Profielfoto van Haardhout.com
Haardhout.com
Europaweg 10, 7903 TM Hoogeveen
maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

Voorkom schoorsteenbrand met deze tips

Laat u jaarlijks uw schoorsteen vegen? Lees in dit artikel waarom een schoon rookkanaal belangrijk is!

Laten we bij het begin beginnen: een schoon rookkanaal begint bij het stoken van schoon en droog haardhout. Dit hout heeft een schone verbranding. Bovendien heeft u geen last van spatten, vonken en overmatige rookontwikkeling. U geniet in dit geval juist van een mooi brandend vuurtje, met lekker veel warmte en een goede verbranding!

Stook niet met vervuild hout

Niet droog en/of vervuild hout (bijvoorbeeld met hars, verfresten en dergelijke) geeft ontzettend veel rook en stofdeeltjes af. Deze hechten zich aan uw schoorsteen of rookkanaal. Hoe meer u stookt met vervuild haardhout, hoe viezer het rookkanaal wordt. Op den duur kan dit schoorsteenbrand veroorzaken! Daarnaast is stoken met vervuild haardhout ook nog eens slecht voor het milieu én voor uw gezondheid.

Haardhout stoken

Wanneer is haardhout te stoken?

Haardhout is te stoken wanneer het een vochtpercentage van minder dan 20% vocht bevat. Dit kunt u controleren door middel van een vochtmeter. Vers gekapte blokken haardhout hebben gemiddeld twee tot drie jaar nodig om goed te kunnen drogen. Wilt u direct stoken? Kies er dan voor om ovengedroogd haardhout te kopen bij een professionele aanbieder. Dit hout is al gekloofd, netjes verpakt en direct te stoken! Andere tips:

1. Bij windstil of mistig weer word afgeraden om te gaan stoken. De rook blijft in deze gevallen vaak hangen.
2. Heb je een allesbrander? Dit is een misleidende naam. Ook bij dit soort toestellen is het belangrijk om met schoon en droog haardhout te stoken.
3. Gebruik aanmaakblokjes en aanmaakhout om de haard of kachel aan te steken. Gebruik geen brandbare vloeistoffen.
4. Blijf altijd aanwezig bij een brandend vuurtje, laat deze nooit onbeheerd achter.
5. Laat de schoorsteen ook jaarlijks controleren op scheuren, lekkage of bijvoorbeeld vogelnesten in het voorjaar.

Hoe herken je schoorsteenbrand?

Brand in je schoorsteen is te herkennen aan overmatige rookontwikkeling. Dit kan vaak naar binnen slaan. Daarnaast kunt u de schoorsteenbrand herkennen aan een ‘bulderend’ geluid. Sluit in dit geval meteen de schoorsteenklep en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht en zuurstof bij de schoorsteen kan komen. Dit wakkert het vuurtje alleen maar aan. Bel de brandweer (112) en doof het vuur in de kachel met zand of soda. Ga nooit doven met water! Dit is ontzettend gevaarlijk.

Laat uw rookkanaal jaarlijks controleren

Het jaarlijks laten vegen én controleren van het rookkanaal zorgt ervoor dat u te allen tijde op een veilige manier stookt. Laat dit doen door een erkende schoorsteenveger. Bovendien is het bij veel verzekeringen ook een vereiste om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen, mocht er toch brand uitbreken. Informeer bij uw eigen verzekeraar naar de voorwaarden. Een andere tip is om na een bezoek van de schoorsteenveger, direct een afspraak te maken voor het volgende jaar. Zo kunt u het nooit vergeten!