Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Haardhout opslaan doe je zo

Wat is belangrijk bij het opslaan van haardhout? Lees het in dit blogartikel!

Haardhout is verschillende manieren op te slaan. Echter, het is wel belangrijk dat de blokken droog genoeg liggen. Het zal zonde zijn als u ovengedroogd haardhout koopt en het nat wordt door de regen. Bij een te grote vochtigheid kan het vervolgens ook nog eens gaan schimmelen! Haardhout.com geef tips om uw haardhout op de juiste manier op te slaan.

Zoek een droge plek op

Belangrijkste is dat het haardhout op te slaan op een droge plek. Een vochtige kelder of schuur is bijvoorbeeld niet geschikt. Een schuur, garage of zelfs een carport of afdak is prima om het hout op te bergen! Zorg bij deze laatste wel dat het beschut ligt tegen de regen. Gebruik hiervoor geen plastic of zeil om de pallet volledig af te dekken, hiermee wordt de pallet teveel afgesloten en kan het vervolgens alsnog gaan 'zweten'. Oftewel: luchtdoorlatend is de beste oplossing! Als de wind er nog een beetje bij kan, heeft het hout ook nog de kans om verder te drogen. Het afdekken van de bovenkant van de pallet is dan wel prima.

Plaats het hout niet op de grond

Verstandig is om het hout minimaal 10 centimeter boven de grond te plaatsen. Bij plaatsing op de grond krijgt vocht namelijk alsnog de kans om in het hout te trekken. Plaats de geleverde pallet direct op de gewenste plek of maak of koop een speciale opslag. Of haal zelf ergens een pallet vandaan. Zand of steen is niet aan te raden als ondergrond.

Bekijk hoe de wind staat

Wellicht niet iets waar u direct aan denkt, maar het kan ook verstandig zijn om te kijken wat de richting van de wind is, indien u het haardhout buiten plaatst. In Nederland komt de wind veelal uit het westen. Dit betekent dat regen ook veel in die richting wordt gewaaid. In dit geval kunt u de open kant van de houtopslag het beste richting het noorden of oosten plaatsen. Een klein beetje regen is overigens geen probleem. Als het hout daarna maar de kans krijgt om te drogen door middel van zon en wind. Zeker als het op een luchtdoorlatende plek ligt, zal het snel weer droog zijn, zodat u ermee kunt stoken!

Haardhout binnen plaatsen

Uiteraard kunt u ook wat haardhout binnen opslaan! Doe dit overigens niet bij te nat hout, maar bij ovengedroogd of al goed gedroogde blokken. Gebruik een mand of monteer een haardhoutrek tegen de muur, in de buurt van uw haard of kachel. Zo heeft u altijd blokken bij de hand, wel net zo handig! Zeker als u netzakken bestelt, welke heel gemakkelijk te verplaatsen zijn!

Hoe kan het dat mijn haardhout is gaan schimmelen?

Beschimmeld hout betekent maar één ding: het hout is niet goed droog. Schimmel op hout komt doordat de buitenkant te veel vocht bevat. De blokken hebben niet de kans gekregen om goed te drogen. Het is bijvoorbeeld te veel afgedekt geweest, heeft in de regen of op een vochtige plek gestaan. Heeft u blokken haardhout die nog verder gedroogd moeten worden? Dan is het advies om de blokken buiten op te slaan. Anders gaat het alsnog schimmelen. In combinatie met zonlicht en wind kunnen de blokken veel beter drogen!

Zorg dat de kern van het hout droog is

Bij het stoken van haardhout is het belangrijk dat de kern (het midden) van het blok droog genoeg is. Indien dit niet het geval is, zal het hout alleen maar gaan roken en spatten. Bovendien is het vervuilend, omdat er geen volledige verbranding is! Met droog hout stoken dus, om te genieten van heerlijke warmte met een mooi vlammenspel. Wilt u weten wat het vochtpercentage van het hout is? Gebruik dan een speciale vochtmeter! Druk de twee pennetjes een blok en het vochtpercentage wordt op het display weergegeven. Steek ze in de kern van de blokken hout, deze moet namelijk onder de 20% liggen!