Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Briketten, wat zijn dat?

In dit artikel zullen wij de verschillende briketten toelichten!

Waar denk je bij een haard of kachel aan? Juist, Haardhout. Toch is er een alternatief! Dat zijn briketten. Dit zijn blokken van samengeperst materiaal die allemaal hun eigen voordelen hebben. In dit artikel zullen wij toelichten welke briketten er zijn wij hebben en welke voordelen deze briketten hebben.

1. Pini-kay Briketten van Eikenhout

Pini Kau
Tijdens het zagen van eikenhout blijft er veel restproduct over zoals zaagsel en houtsnippers. Van dit rest product worden Pini-Kay briketten gemaakt. Zo wordt er zo min-mogelijk verspilt en wordt er zo veel mogelijk van het eikenhoutproduct gebruikt. Pini-Kay briketten zijn te herkennen aan hun aparte vorm, ze zijn cilinder vormig met een gat in het midden. Ze hebben enkele voordelen, waaronder:

Hoge energie-efficiëntie: Pini-kay briketten hebben een hoog calorisch vermogen, wat betekent dat ze veel warmte produceren voor hun grootte.

Langzame verbranding: Ze branden langzaam en gelijkmatig omdat ze gemaakt zijn van eikenhout, wat zorgt voor een constante warmteafgifte en minder vaak bijvullen.

Makkelijk in gebruik: Door zijn aparte vorm is de Pini-Kay eenvoudig aan te krijgen. Het gat in het midden van de cilinder zorgt voor optimale warmte doorvoer waardoor het briket snel in brand vliegt.

2. RUF Briketten van Berken- of Beukenhout

RUF Briketten
Net zoals Pini-Kay worden RUF-briketten worden gemaakt van houtzaagsel en houtsnippers die onder hoge druk worden samengeperst. De RUF-briketten zijn te herkennen aan hun rechthoekige vorm met vaak de letters RUF erin geperst. De voordelen zijn onder andere:

Uniforme vorm: RUF-briketten hebben een uniforme rechthoekige vorm, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gestapeld en opgeslagen. Door hun rechthoekige vorm zijn ze makkelijk op elkaar te stapelen en op te bergen.

Efficiënte verbranding: Ze verbanden stabiel en gelijkmatig waardoor ze enorm efficiënt zijn. Zo maak je ultiem gebruik van het briket en is er zo min mogelijk warmte verlies.

Milieuvriendelijk: Omdat ze zijn gemaakt van resthout, wordt er van het hele product gebruik gemaakt en blijft ze min mogelijk restproduct over.

3. Nestro Briketten

Nestro briketten

Nestro briketten zijn gemaakt van beuken, grenen en dennen houtsnippers of zaagsel. De Nestro Briketten zijn te herkennen aan de cilinder vorm. De belangrijkste eigenschap van de Nestro briket is dat deze heel snel warmte afgeeft en dat het uit zet in de kachel als deze in de brand staat. Hier zijn enkele voordelen:

Hoge dichtheid: Ze hebben een hoge dichtheid, wat betekent dat ze compact en gemakkelijk op te slaan zijn.

Snelle warmtebron: Als de briketten eenmaal branden zetten ze uit in de kachel waardoor ze enorm snel warmte afgeven.

Milieuvriendelijk: Nestro briketten zijn een duurzame keuze, omdat ze worden gemaakt van resthout en zaagsel.


4. Bruinkool Briketten

Bruinkool briketten
Bruinkool briketten zijn gemaakt van geperste bruinkool. Dit zijn misschien wel de bekendste briketten omdat ze enorm lang warmte geven. Het   staat ook wel bekend als de nachtbriket, omdat je deze voor het slapen op het vuur legt en vrijwel en deze de hele nacht door kan gloeien. Enkele voordelen zijn:

Lange brandduur: Ze branden enorm lang omdat ze een bizar hoog verwarmingsvermogen hebben. Zoals eerder aangegeven wordt dit briket ook wel het nachtbriket genoemd omdat deze zeer lang nagloeit.

Minimale asproductie: Ze produceren weinig as, wat betekent dat je minder vaak de aslade hoeft te legen.

Geschikt voor kachels: Bruinkool briketten zijn ideaal voor kachels en verwarmingssystemen die specifieke brandstofvereisten hebben.

Welke briketten je ook kiest, je weet zeker dat je geniet van de warmte. Het is nu aan jouw om te bepalen waar je de meeste waarde aan hecht! Is dat de lange brandduur, de houtsoort of het gebruiksgemak?