Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

10 redenen om met ovengedroogd haardhout te stoken

Wist u dat stoken met ovengedroogd haardhout schoner, voordeliger en duurzamer is? Er zijn vele voordelen op te noemen! We nemen u graag mee:

1.    Direct stoken na ontvangst

Het grootste voordeel van ovengedroogd haardhout is dat u het direct kunt stoken! Vers gekapt hout moet twee tot drie jaar drogen, voordat het goed te stoken is. Ovengedroogde blokken kunnen direct de kachel in! De blokken zijn namelijk al gekloofd en gedroogd in speciale droogkamers. Hierdoor hebben ze een vochtpercentage van onder de 20% gekregen en kan het ovengedroogd hout genoemd worden.

2.    Schone en volledige verbranding

Stoken met ovengedroogd hout zorgt voor een schone en volledige verbranding! De blokken zijn schoon en ze branden goed op. Dit voorkomt vervuiling van het rookkanaal én u stookt veel duurzamer. Bovendien geniet u van een veel mooier vlammenspel!

3.    Vriendelijker voor het milieu

Veel mensen zijn tegen het stoken van haardhout, omdat het stinkt en slecht is voor het milieu. Maar wist u dat dit geldt voor nat of vervuild hout? Er is dan geen volledige verbranding, waardoor er veel deeltjes vrijkomen. Deze zijn slecht voor het milieu én voor uw gezondheid. Oftewel: stook met gedroogd haardhout en u voorkomt vervuiling!

4.    Duurzaam stoken

Met ovengedroogd haardhout heeft u een veel volledigere verbranding. Dit betekent dat u hiermee véél duurzamer stookt. Dit merkt u in de portemonnee! U behaalt een hoger rendement. Stookt u met hout met een hoge vochtigheid? Dan branden de blokken minder goed op én ze geven veel minder warmte af. 

5.    Geen vervuiling van rookkanaal

Zoals benoemd komen er vervuilende deeltjes vrij als u stookt met nat of vervuild hout. Deze roetdeeltjes gaan zich hechten aan het rookkanaal. Op den duur kan dit zorgen voor schoorsteenbrand. Oftewel: stoken met ovengedroogd haardhout is ook nog eens veel veiliger! Bij het stoken komen er dan relatief weinig deeltjes vrij, waardoor u vervuiling van het rookkanaal voorkomt! Wel raden we aan om jaarlijks uw schoorsteen te laten vegen door een professional. Zo kunt u aan de verzekeraar altijd aantonen dat uw rookkanaal onderhoudt.

Kachel

6.    Sfeervol vlammenspel

Ovengedroogd haardhout geeft een prachtig vlammenspel! Het brandt lekker langzaam op en geeft ontzettend veel sfeer. De heldere blauwrode vlammen zijn een feestje om naar te kijken! Heerlijk genieten van een brandend vuurtje op een zomerse avond buiten of juist wanneer het de winter buiten ingezet. Voor een mooi vlammenspel adviseren we om te stoken met berkenhout, essenhout of beukenhout.

7.    U geniet van veel warmte

Dé voornaamste reden dat mensen met haardhout stoken; de warmte! Op een winterse dag kunt u heerlijk opwarmen bij de haard of kachel. Stookt u de woonkamer warm? Dan hoeft de verwarming uiteraard niet aan! Hiermee verlaagd u stookkosten. Met name eikenhout geeft ontzettend veel warmte af. Stook hiervoor de kachel eerst goed warm met aanmaakhout, houtkrullen en/of aanmaakblokjes.

8.    Vrij van schimmels en ongedierte

In vers gekapt hout kan nog weleens houtworm of andere insecten voorkomen. Maar tijdens het drogen van de blokken in de speciale oven, gaat ongedierte dood. En doordat de blokken goed droog zijn, hebben ze geen kans om te gaan schimmelen. Hout dat is gaan schimmelen, is een teken dat het vochtig is (geweest).

9.    Geen last van rook, vonken of spatten

Als u stookt met nat hout, dan merkt u dat direct. Er is veel rookontwikkeling en u heeft een spattend en sissend vuurtje! U kunt zien dat het water uit de blokken loopt. Des te meer reden om met ovengedroogd haardhout te stoken. Geen last van rook, vonken of spatten! Bovendien voorkomt u hiermee overlast voor de buren!

10.    Geeft heerlijke geur!

Ander voordeel is dat de blokken hun originele kleur én geur hebben behouden. Bij nat hout heeft u last van veel rook en stank, maar met ovengedroogd haardhout geniet u juist van een authentieke geur!

Oftewel: stoken met schoon en droog hout geeft vele voordelen! Haardhout.com biedt u een heel assortiment aan ovengedroogd haardhout. We leveren onder andere in halve pallets, hele pallets en in netzakken. Bestelt u op een werkdag? Dan kunnen we de volgende werkdag leveren!