Fit worden in de slaapkamer? Deze dingen wil je weten!

Emma - Een echt zorgeloze slaapervaring!

Eerder hebben wij al eens geschreven over het belang van een goede nachtrust. Niet alleen om lekker uitgeslapen wakker te worden, maar ook echt de invloed op je gezondheid hebben we hier uitgelicht. Er is uit onderzoek inmiddels gebleken dat het structureel hebben van slechte nachten daadwerkelijk bijdraagt aan een verkorting van de levensverwachting. En niet alleen dat schokkende feit staat inmiddels vast, ook het feit dat je dikker wordt naar mate je slaap verslechterd. Natuurlijk is dat niet direct na één slechte nacht, maar wanneer het structureel wordt is dat wel het geval. Wellicht heb je zelf wel eens gemerkt dat wanneer je slaap verslechterd, je overdag meer zin hebt in energierijk voedsel met veel suiker en vet. Dat is logisch, want het is een heel natuurlijke reactie van je lichaam op de behoefte aan energie. Oftewel, bij het fit worden in de slaapkamer is het van groot belang om fijn wakker te worden. Welke aspecten daarbij van belang zijn? Wij zetten ze op een rij.

De basis op orde met een goed matras

Allereerst is het van belang om de basis op orde te hebben, en daarmee bedoelen we een matras. Een verkeerd matras kan er namelijk voor zorgen dat je slecht slaapt en daarnaast zelfs eerder blessures ontwikkelt. De keuze van een matras is een hele persoonlijke, het is dan ook aan te raden je hier echt in te verdiepen en het matras te kiezen wat past bij jouw lichaam en voorkeuren. Van hard tot zacht en groot tot klein; verdiep je in de soorten en kies het matras wat jij fijn vindt. Bij écht goede leveranciers weten ze hoe belangrijk deze keuze is en zullen ze de mogelijkheid bieden om een matras een tijdje uit te mogen proberen. Maak gebruik van dit aanbod, alleen dat weet je of je de goede keuze maakt. Ook is het slim wanneer jij en je partner niet op één lijn liggen qua hardheid van een matras, om twee matrassen aan te schaffen. Dit zal uiteindelijk jullie beiden gelukkiger maken.

Een bed is meer dan een matras

Dan de andere spullen op en om het bed, dat speelt namelijk ook een grote rol. Een goed kussen met temperatuurregulatie is echt een must have, dit kan nek- en hoofdklachten voorkomen én genezen. Ook hier geldt hetzelfde als bij een matras, kies het kussen wat past bij jou en jouw voorkeuren. Daarnaast is het bedlinnen van groot belang. Niet iedereen gaat goed op een synthetisch dekbed, iets wat tegenwoordig wel het allermeeste verkocht wordt. Van wol tot bamboe, er is vandaag de dag veel op de markt met allemaal hun eigen sterke en minder sterke punten. Check dit en investeer erin, een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt. Houd er ook rekening mee dat je voorkeur per seizoen kan verschillen. Meerdere setjes is dan ook niet gek, zeker niet in een land met zulke uiteenlopende seizoenen zoals bij ons.

De omgeving

Dan de slaapkamer zelf. Het is aan te raden om de temperatuur en luchtvochtigheid in je slaapkamer ook goed in de gaten te houden. In de slaapkamer mag het over het algemeen wel wat frisser zijn dan in de rest van het huis, 18 graden is in de meeste gevallen perfect. Ook genoeg zuurstof is belangrijk, dus zorg voor een open raam of andere vorm van ventilatie. Volop groen in de slaapkamer is ook fijn, planten geven letterlijk lucht aan de ruimte. Pas wel op met ongedierte, insecten die op bloemen afkomen wil je liever niet in je slaapkamer. Voor je het weet loop jij ‘s nachts met een vliegenmepper rond. Idealiter is een slaapkamer ook écht donker. Dus lichtwerende gordijnen met misschien nog wel een extra laagje er achter, is een goede investering. Net als een geluidsarme slaapkamer. Allemaal aspecten die onbewust op jou en je slaapkwaliteit van invloed zijn.

Als laatste is het goed te benoemen dat het weren van zoveel mogelijk prikkels uit de slaapkamer -en dus ook beeldschermen- een goed idee is. Het blauwe licht wat ze uitstralen zorgt ervoor dat jij langer ‘aan’ staat dan je eigenlijk zou willen. Misschien iets waar je in het begin even aan moet wennen, maar het gaat je wel een fijner en fitter leven opleveren.
Succes en slaap lekker!