Winterbarbecue is hot!

Tips voor het organiseren van een winterbarbecue! Kies voor een Napoleon barbecue met dubbelwandig deksel die de warmte goed vasthoudt!

Tips voor een winterbarbecue!

Winterbarbecue is hot!

Houdt u van barbecuen? En doet u dit alleen maar in de zomer? Dan hebben we hier een aantal tips op een rij gezet voor het houden van een winterbarbecue. De winterbarbecue is de laatste jaren in Nederland in opkomst. En dat is niet gek. In Canada en Amerika bijvoorbeeld barbecuen ze het gehele jaar door. Dus waarom in Nederland niet? U heeft alleen iets meer tijd en geduld nodig dan bij een zomerbarbecue.

Welke barbecue is geschikt voor een winterbarbecue

De temperatuur van de grill van de barbecue is belangrijk. En in koudere omstandigheden heeft deze langer de tijd nodig om op te warmen. Gebruik dus bij voorkeur een barbecue met deksel. Hieronder wordt de warmte vastgehouden, ook als het vlees op de grill ligt. Koop een barbecue van goed materiaal, het liefst met een dubbelwandig deksel. Deze houdt de temperatuur goed vast. Een voorbeeld hiervan is de Napoleon barbecue, afkomstig uit Canada. De meeste Napoleon grills werken op gas en zijn gemaakt voor alle weersomstandigheden. Ze kunnen dus ook prima in de winter gebruikt worden.

Zoek een geschikte plek voor de barbecue

Wilt u een winterbarbecue gaan houden, zoek dan een geschikte plek voor de barbecue:

  • beschut, maar niet te dicht bij een houten schutting of plastic regenpijp
  • barbecue nooit in een afgesloten ruimte. Sommige gerechten kunnen voor hoge vlammen zorgen.
  • is het koud buiten, neem dan ruim de tijd om de barbecue goed op temperatuur te laten komen. Bij een winterbarbecue heeft u sowieso iets meer geduld nodig om de gerechten te bereiden. 

Weertips:

  • Gebruikt u een gasbarbecue. Let dan op dat deze niet uitwaait. Als het gas zich heeft opgehoopt onder het deksel ontstaat er een vuurbal als u de barbecue weer aansteekt.
  • Heeft het gesneeuwd. Maak een sneeuwvrij pad naar en rondom uw barbecue. Hiermee voorkomt u een gladde ijsbaan met alle gevaren van dien. 

Om te onthouden:

  • Zorg voor voldoende licht: Napoleon heeft hiervoor losse LED-lampjes die gemakkelijk zijn vast te maken aan de dekselgreep.
  • Zorg voor voldoende brandstof: een barbecue zal in de winter meer brandstof verbruiken. Het is dus handig om een extra zak kooltjes bij de hand te hebben of de gasfles goed gevuld.
  • De grill van de barbecue moet heet genoeg zijn voordat u het vlees erop gooit. Als u uw hand langer dan 2 seconden boven de grillplaat kunt houden dan is de barbecue niet heet genoeg. Dit geldt natuurlijk ook voor de zomer.

Wat is geschikt voor op de winterbarbecue

Eén advies: houd het simpel! Kies voor dunnere stukken vlees of vis of voorgegaarde producten zoals kippenpoten of –vleugels. Zorg ervoor dat het eten voorbereid uit de keuken komt voordat u het buiten op de barbecue legt. Heb geduld, de bereiding in een koudere omgeving duurt iets langer dan in de zomer. 

Laat u iets grillen wat langer de tijd nodig heeft, dan hoeft u natuurlijk ook niet iedere minuut te gaan kijken of het vlees te draaien. In de tussentijd zoekt u de gezelligheid van de mensen en de warmte weer op. Ook hiervoor heeft Napoleon een mooie oplossing bedacht, namelijk de draadloze digitale thermometer. Plak de sonde in de binnenkap van de barbecue en neem de draadloze display mee naar binnen.

Extra tips voor de winterbarbecue

  1. In principe hoeft er maar 1 persoon het vlees op de barbecue in de gaten te houden. Dus is het steenkoud buiten, ga dan niet allemaal koukleumend om de barbecue heen staan maar ga lekker naar binnen. 
  2. Toch allemaal buiten? Vertel uw gasten dat ze zich warm aankleden. Zorg voor de nodige terrasverwarming bijvoorbeeld in de vorm van vuurkorven. U kunt de handen hieraan warmen en ze staan nog eens gezellig ook. Wees voorzichtig met een sjaal, stop deze veilig in uw jas. 
  3. Maak uw barbecue schoon elke keer nadat u deze heeft gebruikt. Beter dan eerst de aangekoekte resten van de vorige keer te moeten verwijderen voordat u weer kunt gaan barbecuen. 
  4. In de winter hebben we een andere smaak dan in de zomer. In de winter zijn we meer op zoek naar "warme smaken" zoals speculaas, chocola, noten en gekonfijte vruchten. Goede kruiden voor de winterbarbecue zijn bijvoorbeeld kurkuma, gember, kaneel, ras-el-hanout en jeneverbes. Gebruik voor marinades rode wijn.

 

  • start met een glaasje Glühwein, het winterdrankje bij uitstek dat de inwendige mens heerlijk warm houdt. 
  • gepofte kastanjes: een prima hapje vooraf
  • maak ook eens wild klaar op de winterbarbecue
  • vergeet de salades en maak warme seizoensgroenten zoals spruitjes, witlof of pastinaak. En wat dacht u van gepofte aardappels!
  • serveer de gegrilde marshmallows eens als toetje met een beker hete chocomelk met een likeurtje erin

Plan B bij slecht weer

Stormt en regent het buiten? Ga dan voor een plan B. Gebruik de inkopen die u heeft gedaan voor een winterbarbecue gewoon in de keuken. Stop de kip in de oven of gebruik een grillpan voor het bereiden van uw beefje. Gezelligheid hoeft niet af te hangen van een winterbarbecue. Gewoon een lekker drankje erbij en dan wordt het sowieso gezellig.

Happy grilling!

Lees ook:
Waarom u kiest voor een barbecue op gas!

Barbecues:
Napoleon gasbarbecues
Napoleon houtskoolbarbecues
Barbecue gereedschap
Barbecue accessoires