Foto: 2019/juiste-hoofdkussen-iedere-slaaphouding.jpg

Het juiste hoofdkussen voor iedere slaaphouding

Het ene hoofdkussen is het andere niet. Er zijn grote verschillen in kwaliteit, ook is het belangrijk één te kiezen die perfect past bij jouw slaaphouding.

Guido van Loon

Slapen op een verkeerd kussen kan grote gevolgen hebben, denk aan hoofdpijn of nekproblemen, dus een nieuw kussen zorgvuldig uitkiezen valt zeker aan te bevelen.

Buikslapers

Slaap jij het liefst op je buik? Eigenlijk is dit de meest ongunstige houding die je kunt kiezen. Je lichaam ligt op deze manier in een onnatuurlijke houding, waarbij je de natuurlijke kromming van je rug eigenlijk tegenwerkt. Slaap je regelmatig op je buik heb je hierdoor een grotere kans op rugklachten, en ook je nek kan stijf worden.
 
Ben jij toch een buikslaper? Dan kun je met een heel dun kussen met een laag vulgewicht zoveel mogelijk voorkomen dat je nek gaat opspelen. Voor jou dus een laag kussen, zo plat mogelijk, zodat je nek zoveel mogelijk in 1 lijn met de rest van je lichaam ligt.

Rugslapers

Ben je een rugslaper? Dan hangt het soort hoofdkussen dat je nodig hebt niet alleen af van je slaaphouding, maar ook van je lichaamsbouw. Slaap je op je rug, dan is het belangrijk dat je je nek zodanig ondersteunt dat hij zijn natuurlijke kromming aan kan houden. Dit vereist over het algemeen een niet al te hoog kussen, je hoofd moet tenslotte niet te hoog liggen. Hoe hoog je kussen precies moet zijn is afhankelijk van de natuurlijke kromming van je rug en nek. Het is in dit geval dus aan te raden om verschillende hoofdkussens uit te proberen om de juiste maat te vinden, of om te kiezen voor een exemplaar waar vulling toegevoegd of uitgehaald kan worden, om zo de perfecte hoogte te creëren.

Zijslapers

Slaap je het liefst op je zij? Dan heb je een wat dikker kussen nodig, dat de holte tussen je schouders en hoofd goed opvult. Hoe hoog je kussen precies moet zijn hangt ook hier weer af van je lichaamsbouw. Heb je brede schouders, dan is de te overbruggen afstand groter dan wanneer je smal gebouwd bent. Let hier goed op bij het aanschaffen van een nieuw kussen, en zoek naar een exemplaar dat je zodanig ondersteunt dat je hoofd en lijf netjes in 1 lijn liggen.

Goed matras

Een hoofdkussen kan alleen goed zijn werk doen als je het combineert met een goed matras, dat de rest van je lijf de juiste ondersteuning biedt. Heb je vaak last van je nek of rug? Dan is het verstandig om niet alleen kritisch te kijken naar je hoofdkussen, maar ook op zoek te gaan naar een nieuw matras.

Reacties