Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Zo maakt u de kachel of haard aan

De beste manier om de kachel aan te steken? Haardhout.com legt uit wat er belangrijk is bij het aanmaken van een haardvuur!

Bij het aanmaken van de kachel is het belangrijk om gebruik te maken van verschillende materialen. Dit zijn de volgende:

1. Iets licht ontvlambaars, zoals aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen.
2. Aanmaakhoutjes, die hierdoor vlamvatten.
3. Deze materialen steken op hun beurt weer de grotere blokken aan. Zorg dat u gebruik maakt van schoon en goed gedroogd haardhout. Veel mensen maken gebruik van ovengedroogd haardhout.

Een veelgebruikte methode is om te beginnen met het lichte aanmaakmateriaal en het aanmaakhout. Voeg eerst wat kleine blokken haardhout toe. Bij een warme kachel kunnen de grote blokken worden toegevoegd. Als deze er te vroeg op worden gelegd, dan gaat de temperatuur in de haard of kachel naar beneden.

Zwitserse methode

Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van de Zwitserse methode. Een reden hiervoor is dat er tijdens deze methode minder rook wordt veroorzaakt. Bij het ontsteken is het belangrijk om het beginnende vuurtje voldoende lucht te geven. Met name van onderen. Het werkt als volgt:
1. Leg twee blokken naast elkaar met ongeveer 10 centimeter ertussen.
2. Leg hier een houtkrulletje of aanmaakblokje tussen.
3. Afhankelijk van de grootte van uw kachel legt er nog twee kleine blokken haardhout (dwars) bovenop.
4. Dwars over de blokken legt u wat aanmaakhout.
5. Laat het deurtje van de kachel op een kier, zodat het vuurtje lekker op gang kan komen.

De kachel op gang houden

Handig om te weten: als er een (klein) temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, dan trekt de schoorsteen niet goed. In dit geval kan het handig zijn om wat meer aanmaakmateriaal te gebruiken bij een koude haard of kachel. Eenmaal opgewarmd volgt de trek. Het haardvuur is dan gemakkelijk op gang te houden. Zeker bij de wat hardere houtsoorten, zoals eikenhout, is het belangrijk om de kachel of haard eerst goed warm te stoken. Anders komt de verbranding van de blokken haardhout niet lekker op gang. Brandt uw kachel goed? Zorg dan dat u tijdig nieuwe blokken toevoegt. Het advies is om twee blokken tegelijk toe te voegen. De warmte van het ene blok drijft de gassen uit. De vlammen van de andere zorgt voor ontbranding.

Kou in de schoorsteen

Zeker op een dag met warmteschommelingen kan de schoorsteen een neerwaartse trek krijgen. De lucht in de schoorsteen is dan koeler dan de lucht buiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakantiehuisjes die even onbewoond zijn geweest. De kou in de schoorsteen moet eerst verdreven zijn. De trek gaat de verkeerde kant uit, waardoor er zich iets meer rook door de kamer verspreid.

Welke methode u ook kiest: als u net begint met stoken vergt het wat oefening om de juiste stookmethode te vinden. Probeer daarom verschillende methoden uit om erachter te komen wat voor u het fijnste werkt!