Airconditioning: vast of mobiel? Monoblock of split?


Zorg voor een prettig woonklimaat met een airconditioner. Voor elke ruimte is er een geschikte airco. Maar welke airco is geschikt voor jouw huis?

Foto boven: Samsung.

Wanneer de temperaturen buiten oplopen, is het lekker om in huis verkoeling te zoeken. Het is echter soms zo warm, dat het ook binnen niet meer prettig is. De oplossing hiervoor heet airconditioning. De laatste jaren is het aanschaffen van een airco steeds populairder geworden. Maar hoe werkt nu zo'n airconditioningssysteem en hoe weet je welke airco je aan moet schaffen?

De werking van airco

Een airconditioner produceert geen koude lucht, maar hij koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. In het kort komt het er op neer dat een airco (warme) lucht aanzuigt en die door een ruimte leidt waar vloeistof wordt verdampt. De warmte uit de lucht wordt tijdens het verdampen meegenomen en vervolgens komt er weer koele lucht uit de airconditioner. Bovendien kan er tijdens het proces vocht aan de lucht onttrokken worden, zodat de airconditioning de lucht niet alleen koelt maar ook droogt. Om te voorkomen dat continu nieuwe vloeistof moet worden aangevoerd om te verdampen, is een airconditioning een gesloten systeem. Na het verdampen wordt de koelstof opgevangen en door een compressor naar een condensor geleid. In de condensor wordt de koelstof omgezet van gas naar vloeistof, waarna de cyclus opnieuw kan beginnen.

In de airconditioner is een ventilator aanwezig. Deze ventilator veroorzaakt een luchtstroom in de airconditioner. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht langs een koelelement in de airconditioning geblazen wordt. Dit koelelement is te vergelijken met de radiator van een centrale verwarming waarbij een groot oppervlakte wordt gecreëerd, zodat er zo veel mogelijk contact tussen de lucht en het koelelement is.

Design airconditioning aan de wand. Bron: LG.

Vaste airconditioning

De vaste split-unit airconditioning is de meestvoorkomende airco. Je vindt deze units al tientallen jaren in kantoorgebouwen, ziekenhuizen en supermarkten. Ook voor gebruik in huis worden deze airco's steeds populairder, zelfs in ons redelijk koele Nederland.

Tijdens een hittegolf in een snikheet kantoor aan het werk zijn, is geen pretje. Maar ook als je vrij bent, is een aanhoudende temperatuur van boven de 25 of 30 graden niet altijd lekker. Er komt onvermijdelijk een moment dat er geen koel plekje in je huis meer te vinden is en de meesten van ons houden er toch wel van om een beetje koel te slapen.

Een vast aircosysteem in huis werkt dan prima: dit systeem onttrekt gemakkelijk vocht aan de ruimte. En het is juist dat vocht dat zorgt voor die klamme, onprettige hitte. Een voordeel van een vaste airco is dat je een prettiger, gelijkmatiger binnenklimaat kunt creëren. Het kan zijn dat je een bepaalde ruimte koel wilt houden of dat je in meerdere ruimten (bijvoorbeeld slaapkamers) airco wilt. Je kunt dan kiezen voor een strategisch geplaatst systeem of voor een multisplitsysteem.

Een vaste airco komt in twee varianten:
- split-unit airconditioning
- multisplit airconditioning

Bron: Mitsubishi

Split- of multisplitsysteem?

Bij een splitsysteem bestaat de airconditioner uit een binnen- en een buitengedeelte die door middel van leidingen met elkaar zijn verbonden. Het buitengedeelte blaast de van binnen onttrokken warmte naar buiten en het binnengedeelte blaast de gekoelde lucht naar de binnenruimte. De leidingen kunnen buiten het zicht worden weggewerkt in de muur of het plafond.

Bij een splitsysteem is er sprake van één binnen- en één buitengedeelte. Bij een multisplitsysteem zijn er meerdere binnendelen die op hetzelfde buitengedeelte aangesloten worden. Bij een splitsysteem kan maar één ruimte worden gekoeld, terwijl bij een multisplitsysteem de hele woning of het hele kantoor gekoeld kan worden. Bij een multisplitsysteem is het bovendien mogelijk om te schakelen tussen de units, zodat bijvoorbeeld overdag de woonruimte gekoeld worden en 's nachts de slaapkamer. De binnendelen kunnen verschillen in model en capaciteit en kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend en ingesteld.

Bron: Zibro.

Mobiele airconditioning

Een mobiele airconditioner is meestal min of meer verplaatsbaar. Toch kan zo'n apparaat al snel aardig wat kilo's wegen en gaat het woord 'mobiel' niet helemaal meer op. Sommige modellen hebben wieltjes, wat het allemaal wat gemakkelijker maakt. Het kenmerk van een mobiele airco (althans in de monoblock-uitvoering) is dat de compressor in het apparaat verwerkt zit, wat betekent dat het meest geluidgevende deel van de airco zich dus ook binnen bevindt. Een mogelijke oplossing hiervoor is een mobiele split-unit airco.

Een mobiele airco komt in twee varianten:
- monoblock airconditioning
- split-unit airconditioning

Monoblock airconditioning

Een mobiele airco met monoblock bestaat uit één geheel met een afvoerslang en dat is tegelijkertijd het belangrijkste voordeel van dit systeem. Heb je het apparaat nodig, dan plaats je het in de ruimte waar je koelte (of warmte) wilt, je zorgt dat de afvoerslang lucht naar buiten kwijt kan en je bent klaar. Een nadeel van een mobiele airco is het lawaai dat hij maakt. In tegenstelling tot split-units, bevindt de koelmotor van een mobiele airco zich in de unit zelf, waardoor deze meer geluid produceert.

Een monoblock airco komt in twee varianten: water- en luchtgekoelde systemen. Voor watergekoelde airco’s moet een wateraansluiting en -afvoer beschikbaar zijn. Een watergekoelde airco wordt namelijk gekoeld door leidingwater. Er kunnen normale binnendelen zoals een wandmodel, plafondmodel, satellietmodel en cassettemodel op de watergekoelde airco geïnstalleerd worden.

Bron: Delonghi.

Bij luchtgekoelde systemen zijn alle functies van de unit verwerkt in de airconditioner zelf. De lucht die nodig is voor het goed functioneren komt door de afvoerbuis. Bij het aan- en afvoeren van lucht wordt gebruikt gemaakt van dezelfde buis. Het feit dat de buitenunit niet geplaatst hoeft te worden, biedt verschillende voordelen. Zo hoeven er bij dit type airco zonder afvoer geen leidingen aangelegd te worden. Daarnaast is een condenswater afvoer ook niet nodig. Ook beperkt het de geluidsoverlast voor buren en omwonenden en het uitzicht op een grote bak aan de gevel behoort ook tot het verleden.

Mobiele split-unit airconditioning

Mobiele airco’s heb je ook als splitsysteem, hoewel deze veel minder vaak voorkomen. Een mobiele split-unit airco is wat minder handzaam dan een monoblock airco, maar werkt wel beter. Dat komt doordat het meer op een vast systeem lijkt, met een binnenunit en een buitenunit.

Bron: Eurom.

De buitenunit van een mobiel splitsysteem moet het zware werk doen en moet buiten worden geplaatst, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Net als bij een monoblock moet er een leiding naar buiten worden geleid, waar het koelmiddel doorheen stroomt. De leiding is echter niet zo dik als bij een monoblocksysteem, waardoor er geen heel raam of een deur hoeft worden opengezet. Het systeem werkt het beste als de leiding naar de buitenunit door een klein gaatje in het raam of de muur kan worden aangelegd, maar die mogelijkheid is er natuurlijk niet overal. Een kattenluikje is dan soms een handige oplossing.

Er bestaan dus verschillende soorten airconditioning, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bedenk goed wat je nodig hebt voordat je een airco aanschaft.  

Bron: www.allesairco.nl

Meer lezen?

Waar moet je aan denken bij het aanschaffen van een airco?

Guido van Loon - Wonen.nl

AANBEVOLEN

Freedom

Duurzaam, compact, verwarmt én koelt. Freedom geeft je letterlijk veel vrijheid...

Waar moet je aan denken bij het kopen van een airco?

De keuze voor een airco is niet zo één-twee-drie gemaakt: er zijn veel zaken w...

Briza

Superslanke en superkrachtige radiator voor verwarming én koeling

radiatorombouw

We gaan er vaak van uit dat we maar genoegen moeten nemen met een saaie en kleur...

Advertentie