Foto: Een-nieuwe-koelkast-kopen--de-meerwaarde-van-het-energielabel

Een nieuwe koelkast kopen: de meerwaarde van het energielabel

Wil je een nieuwe koelkast aan je mooie keuken toevoegen, dan koop je natuurlijk niet lukraak een nieuw apparaat.

Guido van Loon

Er zijn talloze modellen op de markt, binnen verschillende prijsklassen en met uiteenlopende specificaties. Vergelijken is belangrijk en bij dit vergelijken is het energielabel een behoorlijk handig instrument. Op het energielabel staat namelijk niet alleen informatie over de energieklasse van de koelkast, maar is ook andere informatie transparant weergegeven.

Energieklasse van de koelkast

De energieprijzen nemen nog steeds een grote hap uit het maandbudget. Wil je een nieuwe koelkast kopen, dan is het dan ook aan te raden om rekening te houden met het energieverbruik. Een energiezuinige koelkast is vaak net iets duurder, maar de meerprijs verdien je al snel terug.

Alle koelkasten moeten verplicht met een energielabel zijn uitgerust. Een koelkast met energielabel A is de zuinigste keuze, koelkasten met energielabel G zijn de minst zuinige keuze. Houd er rekening mee dat de vroegere klassen A+ tot en met A+++ niet langer bestaan en je het een en ander dus niet een-op-een met je oude koelkast kan vergelijken. De koelkasten die vroeger A+++ hadden, halen volgens de nieuwe norm een B- of een C-klasse.

Inhoud van de koelkast

Het is aan te raden om niet alleen rekening te houden met de energieklasse, maar ook met de andere informatie die op het energielabel terug te vinden is. Zo wordt het geschat energieverbruik per jaar er ook op weergegeven. Je zal merken dat een grotere koelkast meer energie verbruikt, dat is normaal. Stel je echter de vraag of je zo'n grote koelkast wel echt nodig hebt. Als je een te grote koelkast hebt, dan is dat energieverspilling. Koop daarom geen Amerikaanse koelkast als een tafelkoelkast al volstaat.

Het volume van de koelkast, uitgedrukt in liter, is steeds weergegeven op het nieuwe energielabel. Daarbij wordt er eventueel, als de koelkast ook een vriesvak heeft, een onderscheid gemaakt tussen het koelvolume en het vriesvolume. Voor een gezin van een tot twee personen volstaat een koelkast met een volume van 100 tot 150 liter of een koel-vriescombinatie van 140 tot 180 liter. Voor studenten kan dat minder zijn. Bij gezinnen van drie tot vier personen gaat het respectievelijk om 135 tot 160 liter en om 160 tot 220 liter.

Geluidsniveau

Wat je ook op het energielabel afleest, is hoeveel geluid de koelkast produceert. Dit is niet alleen in dB weergegeven, maar ook in klassen die lopen van A tot en met D. Dat maakt vergelijken eenvoudiger. De geluidsproductie maakt minder uit als je de koelkast in de schuur of in de garage zet. Het is vooral belangrijk bij een koelkast die een plaats krijgt in de (open) keuken. Dan heb je natuurlijk liever een stille koelkast, namelijk een koelkast met een geluidsniveau van 38 dB of minder. Ter informatie: de gemiddelde koelkast heeft een geluidsniveau van 39 tot 40 dB.

Andere zaken om op te letten

Uiteraard staat niet alles op het energielabel en zijn er nog veel andere dingen waarop je kan letten. Het al dan niet aanwezig zijn van een vriesvak, de aankoopprijs, de opstelling (onderbouw, vrijstaand of inbouw), de afmetingen en eventuele extra functies zijn daar voorbeelden van. Neem ten slotte ook de indeling van de koelkast onder de loep. Steeds meer koelkasten kan je min of meer flexibel inrichten, met plateaus die je kan verwijderen of waarvan je de hoogte kan aanpassen. Dat is zeker een pluspunt.

Reacties