Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Trek en luchttoevoer bij uw kachel uitgelegd

Bij het stoken van haardhout wordt er vaak gesproken over 'trek' en 'luchttoevoer'. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Haardhout.com legt het uit!

Om veilig én schoon te kunnen stoken is het belangrijk om met ovengedroogd haardhout te stoken én om kennis te hebben over de kachel. Daarom wordt er bij stoken vaak gesproken over ‘trek’ en de ‘luchttoevoer’. Haardhout.com legt het voor u uit:

1. De luchttoevoer is frisse lucht die de kachel inkomt door de luchtklep en voor de verbranding wordt gebruikt. De luchttoevoer bepaalt hoe intens en volledig het hout kan branden.
2. De trek is de zuiging in de schoorsteen die ontstaat door het warmteverschil tussen binnen en buiten. Beide zijn belangrijk in het proces. Zonder trek zal de kachel namelijk geen lucht opzuigen. De trek heeft invloed op meerdere processen. Alle kachels hebben een hoeveelheid trek waar ze het best mee functioneren.

Het kan voorkomen dat de schoorsteen geen goede trek heeft. Het gevolg hiervan is rook dat terug de kamer in slaat. Aan de andere kant is te veel trek ook niet wenselijk. De schoorsteen slokt de hitte van de kachel dan op. Hiermee gaat verbrandingstijd verloren. Dit is te herkennen aan lange, gele vlammen die omhoogslaan.

Houd rekening met de buitentemperatuur

Als de buitentemperatuur daalt, dan neemt de trek toe. Op de koude dagen gaat er daardoor veel warmte verloren. Dit kan worden vertraagd door een klep, achter in het rookkanaal, bij het aanmaken volledig open te zetten en deze geleidelijk aan te verminderen. Heeft u te weinig trek? Dat kan verholpen worden door afzuigventilators. Wilt u meer inzicht in de verbranding en de kwaliteit van het hout? Dan is een thermometer aan te raden, die de warmte aan de buitenkant van de kachel meet.

Overige tips voor optimale warmte

1. Weet hoe uw kachel werkt en hoe u deze optimaal kunt gebruiken. Raadpleeg hiervoor een kachelspecialist.
2. Stook met droog én schoon haardhout. Dit voorkomt de vervuiling van het rookkanaal.
3. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar controleren en schoonmaken door een schoorsteenveger. Uit onderzoek blijkt dat de meeste kachels na reiniging veel meer warmte afgeven. Daarnaast is het een stuk veiliger, hiermee voorkomt u namelijk schoorsteenbrand.
4. Controleer ook zelf regelmatig de kachel. Scheurtjes of andere kapotte afdichtingen dienen gerepareerd te worden. Anders trekt de kachel lucht van buitenaf aan. Hierdoor wordt hij minder efficiënt.

Hopelijk heeft u op deze manier wat meer kennis opgedaan! Wilt u meer tips over hoe u de kachel kunt aanmaken? Lees dan even dit artikel!