Gaskachel beveiligingssysteem

Inatherm biedt een compleet beveiligingssysteem voor open gashaarden: het RSVG systeem, het enige systeem in Nederland met een GASTEC certificaat.

Productomschrijving

Steeds meer mensen kiezen voor het gemak en de eenvoud van een gasgestookte open haard. Het direct aan en uit kunnen zetten is het grote voordeel. Er is echter wel een belangrijk aspect waar rekening mee gehouden dient te worden. Rookgassen bij gasgestookte open haarden zijn, in tegenstelling tot rookgassen bij houtgestookte open haarden, geur- en kleurloos. Vandaar dat deze rookgassen niet worden opgemerkt en tot levensbedreigende situaties leiden indien ze de woning binnenkomen.

Regelgeving en certificaat
Met name in mechanisch geventileerde woningen is dit risico nadrukkelijk aanwezig, maar ook in natuurlijk geventileerde woningen met een grote afzuigcapaciteit in de keuken loert het gevaar. Daarom zijn door de overheid voorschriften opgesteld (voorheen GAVO, nu NEN 1078 en NEN 2757) voor de bouw en montage van gasinstallaties. Inatherm biedt een compleet beveiligingssysteem voor open gashaarden. Het RSVG systeem is door GASTEC op zijn werking gecontroleerd en heeft als enige systeem in Nederland de goedkeuring gekregen (certificaat is op aanvraag verkrijgbaar).

Werking
Zodra de installatie wordt ingeschakeld via een afstandsbediening of via het bedieningspaneel naast de open haard, gaat de ventilator op het dak in werking. Er wordt gecontroleerd of er voldoende lucht afgezogen wordt, maar ook de luchttoevoervoorziening in de ruimte wordt gecontroleerd. Wanneer aan beide voorwaarden wordt voldaan, opent de regelkast de gastoevoerklep. De haard kan ontstoken worden. Zodra een van de voorwaarden wegvalt zal de gasklep gesloten worden en kunnen er geen schadelijke rookgassen de ruimte in komen.

Integratie andere systemen
Het centrale regelkastje is dusdanig flexibel ontworpen dat er diverse mogelijkheden zijn om het systeem in te schakelen. Eerder genoemd is de afstandsbediening, maar ook een drukknop op het kastje zelf is een optie. Daarnaast kunnen er via een apart ingangssignaal koppelingen worden gemaakt met bestaande afstandsbedieningsystemen. Denk daarbij aan afstandsbedieningen die geleverd worden bij een zelfregelend blokkenvuur, maar ook domoticasystemen zijn te koppelen. Vraag uw dealer naar de mogelijkheden.

 

Juiste selectie

Om tot een juiste keuze te komen wat betreft het type rookgasventilator is veel informatie nodig. De grootte van de open haard of kachel en de diameter van het rookgaskanaal zijn cruciaal voor de selectie van de geschikte rookgasventilator. Laat u adviseren door een dealer bij u in de buurt en bepaal welke uitvoering van de rookgasventilator het best bij uw persoonlijke situatie past. U vindt deze dealer op onze website, www.rookgasventilator.nl. inatherm

Meer informatie over stoken zonder zorgen vindt u hier.