren. 

Grasmaaien

Na ongeveer een week tot twee weken kun je beginnen met het maaien van het gazon. Wees hiermee wel voorzichtig en maai het gras niet korter dan 4cm. Tijdens de groeiperiode is het verstandig om het gazon af en toe te bemesten. Bemesten is belangrijk om een goede worteling en groei van het jonge gras te stimuleren. 

 

Reacties