Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Waarom moet je stoken met ovendroog haardhout?

In dit artikel leggen wij uit waarom je moet stoken met ovendroog haardhout tenopzichte van nat haardhout

Je hebt net een openhaard of kachel aangeschaft. Vanzelfsprekend ben je nu op zoek naar prachtig haardhout om jouw huis te verwarmen en een gezellig vuur te creëren. Jij gaat online opzoek naar de mooiste deal.
Je wordt online of fysiek plat gegooid met aanbiedingen voor haardhout. Nu kom je vaak de term “Ovendroog” tegen, waarom is dit belangrijk voor het stoken van het haardhout? Dat proberen wij in dit artikel toe te lichten.


1. Efficiënte verbranding: Nat hout heeft moeite met ontbranden omdat er veel energie verloren gaat tijdens de verdamping van het water. Ovendroog hout daarentegen kan direct ontsteken en warmte produceren.


2. Minder vervuilende stoffen en rook: Een belangrijk thema tijdens het stoken is de luchtkwaliteit. Ovendroog hout zorgt tijdens de verbranding voor een hele schone luchtkwaliteit binnenshuis en buitenshuis. Dit is vanzelfsprekend wenselijk voor uzelf als stoker maar natuurlijk ook voor de omgeving. Daarnaast komt er tijdens de verbranding van droog hout ook weinig rook vrij wat weer voor veel minder roetvorming in de schoorsteen.


3. Onderhoud rookkanaal: Een belangrijk thema onder stokers is het onderhoud van rookkanaal. Elk jaar ben je verplicht om een veegbewijs te krijgen van een gecertificeerd schoorsteenveger. Omdat je met ovendroog haardhout stookt is het onderhoud al minimaal en is de productie van creosoot minimaal aanwezig. Door de lage aanwezigheid van creosoot is de kans op schoorsteenbrand minimaal en de wordt de levensduur van het rookkanaal aanzienlijk verlengd.


4. Betere controle over het vuur: Ovendroog hout brandt gelijkmatiger en voorspelbaarder. Hierdoor heb je meer controle over het vuur en kun je de warmteafgifte beter regelen. Nat hout kan soms snel of juist traag tot ontbranding komen omdat je niet duidelijk hebt hoe nat elk blok is.


5. Milieuvriendelijker: Het gebruik van ovendroog haardhout draagt bij aan een milieuvriendelijkere verbranding, omdat het de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert in vergelijking met vochtiger hout.