Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Welk haardhout kopen?

Weet u niet welke houtsoort u moet kopen? Dit is heel erg afhankelijk van uw stookervaring én persoonlijke voorkeuren. Haardhout.com geeft advies!

Stook met schoon en gedroogd haardhout

Ten eerste is het belangrijk dat het te stoken hout schoon én gedroogd is. Nat en/of vervuild hout geeft een sissend vuurtje met veel rookontwikkeling. Met als gevolg een vieze geur en overlast voor de buren! Bovendien is het ook nog eens slecht voor het milieu én voor het rookkanaal. Ovengedroogd haardhout heeft nette en schone verbranding. U geniet van een mooi vlammenspel met heerlijke warmte! Zelf gekapte blokken hebben ongeveer twee tot drie jaar de tijd nodig om goed te drogen. Geef u de voorkeur aan gemak? Kies dan voor gekloofd en ovengedroogd haardhout dat al netjes verpakt is op een pallet of in netzakken. Neem gerust een kijkje bij ons assortiment.

Elzen- en berkenhout voor gemak

Als u graag met een gemakkelijke soort wilt stoken, dan raden we elzen- en berkenhout aan. Door de zachtheid heeft het hout een snelle ontbranding. Elzen wordt ook vaak gebruikt voor accumulerende kachels, omdat het snel warmte afgeeft. Berken is de meest herkenbare door de witte schors. Daarom wordt berken ook vaak gebruikt ter decoratie! Ook zijn deze houtsoorten ideaal voor de beginnende stoker én voor in de vuurkorf! Is het vuurtje per abuis een beetje gedoofd? Dan heeft u het met elzen en/of berken snel weer op gang!

Genieten van een mooi vlammenspel?

Als u investeert in goede kwaliteit haardhout, wilt u uiteraard ook genieten van een prachtig vlammenspel! Vrijwel alle houtsoorten – op eiken na – geven een mooi vlammenspel. Voor iets meer duurzaamheid raden we aan om in dit geval essen of beuken te kopen. Maakt u regelmatig gebruik van de OFYR? Gebruik dan zeker beuken! Dit hout geeft een mooi vlammenspel, maar gaat daarna verkolen. Hierdoor is het ideaal om de hitte te sturen, terwijl u eten aan het bereiden bent op de OFYR! Ook geeft beuken een lekkere geur af.

Vlammenspel

Duurzaam stoken met eikenhout

De meest harde variant is eikenhout. En in de regel geldt: hoe harder de blokken, hoe langzamer deze opbranden. Wat betekent dat u er veel langer plezier van heeft! Houd er wel rekening mee dat blokken eiken minder vlammen en meer gaan gloeien. Hierbij komt er ontzettend veel warmte vrij. De hardheid maakt het wel wat lastiger om dit haardhout aan te steken. Daarom adviseren we om haardvuur accessoires aan te schaffen, om de kachel of haard eerst goed warm te stoken.

Houtsoorten op een rijtje

Zoals u heeft gelezen, hebben alle houtsoorten diverse eigenschappen én hardheid. Hoe zachter het hout, hoe sneller deze opbrandt. Daarentegen is het weer heel gemakkelijk in gebruik. En hoe harder het hout, hoe duurzamer deze is. Hierbij dient u het vuur wel goed om gang te maken én te houden.

Op volgorde van hardheid:
- Elzen
- Berken
- Essen
- Beuken
- Eiken

Wilt u een variatie aan houtsoorten? Kies dan voor mix haardhout. Wilt u nog even testen welke houtsoort u het fijnste vindt om mee te stoken? Dan is de aanschaf van een kleine hoeveelheid netzakken zeker een aanrader!

Ovengedroogd haardhout kopen?

Haardhout.com heeft alle producten in eigen beheer. Wat betekent dat al het haardhout – bij binnenkomst – wordt gecontroleerd op kwaliteit. Dit is uniek op de Nederlandse markt! Wij checken of de blokken het juiste vochtpercentage hebben en of ze vrij zijn van schimmels en ongedierte. Zo heeft u gegarandeerd de beste kwaliteit hout om mee te stoken. Bij het bestellen geeft u zelf de gewenste leverdag aan. Na ontvangst kunt u direct de kachel aansteken! Neem een kijkje bij ons assortiment en bestel nú haardhout!