Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Haardhout: natuurlijk of ovengedroogd?

Bij de aanschaf van haardhout kunt u kiezen voor natuurlijk of ovengedroogd haardhout. Maar wat is het verschil? En wat is het beste? U leest het hier!

Het is belangrijk om met goed gedroogd haardhout te stoken. Zo zorgt u voor een goede en schone verbranding, met mooie vlammen! Maar wat is het verschil tussen natuurlijk en ovengedroogd? Haardhout.com beantwoord alle vragen rondom dit onderwerp!

Hoe lang haardhout natuurlijk drogen?

Gemiddeld heeft haardhout 1 tot 3 jaar nodig om te drogen, alvorens het gestookt kan worden. De exacte periode dat het hout moet drogen, is afhankelijk van de houtsoort. Waar elzen- en berkenhout ongeveer 1 jaar dient liggen te drogen, gaat eikenhout eerder richting de 2,5 tot 3 jaar. Essen- en beukenhout zit er tussenin, dit hout heeft gemiddeld 2 jaar nodig om te drogen.

Verschillende droogtijden

Waarom het verschil in droogtijd? Omdat elke houtsoort net even wat anders is. Berkenhout is bijvoorbeeld een zachte houtsoort, die minder compact is dan bijvoorbeeld essen- en beukenhout. Eikenhout is een hele harde houtsoort, waardoor deze meer tijd nodig heeft om tot in de kern te drogen. Daarnaast bevat eikenhout een bepaalde soort zuren (tannines). Het is belangrijk dat dit er goed uit te drogen, anders kan het rookkanaal worden aangetast.

Zelf drogen blokken haardhout

Gaat u het hout zelf drogen? Zorg er dan voor het hout beschut ligt voor de regen. Dek de pallet niet (volledig) af, want dan gaat het hout juist zweten en op den duur schimmelen. Wel is het verstandig om het hout buiten op te slaan, door de wind krijgt het hout de kans om goed te drogen. Zorg er verder voor dat het hout een stukje van de grond ligt, anders kan vocht vanaf de grond in het hout trekken.

Vochtmeter | Haardhout.com

Vochtpercentage haardhout meten

De binnenkant van het hout dient beneden de 20% te liggen. Houd daarom altijd de kern van het hout aan, niet de buitenkant. De buitenkant is namelijk sneller droog dan de binnenkant van het hout. Wilt u zeker weten dat het hout het juiste vochtpercentage heeft bereikt? Dan kunt u de blokken het beste meten met een speciale vochtmeter. Druk de ijzeren pinnetjes in de binnenkant van een blok hout en het vochtpercentage verschijnt op het display. Is deze onder de 20%? Dan is het hout klaar om gestookt te worden!

Stook met goed gedroogd haardhout

Maar niet alleen vanwege de zuren is het belangrijk om haardhout goed te drogen. Stoken met nat haardhout zorgt namelijk voor een onvolledige en vervuilende verbranding. Dit is te herkennen aan weinig vlam, veel rookontwikkeling met stank en een spattend vuurtje. Er komen veel onnodige deeltjes vrij, die zich aan de wand van het rookkanaal gaan hechten. Wanneer dit niet goed wordt onderhouden, is er kans op schoorsteenbrand. Oftewel: stoken met niet goed gedroogd haardhout is onveilig én vervuilend.

Waarom haardhout in de oven drogen?

Veel leveranciers leveren haardhout gekloofd én gestapeld haardhout aan. Deze pallets met haardhout worden in een speciale oven gezet en gedroogd tot het minimale vochtpercentage van 20%. Hierbij wordt restafval verbrandt om de oven op te stoken, zodat er minimale verspilling van materialen is. Denk hierbij aan restafval van de bomen, wat niet geschikt is om in een pallet gestapeld te worden. De reden van drogen in de oven: het versneld het droogproces. Dit neemt gemiddeld 5 tot 7 dagen in beslag. Daarnaast hoeft er geen rekening te worden gehouden met de weersomstandigheden, wat bij natuurlijk of lucht gedroogd wel het geval is.

Waarom ovengedroogd haardhout stoken?

Er zijn diverse redenen om met ovengedroogd haardhout te stoken. Het hout is gegarandeerd droog, maar ook vrij van schimmels en ongedierte. De webshops die dit hout aanbieden leveren het hout meestal kant-en-klaar bij u af. Het hout is gekloofd, ovengedroogd en gestapeld in een pallet. Bij aflevering kan de pallet op de gewenste plek worden gezet!