Foto: Tado

tado° onderzoek: Europese huizen worden te warm in de zomer

Slimme bediening voor minder energieverbruik en een gezonder klimaat in huis

De binnentemperatuur in Nederlandse huizen zat precies op het gemiddelde van 24,1°C. Dit is dus volgens de Wereldgezondheidsorganisatie niet koel genoeg. In Griekenland was het het warmste in huizen (27,8°C) en in Ierland het koelst (21,5°C). Hoe ziet de zomer van 2020 eruit voor Nederland? In juni en augustus kan het erg warm worden en Weeronline voorspelt meerdere hittegolven. Vooral in juni kan het vervelend worden, omdat we dan waarschijnlijk nog veel tijd in en rond het huis doorbrengen. In juli worden buien verwacht, maar als de wind naar het zuiden draait bereikt de hitte van Spanje en Frankrijk ons land. Het is niet uit te sluiten dat het dan net als vorig jaar 40 graden wordt [2].

Vooral ouderen hebben last van de hoge temperaturen die risico’s voor hun gezondheid vergroten [3]. Negentien van de twintig warmste jaren ooit zijn gemeten sinds 2001 [4]. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de veertig graden, tot op 25 juli 2019 het nationaal hitterecord werd verbroken: het werd 40,7°C [5]. Nu meer hittegolven worden verwacht als gevolg van klimaatverandering, zullen steeds meer ouderen en mensen met gezondheidsproblemen in het dagelijks leven blootgesteld worden aan hoge temperaturen. Het zijn echter niet alleen de kwetsbaren die hier last van hebben, iedereen heeft er last van. Hittegolven tasten het vermogen van het lichaam om temperatuur te reguleren aan, waardoor je ziek kan worden.

Kan airconditioning levens redden?

Een airconditioning of warmtepomp met koelfunctie houdt de kamertemperatuur comfortabel en kan de impact van warmte op de gezondheid, zoals uitdroging of hitteberoerte, verminderen [6]. Stijgende temperaturen, een groeiende middenklasse in opkomende economieën en toenemende verstedelijking zorgen voor een sterke wereldwijde groei in airconditioning in huizen. Het aantal airconditioning units wereldwijd zal naar verwachting verdubbelen van 1,6 miljard in 2016 tot ongeveer 3 miljard in 2030 [7]. In Nederland werden er nog nooit zoveel airco’s verkocht als in 2019 [8]. En aangezien veel mensen deze lente en zomer waarschijnlijk meer tijd binnenshuis zullen doorbrengen dan normaal vanwege de coronacrisis, zal het airconditioninggebruik verder toenemen. Maar ze verbruiken veel energie. Hoe meer airconditioning we gebruiken, hoe meer hete lucht (en gevaarlijke koelmiddelen) ze uitstoten. Onderzoeken hebben aangetoond dat de temperatuur van een stad met meer dan 1°C kan stijgen bij airconditioninggebruik tijdens warm weer [9].

Slimme bediening voor minder energieverbruik en een gezonder klimaat in huis

Een slimme thermostaat zoals de tado° Slimme Aircobediening kan helpen het energieverbruik van airco’s en/of warmtepompen in woningen te verminderen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat er een koel en gezond klimaat in huis is. De Geofencing-functie schakelt de airconditioning uit zodra de laatste persoon het huis verlaat en zet hem aan voordat de eerste persoon thuiskomt. Wanneer open ramen worden gedetecteerd, schakelt tado° de airco uit om verspilling te voorkomen en het past zich aan het weer aan voor optimale energie-efficiëntie. Verder laat tado° aan gebruikers zien hoeveel energie ze gedurende de dag en in een maand gebruiken. Deze transparantie geeft bewoners een beter begrip van hun airconditioninggebruik, wat kan helpen om verspilling tegen te gaan.

Met de tado° app kunnen vrienden of familieleden het klimaat op afstand regelen voor mensen die hier hulp bij nodig hebben. Ze kunnen de huidige temperatuur- en vochtigheidsniveaus bekijken en wanneer nodig de airco bedienen. Bovendien helpt de Air Comfort-functie om de frisse lucht in huis in de gaten te houden en detecteert het vervuilende stoffen buiten je huis, zoals ozon, die vooral hoog zijn op warme dagen [10]. “Koel blijven is een basisbehoefte voor mensen. Nu de zomers warmer worden, hebben we echt een oplossing nodig die huizen koel en gezond houdt en tegelijkertijd energie bespaart”, zegt Christian Deilmann, CPO en medeoprichter van tado°. “Met de Slimme Aircobediening draagt tado° bij aan een comfortabele en duurzame manier van leven voor alle generaties.”

Reacties