Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

De 3 verbrandingsfasen van haardhout

Hout is gewoon hout dat verbrandt, toch? Nou, niet helemaal! Ook brandende houtblokken gaan door een aantal fasen. Haardhout.com legt het voor u uit!

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe u de kachel aan kunt maken en op gang kunt houden. Maar wist u dat de verbranding van blokken haardhout ook door een proces gaan? Deze drie fasen zijn het verdampen, de gasuitstoot en het smeulen. We leggen de fasen voor u uit:

1. Verdampen

Het eerst wat gebeurt als er een blok hout op het vuur wordt gelegd: het vocht/water in het hout begint te verdampen. De energie van het vuur wordt in feite verbruikt, zonder dat er iets voor terugkomt. Dit is de reden waarom het wenselijk is om zo weinig mogelijk vocht in de blokken te hebben. Vochtig hout onttrekt warmte!

2. Gasuitstoot

Nadat het vocht in de blokken is verdampt, stijgt de temperatuur en begint het hout bepaalde rookgassen uit te stoten. In dit proces lijkt het alsof het blok zelf vlamvat. Maar de vlammen die u aan het begin ziet, komen van de verbranding van de gassen die vrijkomen uit het hout.

3. Smeulen

De blokken zijn in houtskool veranderd en begin te gloeien bij een hoge temperatuur. De gassen zijn uit het hout verdwenen, waardoor er in deze fase veel minder luchttoevoer benodigd is!

Nu heeft u een beeld van de fasen van verbranding. Maar in de praktijk lopen de fasen door elkaar. Geconcludeerd is het belangrijk om te weten dat vlammen vaak ook rookgassen zijn. Daarom zijn alle rookwolken – die uit de schoorsteen komen – verspilde energie. Het verklaart ook waarom hout vervuilend is wanneer het niet goed gestookt wordt.

Milieuvriendelijk stoken?

Stook dan met goed gedroogd of ovengedroogd haardhout. Dit hout heeft nog een minimaal vochtpercentage. Te veel vocht zorgt juist voor een onvolledige verbranding met veel rookontwikkeling. Daarnaast is het beste voor het milieu om het vuur snel op gang te krijgen. Hierdoor verbranden de rookgassen snel. Verder is het belangrijk dat u uw kachel kent en weet hoe u deze het beste kunt bedienen.