Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Stoken met berkenhout?

In haardhoutland zijn verschillende houtsoorten verkrijgbaar, waaronder berkenhout. Maar hoe stookt berkenhout? Lees het hier!

Om een kort antwoord te geven: berkenhout stookt heel gemakkelijk! Het ontbrandt snel en brandt ook lekker door. Daarom wordt berken ook vaak aangeraden aan beginnende stokers. We lichten het nog even verder toe:

Berkenhout is een zachte houtsoort

Als allereerst is het goed om te weten dat er op het gebied van haardhout verschil wordt gemaakt tussen zachte- en harde houtsoorten. Zachtere houtsoorten branden gemakkelijker. Harde houtsoorten zijn compacter en hebben meer werk en tijd nodig om lekker op gang te komen. Daarentegen brandt een hardere houtsoort wel langzamer op, waardoor het duurzamer in gebruik is. Veel haardhout stokers kiezen dan ook voor berkenhout om het gemak.

Berkenhout is gemakkelijk te stoken

Door de zachtheid van het hout, brandt berkenhout snel en heel gemakkelijk. Er is niet veel voor nodig om het vuurtje op gang te krijgen in de kachel, haard of vuurkorf! Gebruik wat aanmaakhoutjes of leg wat losgekomen schors bij elkaar. Steek een aanmaakblokje aan en leg deze erbij en u zult zien dat het vuurtje snel op gang komt! Eenmaal op gang geeft berken een mooi vlammenspel.

Berkenhout als decoratie

De meeste houtsoorten lijken heel erg op elkaar. De verschillende blokken zijn dan lastiger te onderscheiden. Dit is bij berkenhout niet het geval! Heel kenmerkend is namelijk de witte schors. Alleen berken heeft deze mooie schors. Om deze reden wordt dit hout ook vaak gebruikt ter decoratie!

Berkenhout kopen

Berkenhout is verkrijgbaar op verschillende manieren. Sommige leveranciers leveren het hout losgestort op uw oprit, waarna u het zelf nog moet verslepen en eventueel verder moet drogen. Indien u helemaal voor gemak wilt gaan, kunt u het beste berkenhout kopen dat al gekloofd, goed gedroogd en gestapeld is op een pallet. Het voordeel is dat u er weinig werk van heeft én direct kunt stoken!