Foto: Slaapproblemen---Zo-optimaliseer-je-je-slaapkamer-en-bed-om-comfortabel-te-slapen

Slaapproblemen? Zo optimaliseer je je slaapkamer en bed om comfortabel te slapen

Goed matras? Check! Hoofdkussen? Check! Dekbed? Check! Je zou zeggen: alle ingrediënten om heerlijk te kunnen slapen.

Guido van Loon

Ondanks een heerlijk samengesteld bed ervaar je echter nog altijd flinke slaapproblemen. Troost je, je bent in elk geval niet de enige. Jaarlijks stappen duizenden mensen met slaapproblematiek naar hun huisarts. De vervelende realiteit blijft dat artsen vervolgens veel te vaak slaapmedicatie voorschrijven. Meestal onnodig. Slaapproblematiek heeft doorgaans namelijk een praktische oorzaak. Eentje die relatief eenvoudig op te lossen is. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat de oorzaak is én wat je hier aan kunt doen.

Ervaar jij ook slaapproblemen en heb je geen idee wat je hier aan kunt veranderen? In dit artikel grijpen we de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen aan en leggen we je uit hoe je zowel jouw slaapkamer als bed kunt optimaliseren om voortaan comfortabel te slapen.

Verkeerde slaaphouding

Mensen slapen in allerlei verschillende houdingen. De één slaapt standaard op de rug, de ander op de buik, weer een ander op de zij of een combinatie van al deze diverse houdingen. Helaas betekenen veel van deze houdingen ook dat het lichaam ruim acht uur in een bijzondere houding gevormd ligt. De beste houding is degene waarbij de ruggengraat recht blijft. Dit komt echt nauwelijks voor. Zeker niet voor zij-liggers. Zij krommen zich tijdens hun slaap, waardoor de ruggengraat tevens kromt. Dit kan pijnklachten aan de rug, heupen en knieën geven.

Gelukkig is dit relatief eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je jezelf niet dwingen om in een andere houding te liggen als je zo het lekkerst slaapt. Maar je kunt wel voor extra ondersteuning zorgen, waardoor je jezelf in een betere slaaphouding dwingt en daardoor minder pijnklachten zult ervaren. Bijvoorbeeld met een kniekussen kan je minder last krijgen van de gewrichten en ligt de wervelkolom in een neutrale positie. Zo krijg je een betere nachtrust terug en voelt je lichaam veel beter bij het opstaan.

Zorg voor een goed slaapklimaat

Te koud, te warm, te vochtig bed… allemaal dingen die je nachtenlang wakker kunnen houden. Het vinden van een goed slaapklimaat is niet altijd eenvoudig. Het is vooral van belang dat je voor een ademend matras en een goed hoofdkussen kiest. Eentje waarbij het transpiratievocht eenvoudig afgevoerd kan worden. Op die manier voorkom je dat het bad doorweekt wordt en jij te koud. Wist je dat een mens gemiddeld één tot 1,5 liter vocht per nacht verliest? Dat moet dus wel worden opgenomen.

Kies bij voorkeur voor een deken die zich kan afstemmen op jouw lichaamstemperatuur. Dit zie je bijvoorbeeld bij wol. Zo is de deken nooit te koud of te warm en geniet je altijd van de beste temperatuur om bij te slapen.

Voldoende ventileren

Doordat er heel veel vocht verloren gaat in de slaapkamer, is dit tevens de ruimte die je voldoende moet blijven ventileren. Dit om te voorkomen dat er schimmels zullen ontstaan. Dat is niet alleen onaantrekkelijk om te zien, maar kan ook nog enorme gevolgen hebben voor de gezondheid. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in de slaapkamer aanwezig zijn. Zet in elk geval altijd een ventilatierooster open en zet het raam bij het opstaan direct een tijdje volledig open.

Andere oorzaken die invloed hebben

Regelmaat is bepalend voor de nachtrust. Wanneer je elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat ontstaat er een slaapritme. Hierdoor kan je langer en beter in slaap blijven dan wanneer je op onregelmatige tijden naar bed gaat.

Het kan ook zijn dat je niet genoeg lichaamsbeweging hebt. Als je voldoende beweging hebt en ook regelmatig in de buitenlucht komt kan dit ’s avonds een gunstige werking hebben. Het lichaam heeft dan meer rust nodig en zo kan je sneller in slaap vallen of blijven.

Als je fysiek genoeg beweging hebt en het lichaam moe is dan is het ook altijd nog mogelijk dat je last hebt van gedachtes of stress in het hoofd. Komt dit niet regelmatig voor dan kan je bijvoorbeeld even uit bed gaan en een boek lezen. Dit kan de gedachtes even onderdrukken en voel je weer slaperiger. Wanneer je dan weer terug naar bed gaat kan je een nieuwe poging doen om in slaap te vallen. Blijf je in bed liggen dan is het lastiger om in slaap te vallen. Heb je regelmatig last van stress of gedachtes die je bezig houden ’s nachts? Dan is het beter om de oorzaak te vinden zodat je in het vervolg beter kan slapen.

Reacties