Foto: airconditioning-airco-cool-koel-afkoelen-bron-airkin

Airco kopen: ga je voor vast of mobiel? En kies je monoblock of split?

Als het echt warm wordt is een airconditioning erg fijn. Maar wat voor airco ga je kopen? Ontdek de verschillen tussen vast, mobiel en split of monoblock.

Guido van Loon

beeld boven: Daikin

Airco kopen: waar moet je op letten

Wanneer de temperaturen buiten oplopen, is het lekker om in huis verkoeling te zoeken. Het is alleen soms zo warm, dat het ook binnen niet meer lekker is. De oplossing hiervoor: airconditioning. En die zijn de laatste jaren niet meer aan te slepen.

zomer-hitte-koel-afkoelen-airco-airconditioning

Hoe werkt een airconditioning?

Een airconditioner koelt lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Een airco zuigt (warme) lucht aan en leidt die door een ruimte waar vloeistof wordt verdampt. De warmte uit de lucht wordt tijdens het verdampen meegenomen, waardoor en vervolgens koele lucht uit de airco komt. Een airco onttrekt ook vocht aan de lucht, zodat hij de lucht niet alleen gekoelt, maar ook droogt. 

De luchtstroom wordt door een ventilator veroorzaakt. Die zit dus in de airco en zorgt ervoor dat de lucht langs een koelelement in de airconditioning geblazen wordt. En dat allemaal zorgt voor die heerlijke verkoeling in huis. 

Vaste airco

split-unit-airco-airconditioning

De vaste split-unit airconditioning komt het meest voor. Die zie je overal: in kantoorgebouwen, ziekenhuizen en supermarkten. Maar ook voor woningen worden deze ze steeds populairder. Want als je vrij bent en lekker thuis, is een  temperatuur van boven de 25 of 30 graden niet fijn. Zeker niet als hete lang achterelkaar warm is. Want er komt altijd een moment dat er geen koel plekje in je huis meer te vinden is.

Een vast aircosysteem koelt en onttrekt ook vocht aan de ruimte. En dat laatste  zorgt voor die onaangename klamme hitte. Met een vaste airco kun je dus een gelijkmatiger binnenklimaat creëren.

Het kan zijn dat je een bepaalde ruimte koel wilt houden of dat je in meerdere ruimten (bijvoorbeeld slaapkamers) airco wilt. Je kunt dan kiezen voor een strategisch geplaatst systeem of voor een multisplitsysteem.

Een vaste airco komt in twee varianten:
- split-unit airconditioning
- multisplit airconditioning

Split-unit of multisplit airco

Bij een splitsysteem bestaat de airconditioner uit een binnen- en buitengedeelte die door middel van leidingen met elkaar  verbonden zijn. Het buitengedeelte blaast de van binnen onttrokken warmte naar buiten en het binnengedeelte blaast de gekoelde lucht naar de binnenruimte. De leidingen worden meestal weggewerkt in de muur of het plafond. Dit systeem koelt dus één ruimte. 

Bij een multisplitsysteem zijn er meerdere unit's binnen, op één buitengedeelte aangesloten en worden meerdere ruimtes - of zelfs de hele woning - gekoeld. Het ook mogelijk om te schakelen tussen de units: bijvoorbeeld overdag een koele woonruimte en 's nachts een koele slaapkamer.

De binnendelen kunnen verschillen in model en capaciteit en kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend en ingesteld.

Mobiele airco

mobiele-airco-airconditioning

Een mobiele airconditioner is verplaatsbaar, als weegt zo'n apparaat best veel. Sommige modellen hebben wieltjes, wat het verplaatsen wat gemakkelijker maakt. Het kenmerk van een mobiele airco (in de monoblock-uitvoering) is dat de compressor in het apparaat zit. Dat betekent dat het meest geluidgevende deel van de airco ook ín de arico zit. 

Een mobiele airco komt in twee varianten:
- monoblock airconditioning
- split-unit airconditioning

Monoblock airco

Een mobiele airco met monoblock bestaat uit één deel met een afvoerslang. Dat is gelijk het belangrijkste voordeel van dit systeem. Heb je het apparaat nodig, dan plaats je het in de ruimte waar je verkoeling (of warmte) wilt. Zorgt ervoor dat de afvoerslang lucht naar buiten kan en je bent klaar.

Een nadeel van een mobiele airco is het lawaai. In tegenstelling tot split-units, bevindt de koelmotor van een mobiele airco zich in de unit zelf, waardoor deze meer geluid maakt.

Een monoblock airco komt in twee varianten: water- en luchtgekoelde systemen.
Voor watergekoelde airco’s moet een wateraansluiting en -afvoer beschikbaar zijn. Hij wordt namelijk gekoeld door leidingwater. 

Bij luchtgekoelde systemen zijn alle functies van de unit verwerkt in de airconditioner zelf. Bij het aan- en afvoeren van lucht wordt gebruikt gemaakt van eenzelfde buis. Het feit dat er geen buitenunit geplaatst hoeft te worden, heeft voordelen: er hoeven er bij dit type airco geen leidingen worden aangelegd en er is geen condenswater afvoer nodig. OOk is er minder geluidsoverlast voor je buren en je hebt ook geen last van een grote bak aan je gevel. 

Mobiele split-unit airco

Mobiele airco’s heb je ook als splitsysteem, al zie je die minder vaak. Een mobiele split-unit airco is minder handzaam dan een monoblock airco, maar werkt wel beter. Dat komt doordat het meer op een vast systeem lijkt: het heeft een binnenunit en een buitenunit. 

De buitenunit van een mobiel splitsysteem moet het zware werk doen. Net als bij een monoblock moet er een leiding va binnen naar buiten worden geleid, waar het koelmiddel doorheen stroomt. De leiding is niet zo dik als bij een monoblocksysteem. Je hoeft dus geen ramen of deuren open te zetten.

Het systeem werkt het best als de leidingdoor een klein gaatje in het raam of de muur kan worden aangelegd, maar die mogelijkheid is er natuurlijk niet altijd. Een kattenluikje is dan soms een handige oplossing.

mobiele-airco-airconditioning-coolblue

Er bestaan dus verschillende soorten airco's, met allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bedenk altijd goed wat je nodig hebt voordat je een airco aanschaft.  

Bron: www.allesairco.nl

Dit wil je ook lezen

Waar moet je aan denken bij het aanschaffen van een airco?
Zo hou je je huisdier lekker koel tijdens warme zomerdagen en hitte
Is een airco je te duur? Met deze 8 tips kun je betaalbaar afkoelen in je tuin of op je balkon

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties