Foto: tuin-inrichten-tips-1

Hoe ga jij je tuin inrichten?

Als je een tuin hebt, dan is de kans groot dat de vorige bewoners van je huis de basis al hebben gelegd. Maar wat nu als je het totaal anders wilt?

Guido van Loon

Wat als jij al die tegels eruit wilt hebben en een echte tuin wilt aanleggen? Hoe begin je dan? Het begint met twee dingen tegelijk: het maken van een plan en het bepalen van je budget.

Maak een plan

Maak een tekening van het oppervlak van je tuin en geef daarin aan hoe de zon je tuin binnenkomt. Dit is belangrijk om de plaats van je terras(sen) te kunnen bepalen. Teken het terras in op deze tekening. Ook het pad door je tuin, bijvoorbeeld van je achterdeur naar de schuur of naar de tuindeur, bepaal je nu al. Het volgende is het bepalen van de planten voor in de tuin. Kies je voor plantvlakken en verder gras? Of wil je juist alleen brede borders en de rest bestrating? Ben je al wat ouder? Kies dan voor verhoogde borders. Je kunt het onderhoud dan gemakkelijker zelf doen.

Bepaal je budget

Heb je een nieuwe schutting nodig of kan de bestaande schutting blijven staan? Kun je de bestaande tegels opnieuw gebruiken of wil je compleet nieuwe tegels in je tuin? Ga je voor kleine boompjes en struiken of wil je direct grote exemplaren? Wil je vooral vaste planten of liever eenjarig spul? Het is allemaal belangrijk om je budget te bepalen.

Ook de nieuwe tuinset, de grasmaaier en de andere tuinzaken moeten worden meegenomen in het budget.

Snel resultaat voor minimale kosten

Om de kosten zo laag mogelijk te houden kun je er het best voor kiezen om in eerste instantie vaste, winterharde, planten als lavendel in grote hoeveelheden neer te zetten. Deze planten zullen snel groeien en nog dit jaar zorgen voor heerlijk geurende bloemen waar de bijen erg blij van worden. Je hebt maar weinig werk aan lavendel, het is een kwestie van de uitgebloeide aren eruit knippen en voldoende water geven.

Natuurlijk is het zaaien van gras of het leggen van graszoden ook een snelle manier om een groene tuin te krijgen. Al moet je nu, nu de zon de hele dag staat te branden, wel heel alert zijn op het beregenen van je tuin.

Reacties