Een hemel van rust in jouw huis

Minimalistisch wonen voldoet aan onze behoeften: als je thuiskomt na een bewogen dag, wil je soms niets liever dan een aangename stilte en een lege plek.

Breng structuur aan in jouw dagelijks leven

Minimalisme laat je ruimte om helder te denken. Bovenal moet jouw keuken ergens zijn waar alles een eigen plek heeft en waar je echt kunt ontspannen.

Minimalisme: wat we echt nodig hebben
Minimalisme is niet alleen een interieurstijl, maar eerder een way of life. Als je een minimalistische stijl wilt ontwikkelen, moet eerst de rommel uit jouw huis en jouw leven verwijderen. Heb je echt zoveel decoratie nodig? Betekenen alle foto's op jouw muren iets voor jou? Gebruik je daadwerkelijk de fruitpers en de vier spatels die je bezit? Eerst en vooral moet je achterhalen wat op dagelijkse basis echt belangrijk voor je is. Door slechts enkele producten van hoge kwaliteit aan te schaffen, kan je jouw algemene consumptie verminderen. Dat geldt ook voor het koken. Het is beter om een paar biologische ingrediënten te gebruiken dan veel additieven. Een klein aantal belangrijke keukentoestellen is beter dan een onbeheersbare keukenchaos.

Leven zonder allerlei objecten om een goede sfeer in huis te creëren. 
Pas in een tweede fase moet je jouw leefruimte in een minimalistische stijl inrichten. Elk item dat je een plaats in jouw leven toekent, moet een betekenis of functie hebben. Bewaar alleen het aantal borden en kopjes dat je nodig hebt. Doe dat ongebruikte servies weg dat stof verzamelt in de kast. Geef lege oppervlakken de ruimte om effect te hebben. Introduceer een glad werkblad en een stoere keukenkraan om vanuit de perfecte rust een contrast te creëren en accenten te leggen met strakke stijlelementen. Een dergelijke inrichting voor keukens en woonruimtes creëert een rustgevende omgeving die veel ruimte laat voor frisse nieuwe ervaringen.

Hoe brengt u minimalisme in uw leefruimte?

  • Kies voor meubelen met strakke lijnen: kastfronten, eettafels en legplanken met een rechtlijnig design brengen een gevoel van sereniteit in een ruimte. Minimalistisch meubilair is ook ideaal voor het creëren van een comfortabele sfeer.
  • Creëer accenten met geometrische vormen: een wandbekleding met ingehouden patronen, tafelkleden met lijnvormige figuren of theedoeken met een cirkelmotief maken het geheel losser. Maar wees voorzichtig: je wilt niet te veel kleine details voor een minimalistische stijl.
  • Gebruik weinig kleuren: bij minimalisme gaat het om natuurlijke tinten, wit, zwart en grijs. Opvallende kleuren werken hier niet.
  • Vermijd accessoires en decoratie: een strak interieur houdt in dat er geen overbodige snuisterijen worden gebruikt.

Je kan jouw woonruimte dan wel leeghalen, maar het ontwerp van een minimalistische keuken is een compleet nieuwe uitdaging. Laat je verder inspireren door de BLANCO Tips & Tricks op www.blanco.be.